Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
додати до лекційЗагальні відомості про будову п....docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
6.92 Mб
Скачать
  1. Клітинний цикл

Клітинний цикл — це серія подій, що відбувається у період від утворення еукаріотичної клітини до завершення її поділу. Клітинні поділи необхідні як утворення тіла багатоклітинних організмів так і для відтворення собі подібних. Перед поділом генетичний матеріал повинен бути реплікований, щоб кожна із дочірних клітин могла отримати його копію ідентичну до материнської.

Середня тривалість клітинного циклу еукаріотичної клітини за сприятливих умов і наявності стимулів до поділу може становити 24 год. Він складається із наступних фаз:

Інтерфаза — період, коли клітина не ділиться, займає 90% часу клітинного циклу і в свою чергу поділяться на три фази:

Фаза G1 (англ. first gap) — пресинтетичний період, клітина росте, накопичує поживні речовини, виконує свої основні функції (5-6 год або більше в залежності від типу клітин і умов)

Фаза S — синтетичний період, відбуваєтья реплікація ДНК, продовжується ріст клітини (10-12 год для людської клітини)

Фаза G2 (англ. second gap) — постсинтетичний період, клітина готується до поділу — перевіряє чи добре скопійована ДНК, накопичує білки необхідні для утворення веретена поділу, подвоюються деякі органели (4-6 год для типової людської клітиин)

Клітинний поділ — триває не більше години і поділяється на два взаємопов'язані етапи:

Мітоз — поділ ядра, під час якого відбувається рівномірний розподіл генетичної інформації. Відбувається у кілька етапів: профаза, прометафаза, метафаза, анафаза і телофаза. Під час мітозу спіралозвані хромосоми, що складаються із двох ідентичних хроматид вишиковуються по екватору веретена поділу, а потім окремі хроматиди, за допомогою мікротрубочок, розходяться до його полюсів. На кожном у полюсі формується нове ядро.

Цитокінез — поділ цитоплазми клітини, у тварин відбуваєтья за участі скоротливого кільця із актинових та міозинових філамтенів, а у вищих рослин — за допомогою спеціальної структури — фрагмопласту, що складається із мікротрубочок веретена поділу і везикул апарату Гольджі, які, зливаючись між собою, відокремлюють дві дочірні клітини.

Окрім мітозу існує ще один спосіб поділу ядра еукаріотичної клітини — мейоз, це, власне, серія із двох поділів, між якими часто відсутня інтерфаза. На противагу до мітозу, по завершенню мейозу кожна дочірна клітина отримує тільки половину генетичної інформації батьківської клітини. Мейоз обов'язково відбувається на певному етапі життєвого циклу всіх організмів, здатних до статевого розмноження. Він необхідний для підтримання сталої кількості хромосом у всіх особин виду і для здійснення генетичної рекомбінації — перегрупування та перерозподілу генів.

У багатоклітинних організмів частина диференційованих клітин виходять із клітинного циклу: після стадії G1 вони переходять у стадію спокою — G0, більшість таких клітин за певних умов можуть відновлювати проліферацію.

Всі події у клітинному циклі строго регулюються сиситемою спеціальних білків циклінів та циклін-залежних кіназ, яка тісно пов'язана з іншими сигнальними шляхами клітини. Якщо один або кілька елементів цієї системи виходять із ладу, це може призвести до неконтрольованого поділу клітин і утворення пухлин, в тому числі і злоякісних.