Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lectures_UIID_Zf (A5).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
574.46 Кб
Скачать

3. Аналіз динамічних методів оцінки економічної ефективності.

На практиці оцінка економічної ефективності інноваційного проекту ускладнюється тим, що:

  • інвестиційні витрати можуть здійснюватися одноразово або за ряд етапів протягом досить тривалого періоду;

  • здійснення тривалих операцій призводить до росту невизначеності при оцінці всіх аспектів інвестицій і до ризику виникнення помилок.

З метою усунення зазначених факторів передбачається застосування динамічних методів оцінки економічної ефективності інвестицій в інноваційні проекти, що базуються на дисконтуванні фінансових потоків.

При порівнянні кількох варіантів вкладання фінансових засобів досить складно прийняти рішення про перевагу однієї із можливих альтернатив. Для вирішення цієї проблеми встановлюється певна шкала виміру, завдяки якій можна виміряти цінність фінансових потоків у часі. Необхідність такого виміру полягає у тому, що цінність будь-якої грошової одиниці у поточний момент часу завжди вища ніж її цінність у майбутньому. Причинами цього є інфляція, тобто зниження купівельної спроможності грошей у часі та ризик, який пов’язується з отриманням грошей у майбутньому.

З метою приведення фінансових та економічних показників різних часових періодів до базисного моменту часу використовується коефіцієнт дисконтування:

де Е – норма дисконту (дисконтування);

t – кількість кроків розрахункового періоду Т.

Економічний зміст дисконту полягає в порівнянні фінансових сум у часі і є нормою втраченого прибутку за даний період. Високий k зменшує прогнозне надходження початкових засобів швидше, ніж менший k. При менш ризикованих проектах обирається менший k, а при більш ризикованих – обирається високий k.

Процес приведення вартості майбутніх фінансових потоків до поточної (нинішньої) вартості носить назву дисконтування:

,

де Рv – поточна вартість майбутніх фінансових потоків;

Fv – майбутня вартість фінансових потоків;

До основних динамічних методів належать:

  • чистий дисконтований доход (чиста поточна вартість);

  • індекс прибутковості (співвідношення вигод і витрат);

  • внутрішня ставка доходу.

Оцінка теперішньої вартості майбутнього доходу лежить в основі методу чистої поточної вартості. Цей метод базується на визначенні інтегрального економічного ефекту від реалізації інноваційного проекту. Його виміром є показник чистого дисконтованого доходу (ЧДД).

Чистий дисконтований дохід (ЧДД) є різницею між сумою дисконтованих до поточної (теперішньої) вартості фінансових надходжень (Нф) від реалізації інноваційного проекту, і сумою дисконтованих вартостей фінансових витрат (Вф), необхідних для реалізації цього проекту.

Загальна накопичена величина дисконтованих доходів розраховується за формулою:

,

де – фінансові надходження періоду t;

– фінансові витрати періоду t.

Надходження і витрати за інноваційним проектом можуть приводитися до будь-якого часового періоду, важливо лише, щоб в умовах їх порівняння він був єдиним.

Кінцеве значення характеризується наступним чином:

  • якщо ЧДД > 0 проект є прийнятним і його реалізація сприятиме підвищенню суспільного добробуту;

  • якщо ЧДД = 0 ефективність роботи підприємства не зміниться, тобто добробут його власників залишиться незмінним. Однак незважаючи на це, подібні інноваційні проекти нерідко приймаються до реалізації на основі інших критеріїв, таких як соціальне значення для регіону, збільшення престижу і т.п.;

  • якщо ЧДД < 0 власники понесуть збитки і цінність підприємства для регіону зменшиться. Від такого проекту слід відмовитися.

Правила роботи з критерієм чистої поточної вартості наступні:

а) не має прийматися до реалізації жоден проект, якщо ЧДД < 0;

б) в межах фіксованого бюджету слід обирати такий “набір” проектів, який забезпечує максимальне значення ЧДД.

в) коли бюджетних обмежень не існує й інноваційний проект обирається серед проектів, що є взаємовиключними, завжди слід обирати той із них, який забезпечує найбільше значення ЧДД.

Для обчислення відносної результативності інноваційного проекту застосовують метод співвідношення вигод і витрат, який полягає у визначенні індексу доходності.

Індекс доходності (Ід) розраховується відношенням суми дисконтованих фінансових надходжень від проекту (Нф), до суми дисконтованих фінансових витрат на реалізацію проекту (Вф):

Умовою прийняття рішення про економічну привабливість проекту, є:

  • якщо Ід > 1, то проект вважається економічно вигідним;

  • якщо Ід < 1, то від проекту слід відмовитись.

Решта правил роботи з Ід аналогічна до тих, що з ЧДД.

Внутрішня ставка доходу дає змогу визначити темп росту вкладеного в проект капіталу, тобто оцінити інноваційний проект щодо рівня окупності засобів, направлених на цілі інвестування. Даний показник також визначає максимально допустиму ставку позичкового відсотку, при якому кредитування проекту здійснюється беззбитково (тобто без використання для виплати за кредит частини прибутку, отриманого на власний інвестований капітал).

Внутрішня ставка доходу (IRR) є ставкою дисконту, при якому сума дисконтованих надходжень (Нф) дорівнює сумі дисконтованих витрат (Вф). Іншими словами – це ставка дисконту, при якому ЧДД інноваційного проекту дорівнює нулю:

, , 

IRR дозволяє знайти граничне значення коефіцієнта дисконтування Е, що розподіляє інвестиції на прийнятні і неприйнятні.

Для визначення внутрішньої норми рентабельності використовують різні методи. Найпростіший полягає у розрахунку значення IRR шляхом приблизних ітерацій, однак він є громіздким. Інші шляхи знаходження IRR передбачають використання спеціалізованих комп’ютерних програм (наприклад, “Project Expert 4.0”).

Правила роботи з критерієм IRR передбачають:

1) не має прийматися до реалізації жоден інноваційний проект, якщо він не забезпечує значення внутрішньої ставки доходу (IRR), яке перевищує ставку дисконтування (Е);

2) якщо інноваційний проект обирається в умовах фіксованого бюджету, або серед інноваційних проектів, що є взаємовиключними, то перевага має надаватися проектам, що характеризуються найбільшим значенням внутрішньої ставки доходу (IRR => max);

3) Між ЧДД та IRR існує взаємозв’язок:

  • якщо ЧДД > 0, то IRR > Е і проект економічно ефективний;

  • якщо ЧДД = 0, то IRR = Е і проект не являється ні збитковим, ні прибутковим;

  • якщо ЧДД < 0, то IRR < Е і проект є збитковим.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]