Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кижка студентам _іформатика друк.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
5.76 Mб
Скачать

Редагування даних

Щоб виправити помилки в клітці, потрібно двічі по ній клацнути “мишею” або натиснути клавішу F2. Для заміни запису потрібно виділити курсором клітинку і, написавши новий текст, натиснути Enter.

Для пошуку даних в цілому листі можна скористатися із меню “Правка” командою “Знайти…”. У діалоговому вікні, яке з’явиться, слід вказати дані пошуку і натиснути кнопку “Знайти далі”.

Для заміни одних даних на інші можна виконати команду “Замінити…” із меню “Правка”. У діалоговому вікні, яке з’явиться, слід вказати дані, які замінять (поле Знайти), і дані, якими замінюють (поле Замінити на), і натиснути кнопку “Замінити” або “Замінити все”.

Автозаповнення

Програма Excel може автоматично заповнювати деякі дані, наприклад, назви місяців або днів тижня. Щоб це зробити, записують у клітинку назву першого елемента (наприклад, Січень) і виділяють вказівником “миші” маркер заповнення клітинки, який розміщений у нижньому правому куті клітинки , щоб вказівник перетворився у чорний плюс +, і утримуючи ліву кнопку “миші”, перетягнути курсор у потрібному напрямку до кінцевої клітки, після чого відпустити кнопку “миші”.

Аналогічно чинять з даними, які повторюються.

При наборі перших символів слова Excel пропонує його завершення, використовуючи подібні слова в тому стовпчику. Якщо запропонований взірець підходить, слід натиснути клавішу Enter. Якщо ж ні – продовжуємо набирати слово.

У програмі ще можна автоматизувати набір слів за їх скороченням, наприклад, з/п. на заробітна плата. Для цього відкривають із меню “Сервіс” команду “Параметри автозаміни” і у полі “замінювати” набирають варіант скороченого слова (з/п.), а у вікні “на:” повний варіант слова (заробітна плата) і виконати команду “Додати” і Ок.

Обчислення в електронній таблиці

Можливість використання формул і функцій є однією з найважливіших властивостей програми обробки електронних таблиць. Це, зокрема, дозволяє проводити статистичний аналіз числових значень у таблиці.

Текст формули, що вводиться в клітку таблиці, повинен починатися зі знаку рівності (=), щоб програма Excel могла відрізнити формулу від тексту. Після знаку рівності в клітку записується математичний вираз, що може містити число, логічне значення, адреси клітки, функції. Excel допускає арифметичні операції : + (додати), – (відняти), *(помножити), / (поділити), ^ (піднести до степеня), >(більше), <(менше), < = (не більше), > = (не менше), < > (не дорівнює).

Формула може містити зіслання на клітку не тільки даного листа, а й таку, що розташована на іншому робочому листі чи навіть у таблиці іншого файлу. Один раз введена формула може бути в будь-який час модифікована. Вбудований Майстер формул допомагає користувачу знайти помилку чи неправильне зіслання у великій таблиці.

Крім цього, програма Excel дозволяє працювати зі складними формулами, що містять декілька операцій. Для наочності можна включити текстовий режим, тоді програма Excel буде виводити в клітку не результат обчислення формули, а власне формулу.

Введення формул

Програма Excel інтерпретує введені дані або як текст (вирівнюється по лівому краю), або як числове значення (вирівнюється по правому краю). Для введення формули необхідно ввести алгебраїчне вираження, якому повинен передувати знак рівності (=).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]