Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 17-ВІРТУАЛЬНІ СТРУКТУРИ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
110.08 Кб
Скачать

17. 9. Освітні проблемно-орієнтовані віртуальні співтовариства

У контексті радикальних перетворень, що викликані збільшенням ролі інформації і знань у житті суспільства, зростанням частки інфокомунікацій, інформаційних продуктів і послуг у валовому внутрішньому продукті, створенням онлайнового інформаційного простору, що забезпечує ефективну інформаційну взаємодію людей, їхній доступ до світових інформаційних ресурсів і задоволення їх соціальних і особистісних потреб в інформаційних продуктах і послугах, мають місце кілька важливих аспектів, що стосуються освітніх проблемно-орієнтованих віртуальних співтовариств:

1. Вони мають пропонувати широкий «вибір» інформаційних взаємодій для різних категорій людей з різноманітними мотиваціями і цілями. Мають враховуватися потреби людей, незалежно від їхнього віку, що хотіли б змінити професію, одержати іншу освіту, підвищити свій професійний рівень і кваліфікацію за рахунок короткострокового «неявного навчання».

2. У відповідь на появу нових галузей науки і технологій виникає необхідність наближення до проблемно-орієнтованих методів формування знань, а також зменшення дистанції між фундаментальними і прикладними дослідженнями. Професійна підготовка і дослідження в нових областях знань вимагають інтеграції цілого ряду дисциплін, що раніш вважалися самостійними і непов'язаними між собою. У результаті виникають міждисциплінарні і мультідисциплінарні віртуальні співтовариства.

3. Впровадження нових педагогічних підходів, що ґрунтуються на альтернативних механізмах передачі знань, є ще однією можливістю онлайнового співтовариства. Одночасне використання мультимедийних засобів, комп’ютерів і Інтернет дозволяє зробити процес «неявного навчання» більш інтенсивним і інтерактивним. Відповідно до висновків дослідників, найкращий результат досягається шляхом застосування таких методів, як колаборативне навчання, самоорганізація, емпіричне навчання, навчання в умовах, наближених до реальних, навчання з використанням ресурсів і проблемно орієнтоване навчання, рефлексія, критичний самоаналіз, а також об’єднання цих методів у будь-яких варіантах.

Одне з найважливіших завдань, що вирішуються в межах проблемно-орієнтованого співтовариства, — навчання через інформаційну взаємодію майбутніх фахівців умінню адаптуватися у швидко змінюваних умовах розвитку поколінь техніки і технологій, умінню переглядати протягом короткого періоду свої професійні знання. Для рішення даної проблеми необхідна інноваційна технологія освітнього процесу, що забезпечує необхідний рівень мобільності фахівця. Для нашої країни, що характеризується не достатньою інформаційною інфраструктурою і могутньою концентрацією наукових і освітніх центрів, можливість одержання професійної освіти і/або підвищення кваліфікації без відриву від основної діяльності є дуже важливою.

За час навчання студента у вузі кількість знань у світі практично подвоюється. Темпи технологічного і науково-технічного прогресу сьогодні у світі такі, що багато знань застарівають уже протягом 3-5 років, тому випереджувана освіта вимагає, надходження нових знань в освітню систему безпосередньо в процесі інформаційної взаємодії учасників співтовариства.

Розробка інноваційної технології освітнього процесу в віртуальних співтовариствах пов'язана з його особливостями, а саме:

- втілення знань індивідуумів в онлайнрві інформаційно-освітні ресурси;

~ забезпечення якісної обробки інформації при формуванні інформаційних ресурсів співтовариства;

- висока персоналізація навчання;

- здійснення неявного навчання.