Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Cyvilnyy-Zakhyst_vidpovidi.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
267.26 Кб
Скачать

1. Основна мета державної політики у сфері захисту населення і території від нс.

Основні завдання у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру :

— здійснення комплексу заходів щодо запобігання та реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру;

— забезпечення готовності та контролю за станом готовності до дій і взаємодії органів управління у цій сфері, сил та засобів, призначених для запобігання надзвичайним ситуаціям техногенного та природного характеру і реагування на них.

Цивільний захист здійснюється з метою:

— реалізації державної політики, спрямованої на забезпечення безпеки та захисту населення і територій, матеріальних і культурних цінностей та довкілля від негативних наслідків надзвичайних ситуацій у мирний час та в особливий період;

— подолання наслідків надзвичайних ситуацій, у тому числі наслідків надзвичайних ситуацій на територіях іноземних держав відповідно до міжнародних договорів України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

2. Центральні органи виконавчої влади, які здійснюють державну політику та управління у сфері цивільного захисту.

Система органів управління цивільним захистом

— загальне керівництво єдиною системою цивільного захисту здійснює Кабінет Міністрів України. Начальником цивільного захисту України є Прем’єр-міністр України.

— безпосереднє керівництво діяльністю єдиної системи цивільного захисту покладається на спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань цивільного захисту. Керівник цього органу є заступником начальника цивільного захисту України.

— керівництво територіальними підсистемами єдиної системи цивільного захисту в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі здійснюють відповідно Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації. Начальниками територіальних підсистем єдиної системи цивільного захисту за посадою є відповідно Голова Ради міністрів Автономної Республіки Крим та голови відповідних державних адміністрацій. Керівники територіальних органів спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань цивільного захисту за посадою є заступниками відповідних начальників територіальних підсистем єдиної системи цивільного захисту.

3. Організаційна структура цз огд.

Містить у своєму складі:

— керівництво (начальник ЦЗ і заступники)

— штаб ЦЗ;

— евакуаційна комісія;

— служби цивільного захисту;

— невоєнізовані формування загального і спеціального призначення. До невоєнізованих формувань ЦЗ зараховуються працездатні працівники за винятком жінок, які мають дітей до 8 років, жінок медичної і вищої освіти з дітьми до 3 років та осіб, які мають мобілізовані приписи.

4. Створення державної системи захисту населення і території.

З метою забезпечення реалізації державної політики у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій створюється єдина державна система органів виконавчої влади з питань запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру , яка складається з територіальних і функціональних підсистем. Державними органами управління у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру є:

— Кабінет Міністрів України;

— спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади, до компетенції якого віднесено питання захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру;

— інші спеціально уповноважені центральні органи виконавчої влади;

— місцеві органи виконавчої влади в межах повноважень, визначених законом;

— органи місцевого самоврядування в межах повноважень,

визначених законом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]