Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кижка студентам _іформатика друк.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
5.76 Mб
Скачать

Використання колонтитулів

Колонтитули – це звичайний елемент оформлення документа, який розташований у верхньому (верхній колонтитул) або в нижньому полі сторінки (нижній колонтитул).

У колонтитул може бути винесена назва документа, назва розділів, нумерація сторінок, ім'я автора, дата створення, виноски і т.п. Колонтитул так само може містити графіку (наприклад, логотип фірми).

При використанні двосторонньої верстки, правий і лівий колонтитули звичайно відрізняються один від одного вмістом інформації. Наприклад, лівий колонтитул містить назву книги і нумерацію парних сторінок, правий – заголовок розділу і нумерацію непарних сторінок.

Для роботи з колонтитулами призначена однойменна панель інструментів. Для відкриття цієї панелі виберіть команду Вигляд”/“Колонтитулиы”. Режим створення колонтитулів не дозволяє одночасно працювати з основним документом.

Створювати і редагувати колонтитули можна в будь-якому режимі. Однак, переглянути, як колонтитули будуть виглядати в готовому документі можна тільки в режимі “Розмітка сторінки”.

У MS Word є також можливість створення окремого колонтитула спеціально для першої сторінки документа.

При оформленні колонтитулів можна використовувати практично всі команди меню, панелі інструментів, клавішні команди і лінійки.

Вставка номерів сторінок

Номера сторінок зручно вставляти в ході створення колонтитулів натисканням кнопки “Формат номера сторінки на панелі інструментів “Колонтитули”. Їх можна розмістити в будь-якому місці колонтитула. Таким чином, ви можете помістити номер у верхній або нижній частині сторінки, вирівнювати по центру або по будь-якому краю сторінки.

Як альтернативний метод вставки номера сторінок можна скористатися командою “Вставка”/ “Номери сторінок…”.

Номера сторінок можна видалити зі всього документа або з певних розділів. Оскільки номера сторінок містяться в колонтитулах, то для видалення нумерації потрібно активізувати колонтитул, виділити номер сторінки, а потім видалити його.

Розбиття документа на розділи

Вставка символів розділу здійснюється за допомогою команди “Вставка”/“Розрив”. У результаті виконання цієї команди відкривається вікно діалогу “ Розрив”. Нижче приведений склад опцій цього вікна діалогу:

Опція

Призначення

нову сторінку

вставка примусового розриву сторінки в позицію курсору

нову колонку

вставка примусового розриву колонки в позицію курсору

новий рядок

вставка примусового розриву рядка в позицію курсору

з наступної сторінки

вставляє маркер кінця сторінки. Текст, що позаду курсору, перейду на наступну сторінку

на поточній сторінці

новий розділ продовжується відразу за попереднім без вставки маркера кінця сторінки між ними

з парної сторінки

новий розділ розпочнеться на наступній парній сторінці. Якщо кінець розділу припадає на парну сторінку, то наступна непарна сторінка залишиться порожньою

з непарної сторінки

новий розділ починається на наступній непарній сторінці. Якщо кінець розділу попадає на непарну сторінку, то наступна парна сторінка залишиться порожньою

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]