Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 17-ВІРТУАЛЬНІ СТРУКТУРИ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
110.08 Кб
Скачать

17.10. Приклади віртуальних співтовариств

Віртуальні лабораторії http://www.unesco.org/webworld/build_info/lab_kazak.html — лабораторія, створена за підтримкою ЮНЕСКО, для дослідників центральної Азії і США в галузі ядерної фізики. http://www.rc.nsu.ru/ — наукова лабораторія школярів.

Освітні співтовариства – http://www.bbc.co.uk/learnmg/index.shtml (BBC Education Online) — надає особисті входи і траєкторії різним групам користувачів — студентам, батькам, педагогам.

Проблемно-орієнтовакі співтовариства – http://repec.org/) (Research PapersinEconomics) — віртуальна інтеграція наукових ресурсів в галузі економіки.

http://socionet.ru/ — Соционет — інформаційний простір з суспільних наук, (онлайнові засоби горизонтальної интеграції членів наукових професійних спільнот), планується розробка публічних інтерактивних онлайнових сервісів, що дозволяють групам наукових організацій і окремим вченим із близькими науковими інтересами створювати свої професійні інформаційні простори.

Приблизна схема роботи такого простору наступна:

а) на базі засобів системи Соционет організації створюють та поповнюють колекції своїх електронних ресурсів (публікації дослідницьких матеріалів, зміст журналів, каталоги бібліотек і видавництв, потік наукових новин і т. п.);

б) за допомогою засобів «особистої зони» Соционет створюється спеціалізований сайт, на якому зібрані колекції, що належать даній групі організацій або вчених;

в) співробітники даних організацій (у загальному випадку — будь-які користувачі) можуть підписатися на автоматичне інформування про появу нової інформації у даній підмножині колекцій.

У результаті у даному професійному співтоваристві створюється сучасна система інформаційного кругообігу: результати досліджень розміщуються в електронні колекції, через електронне інформування вчені протягом доби довідуються про нові дослідження, можуть негайно одержати їх до себе на комп'ютер для використання в створенні нових наукових результатів і т. д. і т. п.

Співтовариства зі спеціальними інтересами http://www.familyplace.com.my/ — (Малайзія) — співтовариство для батьків з перевагою освітньої функції, як для дітей так і для батьків.

http://velopiter.spb.ru/rep/russia02/ — віртуальний велосипедний клуб.

17.11. Структурні і функціональні характеристики віртуальних співтовариств

Основними функціями віртуальних спільнот є:

– проведення обговорень, дискусій, форумів;

– підтримка проблемно-орієнтованого інформаційного простору;

– здійснення навчання різних рівнів і категорій;

– реалізація спільної діяльності — окрема спільнота може підтримувати одну, всі або кілька функцій.

Відповідно до найбільш популярного тлумачення терміна, віртуальне онлайнове співтовариство — це сукупність:

- програмних засобів, що забезпечують спілкування членів співтовариства і здійснення спільної діяльності — чатів, дошок оголошень, списків розсилання і т. п.;

- програмних засобів для створення онлайнової «особистості» (online identity) члена спільноти і формування його авторитету залежно від заслуг у рамках даної спільноти;

- засобів організаційного керування спільнотою;

- чітко визначених цілей І політики спільноти:

- команди адміністраторів, редакторів і модераторів, що забезпечує нормальне функціонування спільноти;

- учасників спільноти;

- інформаційних ресурсів спільноти — це складова інформаційно-технологічного середовища, у рамках якого здійснюється діяльність спільноти.

Для представлення таких середовищ, а отже і віртуальних спільнот в Інтернеті, як правило, використовуються технології створення порталів.