Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Cyvilnyy-Zakhyst_vidpovidi.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
267.26 Кб
Скачать

34. Хно і небезпека від них, поділ нхр на групи.

ХНО — об’єкти госп-ня, при аваріях або зруйнуванні яких можуть статися техногенні небезпеки з масовим ураженням людей і навкол. середовища СДОР. Аварія на ХНО створює значну небезпеку як для виробн. персоналу, так і для насел. Величина цієї небезпеки тим більша, чим вище ступінь токсичної СДОР. Для кіл-ної харак-ки токсичних властивостей СДОР при їх дії через органи дихання людини застосовується таке поняття, як токсична доза. Визначаються чотири токсодози (гранично допустима, середня порогова, середня вивідна і смертельна).

Поділ НХР на групи (за уражаючими властивостями):

— речовини з переважно задушливою дією (хлор, хлор пекрін (сльозогінний газ));

— речовини задушливої та загально отруйної дії (аміак, чадний газ (окись вуглецю));

— нейротропні отрути (сірковуглець, фосфоро-органічні сполуки).

36. Токсодози і їх класифікація.

Токсичність — здатність отруйної речовини уражати живий організм. Ступінь токсичності визначається токсодозою. Токсодоза — кількість речовини, що відноситься до одиниці об’єму і одиниці часу (мг/л.хв.).

Зона смертельних токсодоз — зона, на зовнішній межі якої 50% людей одержують смертельні ураження;

Зона ураження токсодоз — зона, на зовнішній межі якої 50% людей втрачає працездатність, або їм потрібна медична допомога.

37. Зона можливого зараження та прогнозована зона хімічного зараження.

Зона можливого хімічного зараження (ЗМХЗ) – територія у межах якої внаслідок зміни напрямку вітру може переміщуватися хмара НХР з вражаючою концентрацією.

Прогнозована зона хімічного зараження (ПЗХЗ) – фактична, розрахункова зона в межах НХР, параметри якої визначаються за формулою еліпса.

38. Стани вертикальної стійкості атмосфери.

1. Інверсія – зростання температури з висотою, такий стан приземного стану атмосфери перешкоджає розсіюванню.

2. Ізотермія – характеризується стабільною рівновагою повітря , також сприяє застою парів НХР на місцевості і в лісі

3. Конвекція – зниження температури повітря з висотою спостереження вихідних потоків повітря, що сприяє швидкому розсіюванню хмари зараження повітря.

39. Локалізація і знезаражування джерела хімічного впливу.

Основні способи:

• Постановка водяних і рідинних завіс з використанням нейтралізованих розчинів

• Розсіювання хмар за допомогою повітряно-газових потоків

• Облаштування району впливу

• Збір рідинної фази у приямки

• Засипання місця впливу сорбентами

• Зниження інтенсивності випаровування покриттям дзеркала впливу повітряною плівкою.

40. Аварійне та довгострокове прогнозування ХО

Хімічна обстановка (ХО) – це зараження атмосфери, місцевості небезпечними хімічними речовинами унаслідок промислової аварії або застосування хімічної зброї, що потребує певного захисту людей і довкілля. Хімічна обстановка характеризується масштабом (розмірами зон) і ступенем зараження (концентраціями НХР, мг/л, г/м3) і може бути виявлена методом прогнозування або за даними хімічної розвідки. Прогнозування ХО – це отримання ймовірної інформації про хімічну обстановку, що може скластися на території регіону, об’єктах господарювання на підставі прогнозу (передбачення) наслідків хімічного зараження у відповідних умовах. Оцінювання ХО – це розв’язання задач і формування висновків з аналізу наслідків і ступеня впливу хімічного забруднення на життєдіяльність людей регіону, об’єктів господарювання та визначення заходів щодо їх захисту.

Прогнозування і оцінювання ХО у разі аварій на ХНО і транспорті (автомобільному, трубопровідному, залізничному, річковому, морському) здійснюється для визначення можливих наслідків аварії, послідовності дій у зоні можливого зараження і вживання заходів щодо захисту людей (аварійне прогнозування). Для визначення ступеня хімічної небезпеки об’єктів, які зберігають або використовують НХР, та адміністративно-територіальних одиниць (АТО), у межах яких живе населення, для якого існує ризик ураження НХР, а також для завчасного складання планів здійснення заходів щодо захисту населення і ліквідації наслідків аварій проводять довгострокове прогнозування. Під час прогнозування хімічної обстановки визначають параметри двох зон: зони можливого хімічного зараження і прогнозованої зони хімічного зараження. Зона можливого хімічного зараження (ЗМХЗ) – це територія, у межах якої під впливом зміни напрямку вітру може виникнути переміщення хмари НХР з небезпечними для людини концентраціями. Зону наносять на карту (план) місцевості у вигляді кола, півкола, чвертькола, однієї восьмої кола залежно від швидкості вітру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]