Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБ8.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
70.14 Кб
Скачать

Створення гіперпосилань у документах Word за допомогою перетягування

Гіперпосилання можна створити, перетягуючи виділений текст чи малюнок із одного документа Word у інший. Копіювати текст можна тільки з уже збереженого файлу. Для цього вивести на екран обидва файли, і виберіть команду Упорядочить все в меню Окно. Якщо текст перетягується між двома програмами, потрібно зменшити розмір вікон програм, щоб бачити обидва вікна. Натиснувши праву кнопку миші, перетягнути виділений елемент у вихідний документ і вибрати команду Создать гиперссылку.

Примітка

Того ж ефекту можна досягти, скопіювавши текст і помістивши його як гіперпосилання у вихідний документ. Скопіюйте потрібний текст у буфер обміну, встановіть курсор туди, куди варто вставити текст, а потім виберіть команду Вставить как гиперссылку в меню Правка.

Щоб змінити текст гіперпосилання, виділіть текст і змініть його чи вставте потрібний малюнок.

Хід роботи

  1. Створити аркуш розміром: висота 6см, ширина 10см.

  2. На ньому набрати наступний текст:

Наслідки недостачі вітамінів в організмі людини

Недостача вітаміну В1...

Вітамін В1 міститься у...

Недостача вітаміну В2...

Вітамін В2 міститься у...

Недостача вітаміну В12...

Вітамін В12 міститься у...

Недостача вітаміну С...

Вітамін С міститься у...

Недостача вітаміну А...

Вітамін А міститься у...

Недостача вітаміну D...

Вітамін D міститься у...

Зберегти даний документ під назвою Головна сторінка.doc

  1. Набрати документи приведені нижче (можна вибрати лише головне, а можна скопіювати від одногрупників окремі документи) і зберегти у папку Авітамінози

Назва документу: Недостача вітаміну В1.doc

Текст документу:

Недостача вітаміну В1 (тіаміну) приводить до виникнення хвороби бері-бері – авітамінозний поліневрит, який починається із таких симптом, як втрата апетиту, загальна в’ялість, апатія, жалоби на слабкість в ногах, “бігання мурашок”, оніміння, появляється нудота, при найменшому навантаженні – віддишка і сильне серцебиття. Все це приводить до ураження нервової системи – знижується чутливість шкіри, розвивається параліч і судороги кінцівок, хворий змушений користуватися костилями, порушується робота органів травлення, серця, і хворий помирає при явищах серцевої недостачі.

Відомо, що у алкоголіків спостерігається розлад нервової системи і явище поліневриту. В основі цих порушень лежить пряма дія алкоголю на слизову оболонку шлунку, порушується всмоктування вітаміну В1.

Причиною вторинної тіамінової недостачі може бути також підвищена потреба у вітаміні В1, обумовлена вагітністю, затяжною фізичним і нервово-психологічним навантаженням.

Назва документу: Недостача вітаміну В2.doc

Текст документу:

Авітаміноз В2 (арибофлавіноз) характерний запальними явищами слизової оболонки ротової порожнини, болевими тріщанами у кутиках роту (“заїди”). При ньому розвивається запалення язика і шкіри, слиновитікання, втома очей, запалення їх слизової оболонки (кон’юктивіт), повік (блефарит), потім може розвиватися запальний процес в роговій оболонці очей (кератит), інколи це приводить до важкого захворювання очей - катаракти, що приводить до часткової або повної втрати зору.

Вітамін В2 необхідний для нормального розвитку плоду, його недостача в період вагітності може привести до не доношування плоду і народжування дітей із фызичними вадами.

Назва документу: Недостача вітаміну В12.doc

Текст документу:

Недостача вітаміну В12 майже 60 років тому була рівноцінна смертельному вироку (злоякісна анемія, пернеційна анемія).

В 1926 році була відкрита цілюща дія сирої чи напівсирої печінки, вживання якої продовжувало життя хворим анемією. Це відкриття було винагороджене Нобелівською премією. У 1948 році цей вітамін одержали у кристалічному вигляді і було встановлено, що у його складі є метал кобальт.

Еритроцити містять гемоглобін, що захоплюють кисень і постачає з потоком крові всі тканини і клітини тіла. При недостачі вітаміну В12 порушується утворення еритроцитів.

Недостача вітаміну В12 може розвиватися при строго вегетаріанському харчуванні при обмеженому споживанні м’яса, риби, яєць і молочних продуктів, у людей похилого віку.

