Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДПМ.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
37.95 Кб
Скачать

Тема 10: м-во залізної доби (к 2 поч 1 тис дне)

Період насичений значним етнокультурним процесом, що був зумовлений часом життя та діяльності місцевого населення. Майже на всіх теренах У проживали численні прийшлі народи: кіммерійці, скіфи, сармати, греки, фракійці, кельти, гуни, готи та інші неслов племена та народи періоду Великого переселення. Центром цієї територіально-поліетнічної зони були праслов.

Зрушенням в галузі економіки став початок застосування нового металу – заліза.

Залізна доба на тер У найчастіше асоц зі скіфами, хоча найбільш ранні вироби з заліза на тер У належать Сабатинівській культурі Пд Побужжя (18-12 ст).

Суспільний устрій

У скіфському сус-ві сформувалася нова модель сусп. устрою. Внаслідок підкорення місцевих племен скіфи утворили ранньокласове суспільство.

Правителем скіфської держави був цар, що спирався на аристократію родових общин.

У цьому сус-ві існувало патріархальне рабство. Важливе місце у цьому суспільстві займала торгівля з античним світом.В обмін на вироби ремесла та інші товари, скіфи продавали збіжжя та іншу продукцію, отриману від хліборобів лісостепу та рабів, продукти тваринництва тощо.

У 1 тис доне навала сарматів призвела до втрати скіфами політичної гегемонії у Пн Причорном.

Скіфія існувала в межах двох природно-географічних зон: степової та лісостепової. Її населяли кочові та напівкочові племена скіфів.

Степовий південь був заселений кочовими скотарями, тоді як лісостепова смуга – осілими землеробами.

Умови в кочовому господарстві були не зовсім сприятливими для розвитку виробництва , чим пояснюється виникнення таких ремісничих центрів у степу, як Камянецьке городище.

Ремесла

Широке освоєння нового матеріалу – заліза- стало можливим після того як його почали видобувати з руди. Залізо в лісостепу та степу одержували з легко відновлюваних руд.

Залізо, одержане в горні сиродутним способом було мяким і в такому вигляді рідко йшло на вир-во. Твердість виробів та стійкість лез досягалася за допомогою цементації шляхом нарощення на поверхню металу вуглецю.Успішне виготовлення сталі та правильне використання її якостей було надзвичайним досягненням. Ковалі вільно володіли способами зварювання при виготовленні предметів озброєння, знарядь праці, де сталеві леза приварювалися.

Із винаходом технологій виплавлювання заліза люди отримали в достатній кількості інструменти різного призначення.

Залізні вироби дуже повільно входили в побут місцевого населення. У госп-ві та озброєнні поруч із залізними речами використовували і бронзові. Скіфські майстри володіли литтям у постійних формах за восковою моделлю, складним литтям у великих роз*ємних формах, зварюванням, ковкою, покриттям виробів іншими металами.

Знаряддями ковалів були кувалди, молоти, кліщі, зубила, пробійники, напильники.

Ливарники добре зналися на властивостях різних сплавів. Сплави з домішками олова йшли на дзеркала , для яких потрібен був твердий метал, що добре полірувався.

З міді із незначним домішком свинцю, що понижував температуру плавлення сплаву та сприяв кращому заповненню форми відливали великі та складні вироби (казани).

З оловяних та свинцево-оловяних бронз відливали художні вироби, прикраси, наконечники стріл.Золотистий відтінок мали стріли з латуні.

Із золота, срібла виготовляли посуд, оздоблення зброї, кінського спорядження, особисті прикраси.

Значного розвитку у Скіфії досяглий інші ремесла та домашні вир-ва:прядіння, ткацтво, обробка дерева, кістки.

Серед шкіряних виробів знаходять вуздечки, пояси, сагайдаки, піхви мечів, панцирі, шкіряне взуття та хутряні головні убори.

Основною сировиною були шкури.

Дерево: знаряддями теслярів та столярів були сокири, тесла, долота, стамески, ножі.

Камінь: було знайдено зернотерки та товкачі, виготовл з граніту, тарелі для розтирання косметичних засобів робили з пісковику.

Гончарство мало велике значення лише в осілого населення. З глини окрім горщиків виготовляли прясельця, ткацьки грузила.

Посуд ліпили вручну за допомогою накладення та стрічок.

Зброя становила найважливішу частину скіфської матеріальної культури. Скіфська наступальна зброя складалася з мечів, кинджалів, списів, дротиків, бойових сокир, лука зі стрілами. Захисними були щити, панцирі, бойові пояси.

Скіфський звіриний стиль

Це зображення могутніх, м’язистих тварин з гострими зубами та пазурами, що мали реальні чи фантастичні форми.Скіфський звіриний стиль був ідеологією скіфів-кочівників, оскільки в ньому виражалася сила та могутність цього народу.

Звірів зображали поодиноко або у сценах боротьби. Це були пантери, вовки, птахи, олені та фантастичні тварини – грифони.

Ювелірні прикраси у звіриному стилі виготовляли грецькі майстри на замовлення знатних скіфів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]