Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4_ORGANIZATsIYa_I_STRUKTURA_SUChASNOGO_VIDAVNIT....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
60.42 Кб
Скачать

ОРГАНІЗАЦІЯ І СТРУКТУРА СУЧАСНОГО ВИДАВНИЦТВА

  • Типологія сучасних видавництв та видавничих структур

  • Структура видавництва радянського типу

  • Класична структура видавництва західного типу

  • Структура видавництв американського типу

За весь тривалий і складний період еволюції друкарської і видавничої справи практично не змінилася сутність самого процесу творення книги. Серцевину його складають взаємно обумовлені послідовні дії, пов'язані з написанням, доведенням до певних мовних норм, відповідним художнім оформленням нового твору, переписуванням (друкуванням) та донесенням його до споживача.

1.Типологія сучасних видавництв та видавничих структур

Структура будь-якого видавничого підрозділу, як і видавництва в цілому, залежить від багатьох чинників. Але найперше - від типу, до якого видавництво відноситься. Тип цей визначається характером та змістом діяльності видавця. На основі вивчення вітчизняного та зарубіжного досвіду книговидання визначити типологію сучасних видавництв та їхніх систем можна за такими головними ознаками:

  • масштаб діяльності;

  • тематичний діапазон літератури;

  • вікова специфіка адресатів видавничої продукції;

  • знаковий принцип творення видання;

  • форма власності;

  • економічна природа діяльності;

  • структура підпорядкованості.

Коротко охарактеризуємо кожну з цих ознак

За масштабами діяльності класифікуємо великі, середні й малі видавництва. Відповідно до європейських мірок, великим видавництвом прийнято вважати таке, яке протягом року випускає понад сто назв книг. Середнє - від десяти до ста. Маленьке - до десяти назв. Звичайно, таку кількісну ознаку слід сприйняти умовно, зважаючи ще й на обсяги видань та їх наклади. Окрім кількості назв, у країнах Євросоюзу статус видавництва у цьому блоці визначається також і обсягом річного обороту коштів. Малим вважається видавництво, де цей показник складає менше 10 тисяч євро. Великим - більше 1 млн. євро.

За тематичним діапазоном літератури, яку випускають видавництва, їх можна поділити на вузькоспецїалізовані, видавництва специфічною тематикою та універсальні.

Вузькоспеціалізоване видавництво здебільшого працює з чітко визначеним видом фахової літератури (наукова, навчальна шкільна, навчальна вузівська, що охоплює всі предмети і навчальні дисципліни або якісь окремі їх напрямки - сільськогосподарський, природничий, рничий, медичний тощо). Це, як правило, малотиражні, (крім кільних підручників), а тому й дорогі за відпускною ціною видання, які мають свого стабільного споживача. Шукати його доводиться не в книгарні, а безпосередньо в навчальному чи науковому закладі, під час проведення відповідних наукових заходів чи імпрез.

Видавництво із специфічною тематикою зорієнтоване передусім на таку групу читачів, до речі, стабільно значну за кількістю, специфіка читацького інтересу якої зводиться до споживання літератури на теми дозвілля, хобі, туризму, мистецтва, релігії. Видавець цього блоку літератури прагне втримувати біля себе визначене коло покупців такими новинками, які згодом започатковують певну серію - широку за кількістю назв і тривалу в часі видання.

Універсальні видавництва роблять погоду на книжковому ринку передусім літературою широкого профілю - від художніх бестселерів до енциклопедичних довідників. Вони можуть готувати до друку одночасно літературу з кількох галузей знань.

За віковою специфікою адресатів видавничої продукції розрізняють видавництва для дорослих, для молоді, для дітей. На українському книговидавничому ринку міцно утвердилися, скажімо такі суто дитячі видавництва, як "Веселка", "А~Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га, "Грай лик". Більш ніж 80 років тому в Києві було створено видавництво з промовистою назвою "Молодь", яке й сьогодні видає літературу, розраховану на суто молодіжну читацьку аудиторію.

За знаковим принципом творення видань видавництва групуються на текстові, електронні, нотні, картографічні, мистецькі. За даними інституту відкритого суспільства (Будапешт), який проводив дослідження ситуації у видавничій справі країн Східної Європи, на цих теренах переважають видавництва, які готують та передають інформацію традиційно - на паперових носіях інформації (80%), частка електронних версій книги зовсім незначна - становить лише 1%. Але вже є 18% видавництв, які на сьогодні поєднують ці два види видань. З нотним способом передачі інформації в Україні працює переважно видавництво "Музична Україна". Все більше сьогодні видавництв за знакову основу творення книги бере картографію і мистецькі твори.

За формою власності типологічна картина видавництв сьогодні стає все строкатішою. Окрім державних, кількість яких зменшуватиметься, все більше групу складають приватні, кооперативні, акціоноваиі видавництва.

За економічною природою діяльності працюють два види видавництв: комерційні та некомерційні.. Перші розглядають книгу як товар і мають головну мету - одержання прибутку. Останні випускають книгу здебільшого у виробничих чи пропагандиських цілях, задовольняючи потреби галузі, громадської організації партії.

За підпорядкованістю можна виділити самостійні видавництва та об'єднання, концерни, групи, складові яких, особливо за кордоном, часом не мають чітко визначеного юридичного статусу Аби не втрапити в правову колізію, про цю обставину особливість важливо пам'ятати тим, хто вступає з керівниками таких підрозділів переговори щодо уступки (покупки) ліцензії за перевидання поширення твору або ж має намір здійснити принадний, але дорогий з фінансового боку, проект спільного видання.