Назва документу: Недостача вітаміну С.doc

Текст документу:

Авітаміноз С (цинга, скоробут), симпоми якої неспецифічні, і притаманні різним формам харчової недостачі: загальне послаблення, поганий апетит, апатія. Потім появляються типові для цинги явища кровотечі: точкові крововиливи у шкіру, переважно на ногах, десна стають розрихленими, приймають синій відтінок і при вживанні твердої їжі, чистці зубів кровоточать. При запущенні хвороби погіршується загальний стан хворого, десна покриваються кров’яними язвами, їх слизова оболонка робиться мертвою, випадають зуби, суглоби опухають, хворий втрачає здатність ходити. Поступово крововиливи заповнюють порожнину суглобів, плеври, серцеву сумку, різко погіршується діяльність серця, нирок і при явищах крайнього виснаження хворий помирає.

Вітамін С (аскорбінова кислота) сприяє нормалізації синтетичних, енергетичних процесів, сприяє кровотворенню, покращує діяльність печінки, обеззаражує дію деяких токсичних ліків і промислових ядів, пришвидшує процеси регенерації при заживанні ран, кісткових переломів, опіках.

Назва документу: Недостача вітаміну A.doc

Текст документу:

Найбільш специфічна функція вітаміну А в організмі людини – участь у акті зору. Він являється одним із найважливіших вітамінів росту. Недостача його у їжі тормозить ріст і розвиток дітей.

Одним із ранніх проявів авітамінозу – послаблення темнової адаптації – пониження зору при слабкому освітленні і навіть до повної втрати у смерках (куряча сліпота – гемеролопія). Далі порушується будова захищеного епітелію, він піддається ороговінню, висихає, втрачає прозорість – розвиваєтьсяі так звана ксерофталмія (ксероз – з лат. висихання). Епітелій заражується мікроорганізмами, утворюються рани, заживаючи залишають рубець – бельмо, що приводить до повної або часткової сліпоти.

Назва документу: Недостача вітаміну D.doc

Текст документу:

Авітаміноз D-рахіт – відомий давно і має широке розповсюдження. Захворювання проявляється не раніше ніж через 3-4 місяці після народження. Ранні ознаки рахіту: потливість, вередливість, плаксивість, якщо вчасно дитині не давати вітамін D, то починаються зміни у скелеті, внаслідок недостатнього відкладання солей кальцію і фосфору у хрящеву тканину. Рахіт тормозить загальний розвиток дитини.

  1. Набрати документи приведені нижче і зберегти у окрему папку Джерела вітамінів

Назва документу: вітамін В1.doc

Текст документу:

Вітамін В1 міститься у продуктах рослинного та тваринного походження. Особливо багато у висівках рису і пшениці, бобових і зернових культурах, печінці, м’ясі.

Назва документу: вітамін В2.doc

Текст документу:

Вітамін В2 міститься у продуктах рослинного та тваринного походження. Значна його кількість міститься у дріжджах, яєчному жовтку, молочних продуктах, м’ясі великої рогатої худоби.

Назва документу: вітамін В12.doc

Текст документу:

Основним джерелом вітаміну В12 є продукти тваринного походження – печінка, нирки, м’язи, а також яйця і молоко.

Назва документу: вітамін С.doc

Текст документу:

Вітамін С міститься у великій кількості у шпинаті, чорній смородині, полуницях, шипшині, цитрусових грецьких горіхах, печінці.

Назва документу: вітамін А.doc

Текст документу:

Вітамін А міститься у продуктах тваринного походження. Особливо багато його є у риб’ячому жирі. Добувають його з печінки кита, моржа, тюленя, тріски, морського окуня. Незначна кількість є у свинині, баранині, яловичині, рослинних оліях, дуже мало у свинячому і яловичому жирах.

Назва документу: вітамін D.doc

Текст документу:

Вітамін D найчастіше зустрічається у продуктах тваринного походження. Високий вміст у жирі печінки морських і прісноводних риб, ікрі, молоці та молочних продуктах, маслі, жовтку яйця.

  1. Створити гіперпосилання на Головній сторінці таким чином, що при натисканні на текст Недостача вітаміну В1... відкривався б документ Недостача вітаміну В1.doc, на текст Недостача вітаміну В2... відкривався б документ Недостача вітаміну В2.doc і т.д, а на документах Недостача вітаміну В1 (В2-D) створити кнопки переходу (у вигляді графічних об’єктів) на Головну сторінку з підказкою “Головна сторінка”. А при натисканні на текст Вітамін В1 міститься у... відкривався б документ вітамін В1.doc і т.д, а на документах вітамін В1.doc.- вітамін В1.doc створити кнопки переходу (у вигляді графічних об’єктів) на Головну сторінку з підказкою “Головна сторінка”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]