Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5_VIDAVNIChA_PRODUKTsIYa_TA_yiyi_VIDI_KNIGA_YaK....doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
77.31 Кб
Скачать

ВИДАВНИЧА ПРОДУКЦІЯ ТА її ВИДИ. КНИГА ЯК ОСНОВНИЙ ПРЕДМЕТ ВИДАВНИЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Головною метою діяльності будь-якого видавництва чи видавничої організації є підготовка і випуск у світ видавничо ї п р о д у к ц і. Основу її складає сукупність різноманітних за -формою, змістом, зовнішнім виглядом, обсягом, характером інформації, структурою, періодичністю та призначенням видань. Своєрідність і особливість будь-якого окремого виду видавничої продукції полягає в тому, що, з одного боку, за цілим рядом ознак він має свої специфічні особливості, а з іншого - йому притаманні немало і спільних рис, властивих будь-якому виданню.

1. Видавнича продукція за цільовим або соціально-функціональним призначенням

Значним масивом цього розділу є офіційні та нормативні видання. Офіційними вважаються такі видання, які складаються з текстів документів, вироблених і затверджених офіційними органами чи організаціями різних рівнів, — державними, відомчими, громадськими, політичними. Це передусім закони, постанови, укази законодавчих і виконавчих органів влади, стенограми засідань, доповіді та матеріали з'їздів, пленумів, інших офіційних зібрань. Сюди відносяться також різноманітні інструкції, прейскуранти, стандарти, технічні умови, статути. Друкуються вони окремими назвами, серійними виданнями та зібраннями томів, що продовжуються. Такими є, зокрема, "Відомості Верховної Ради України", "Закони України", "Кодекс законів про працю", "Матеріали І з'їзду Народного руху України" тощо. Видання такого вида вимагають особливо ретельної редакційної підготовки з точки зору їх абсолютної відповідності (навіть граматичної і стилістичної) з оригіналом.

Інший значний за обсягом блок складають наукові видання. В основі текстового матеріалу - результати теоретичних чи експериментальних досліджень одного або групи авторів у тій чи іншій галузі знань. Сюди відносяться також історичні документи, першо- чи перодруки пам'яток культури, науки, літератури та мистецтва, доповнені, як правило, науковими приміткам, коментарями, атрибуцією текстів. (Характерний приклад із недавніх набутків українського книговидання - популярні серед читачів серії "Пам'ятки історичної думки України", "Літературні пам'ятки України"). Наукові видання мають такі підвиди: монографії автореферати дисертацій, препринти, збірники наукових праць, тези доповідей та повідомлень на різних наукових зібраннях (конференціях, з'їздах, симпозіумах).

Близькими до попередніх с науково-популярні видання. Оскільки призначаються вони здебільшого для широкого кола читачів, які не є спеціалістами конкретної галузі знань, головною вимогою для їх створення є доступний, популярний стиль викладу. Наприклад: "Популярно про складне", "Бесіди про науку", "Евріка".

Навчальні видання. Це особливий вид видань, створений у відповідній формі і покликаний допомогти широкому загалу конкретного користувача (учня, студента, аспіранта, викладача) в оволодінні ним конкретним навчальним предметом. Зовнішньою ознакою навчального видання є зазначення на його вихідних даних рекомендаційного грифу відповідного освітнього міністерства, відомства, навчального чи наукового закладу, а також проходження і визначеного порядку рецензування. Навчальні видання мають кілька підвидів з чітко обумовленими характеристиками й вимогами, які важливо розрізняти під час підготовки рукопису до друку: підручник, навчальний посібник, методичний посібник, наочний посібник (таблиці), хрестоматія, робочий зошит, самовчитель, задачник, практикум, курс лекцій, навчальна і робоча програми.

Довідкові видання. У доступній читачеві формі подають стислі й найголовніші відомості щодо того чи іншого поняття, предмета терміна, події, персоналії. Матеріали довідкових видань мають зручну форму розміщення, здебільшого за алфавітним принципом (суцільним або проблемно-тематичним), що дає можливість швидко віднаходити їх і не потребує суцільного читання. Підвиди цього блоку: словник (правописний, етимологічний, орфографічний, термінологічний, тлумачний, перекладний, біографічний, біобібліографічний, частотний), словник-довідник, довідник, енциклопедія, розмовник, путівник. Літературно-художні видання. Об'єднують усі твори художньої літератури, різноманітні за жанрами, часом і місцем їх появи у світ. Це художні, документально-художні твори, альманахи, антології, пісенники.

Рекламні видання. Цільове призначення цього виду видавничої продукції - від імені конкретного виробника, рекламодавця чи спонсора якнайкраще (щодо змісту тексту та його оформлення) представити потенційному споживачеві чи покупцеві товари, ідеї послуги. Масив цієї продукції складають проспекти, каталоги путівники, афіші, плакати, рекламні оголошення і повідомлення для засобів масової інформації. Особливістю підготовки до друку такого виду видань є те, що за їх зміст і форму відповідає замовник.