Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 12 СУЧ ІНФ-ТЕЛЕКОМ ТЕХНЇ-ІНТЕРНЕТ.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
144.38 Кб
Скачать

Сучасні інформаційні і телекомунікаційні технології Лекція 12-14. Практика реалізації сучасних телекомунікаційних технологій

12. 1. Основні поняття

Вплив інформаційних технологій на розвиток суспільства в історичному контексті порівнюють з винаходами таких явищ, як: телефон та телебачення. Якщо ж проаналізувати відмінності між цими явищами та сутністю інформаційних технологій, то найвагомішою різницею є те, що кількість користувачів мережі Інтернет наприкінці ХХ ст. була настільки великою, що це вряд чи можна порівнювати з розвитком вищезгаданих явищ, відповідно у 1880-х і 1950-х рр. Інформаційні технології, як явище, є очевидним викликом законодавцям, урядовцям і суспільству загалом, тому, що правові норми нині не здатні адекватно реагувати на правові нововведення, що постійно виникають у сфері інформатизації та телекомунікаційних технологій.

У зв’язку зі збільшенням виробництва комп’ютерів і розширенням мережі Інтернет, світ починає „валитися” під потоком інформації, — заявили вчені в Каліфорнії (США). Відповідно до результатів досліджень, проведених Каліфорнійським університетом, більше 90% інформації зберігається в цифровій формі в комп’ютерах, у такий спосіб займаючи менше місця, ніж на папері, у фільмах і відеозаписах. У цілому в мережі Інтернет зібрано близько 550 мільярдів документів, і щодня створюється ще 7,3 мільйони нових сторінок. За словами вчених університету, кожен мешканець у будь-якій точці земної кулі може мати доступ до інформації мережі Інтернет, і існує очевидний ризик „потонути в цьому океані інформації”, тому необхідно „навчитися в ньому плавати”.

Вивчення міжнародних норм у сфері інформаційних технологій є вкрай важливим, оскільки нині технології „ламают” національні кордони, роблячи доступним весь світовий інформаційний простір. На відміну від попередніх надбань суспільства, інформаційні технології розвиваються набагато швидше і мають вагоміший вплив на наше щоденне життя.

Швидкий розвиток науки і техніки розширив сферу професійної діяльності правників. Особливо стрімкий розвиток спостерігається у сфері інформатизації. Нині, безумовно, можна констатувати, що ми живемо у час Інформаційної Доби. Інформація тепер сприймається, як найважливіший продукт, і для всіх є життєвонеобхідним одержати його в належному вигляді, та оперувати ним в потрібний момент.

Наведемо основні поняття.

Інформаційні технології — матеріалізовані на базі інформаційної інфраструктури знання в галузі створення, накопичення, збереження, обробки, передачі та використання інформації.

Комунікаційні технології — засоби передачі інформації.

Інформаційна інфраструктура — сукупність центрів і каналів створення, накопичення, збереження, обробки та поширення інформації.

Інформаційне середовище — сукупність 1) інформаційної інфраструктури, 2) інформаційних технологій, 3) інформаційних ресурсів та 4) інформаційних відносин.

За своєю суттю інформаційні технології (IT) також покликані встановлювати зв’язки між людьми і тому, очевидно, неможливо уникнути поточних правових конфліктів. Отже, враховуючи глобальну природу інформаційних технологій, завдяки чому об’єднуються люди у різних куточках світу, не можливо оперувати лише національними правовими нормами, натомість необхідно удосконалювати міжнародне правове регулювання даної галузі.

Новітні технології не лише породжують нові правові питання, а й створюють передумови для змін у діяльності законодавців та правників.

Сучасний світ все більше і більше залежить від розвитку інформатизації. Традиційні правові методи і норми не спроможні належним чином регулювати новітні технологічні процеси. Це зумовлено тим, що велика кількість правників фактично не зіштовхувалась з технологічними аспектами у своїй практичній діяльності і тому вони, як правило, не можуть передбачити можливу появу правових проблем у майбутньому.

Суть і призначення інформації не міняється з появою нових технологій, просто вони забезпечують додаткові можливості для одержання, обробки і використання її. Сучасні інформаційні технології дозволяють користувачеві, віддаленому від великих міст, одержати інформацію з перших рук і практично в реальному часі. Відтепер межі „інформаційного простору” проходить через будь-який будинок, організацію, компанію або орган державної влади. Тільки потрібно підключитися до Інтернет. Інформація і знання складають всесвітнє суспільне надбання. Вони дуже важливі для розвитку освіти, науки, культури і зв’язку, для забезпечення культурної різноманітності і відкритого керування. Необхідно мати вільно доступну усім інформацію і знання, з метою ліквідування розриву між „інформаційно багатими” та „інформаційно бідними”.

Мережа Інтернет, котра була створена, як військово-комунікаційна мережа, згодом використовувалась університетами та дослідниками, і нарешті трансформувалась в глобальну мережу інформації для кожного, хто її шукає і отримує. Нині, Інтернет це також світ комерції, де розповсюджується інформація як товар, а також продаються інші товари і надаються послуги: книжки, музикальні твори, програмне забезпечення, легко розповсюджуються через мережу Інтернет, що породжує велику кількість нагальних та належним чином неврегульованих правових питань.

Стрімкий розвиток телекомунікаційних засобів: мобільних та супутникових телефонів, супутникового і кабельного телебачення, потребує новітнього правового регулювання, особливо на міжнародному рівні. Інформаційні технології вже захопили діловий світ і зараз створюється підґрунтя для революції у приватному житті людей. А тому правники намагаються адекватно реагувати на прояви технологічного впливу усіма можливими засобами. Держави, в свою чергу, розробляють і пропонують законодавчі нововведення. На жаль, дана тенденція спостерігається в небагатьох країнах світу, а сам процес незкоординований.