Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб_ОБД.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
200.19 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Тернопільський державний технічний університет імені Івана Пулюя

Кафедра радіокомпютерних систем

Методичні рекомендації

до виконання лабораторних робіт

З курсу “Організація баз даних”

Напрям 0915 “Комп’ютерна інженерія”

Спеціальність 7.091501 “Комп’ютерні системи та мережі”

Тернопіль 200_

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з курсу “Організація баз даних” для студентів спеціальності 091501 „Комп’ютерні системи та мережі” / Укладач Яцишин В.В.: ТДТУ, 200__ р.

Укладач: асист. В.В. Яцишин

Рецензенти:доц., к.т.н. Осухівська Г.М.

Відповідальний за випуск:доц., к.т.н. Лупенко С.А.

Методичні вказівки розглянуто і затверджено на засіданні

кафедри радіокомп’ютерних систем.

Протокол № __ від __. __.200__ р.

Методичні вказівки розроблено з урахуванням матеріалів літературних джерел, наведених у переліку.

Міністерство освіти і науки України

Тернопільський державний технічний університет

імені Івана Пулюя

Кафедра

радіокомпютерних систем

Методичні вказівки

до лабораторних робіт

з курсу “Організація баз даних”

Напрям: 0915 “Комп’ютерна інженерія”

Спеціальність:7.091501 “Комп’ютерні системи та мережі”

Тернопіль 200__

ЗМІСТ

Вступ 5

Правилатехніки безпеки при виконанні лабораторних робіт 6

  1. Лабораторна робота №1 8

  2. Лабораторна робота №2 12

  3. Лабораторна робота №3 19

  4. Лабораторна робота №4 22

  5. Лабораторна робота №5 26

  6. Лабораторна робота №6 30

ВСТУП

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт призначені для підготовки та виконання лабораторних робіт з дисципліни “Організація баз даних”, викладання якої забезпечує кафедра радіокомп’ютерних систем Тернопільського державного технічного університету імені Івана Пулюя за спеціальністю 091501 „Комп’ютерні системи та мережі”.

У методичних вказівках описано 5 лабораторних робіт, які входять до складу програми із вказаної дисципліни. У ньому наведено теоретичні відомості про моделювання предметної області, основні принципи організації та проектування баз даних, структури та моделі даних, системи керування базами даних. Наявність теоретичного матеріалу обумовлена тим, що практично складно забезпечити фронтальний метод виконання лабораторних робіт, крім того, не завжди можливо синхронізувати в часі лекційні й лабораторні заняття. Наведено послідовність досліджень, які проводяться під час лабораторної роботи, вимоги щодо опрацювання результатів, а також контрольні запитання, які орієнтують студента в конкретному напрямі досліджень. Вміщено також перелік рекомендованої літератури для підготовки кожної лабораторної роботи.

  1. Правила техніки безпеки при виконанні лаборатор-них робіт

Лабораторні роботи з курсу проводяться в лабораторіях кафедри радіо-комп’ютерних систем Тернопільського державного технічного університету імені Івана Пулюя. Дотримання правил техніки безпеки є обов’язковою умовою виконання лабораторних робіт. Для забезпечення цієї вимоги кожен студент на вступному занятті повинен ознайомитися з вимогами правил техніки безпеки, про що вказує відмітка у відповідному журналі та отримати допуск до виконання лабораторних робіт у викладача.

Забороняється заходити в лабораторію без дозволу викладача або когось із допоміжного персоналу кафедри. Не дозволяється знаходитись в лабораторії у верхньому одязі. Студенти, які тимчасово не задіяні на роботі із ПЕОМ чи макетами, повинні знаходитися в місці, вказаному викладачем. Забороняється без дозволу викладача вмикати лабораторні установки, користуватись приладами, які не використовуються для виконання даної лабораторної роботи, а також переносити прилади з місця на місце. При виявленні несправності негайно повідомити про це викладача, або когось із допоміжного персоналу кафедри, хто знаходиться в лабораторії.

Загалом необхідним є обов’язкове виконання всіх правил техніки безпеки та пожежної безпеки, які передбачені державними стандартами та інструкцією по університету.

Порушення правил техніки безпеки може призвести до нещасних випадків і веде за собою адміністративну та кримінальну відповідальність. Студент, який порушив правила техніки безпеки в лабораторії не допускається до занять. Допуском до подальшого виконання лабораторних робіт є відповідальність за причинену шкоду та повторне проходження інструктажу по техніці безпеки у зав. лабораторіями кафедри радіокомп’ютерних систем з відповідною відміткою про це в журналі.

Строго дотримуйтесь цих правил – це запорука вашої безпеки та безпеки ваших одногрупників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]