Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗРОБЛЕНО.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
602.62 Кб
Скачать
  1. Застосування права як особлива форма його реалізації.

Застосування права — це правова форма діяльності уповноважених на те органів держави і посадових осіб по реалізації приписів норм матеріального права відносно конкретних життєвих випадків шляхом винесення індивідуально-конкретних рішень.Застосування права, як особлива форма його реалізації, на відміну від дотримання, виконання і використання має певні характерні риси.Передусім це управлінська за своєю природою діяльність органів держави і посадових осіб у винесенні індивідуально-конкретних приписів, які містять не загальні правила поведінки, а мають адресатом конкретних суб'єктів.У передбачених законодавством випадках застосування права є необхідною умовою реалізації правових норм, внаслідок чого відбувається упорядкування суспільних відносин. Це діяльність, що здійснюється спеціальними суб'єктами, наділеними держав­но-владними повноваженнями (прокуратура, суд, міліція, Президент, ректор та ін.), які задовольняють потреби всього суспільства, тобто діють у публічних, а не у своїх особистих інтересах. Застосування права є етапом реалізації права. Воно може завершувати реалізацію права. За своїми формами провозастосовна діяльність поділяється на оперативно-виконавчу(передбачає виконання приписів правових норм з метою позитивного результативного впливу на суспільні відносини), правоохоронну (є формою діяльності державних органів що спрямована на охорону законності і правопорядку, захист прав і свобод людини, боротьбу зі злочинністю.)і правосуддя(це форма державної діяльності, яка полягає в розгляді і вирішенні судом віднесених до його компетенції цивільних, кримінальних та інших справ).

  1. Характеристика стадій процесу застосування права.

Порядок застосування норм права може бути простим і складним. Прикладом простого Порядку (процесу) застосування норм права є застосування санкції за безквитковий проїзд у міському транспорті (пропозиція контролера сплатити штраф, одержання суми і виписка квитанції). Інша річ складний процес застосування норм права (наприклад, застосування Особливої частини Крим код).Складний порядок застосування норм права, як правило, складається з трьох стадій правозастосувальної діяльності:1) встановлення фактичних обставин справи(це стадія підготовча, але надзвичайно відповідальна, оскільки іноді має вирішальне значення, її можна поділити на такі підстадії: Встановлення юридичних фактів і складу; Встановлення фактичних обставин справи здійснюється за допомогою юридичних доказів. Вимоги до доказів:

а) вірогідністьб)обґрунтованістьв)повнота, Встановлення фактичних обставин справи відбувається через доведення доказів, участь в їх дослідженні та оцінці.) 2) встановлення юридичної основи справи — вибір і аналіз юридичних норм (інакше: юридична кваліфікація фактичних обставин;3) вирішення справи і документальне оформлення ухваленого рішення (Результат вирішення юридичної справи виражається в індивідуальному державно-владному велінні, розпорядженні, акті-документі, який називається правозастосовним актом).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]