Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДПМ.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
37.95 Кб
Скачать

Тема 7. Неоліт

Неоліт – «новакам вік» (8-4 трдне).

Термін запроваджено Д.Леббоком у 1865 році для епохи, протягом якої людина перейшла до добування їжі шляхом вирощування рослин і доместикації тварин.

Формування неолітичних культур на тер У відбувається нерівномірно: степова зона – 6 тис дне, лісостепова зона – поч. 5 тдне. 3 тис – починається знайомство з металевими виробами.

Археологічні к-ри неоліту (основа зародження Трип культ)

Боян 5 (6) тдне

Кереш п.п. 5 тдне

Донецька 6 – сер 5 тдне

Лінійно-стрічкова – 2 пол 5 тдне

Ямково-гребінцева 2 чверть 4 – 3 тдне

У неоліті ведення привласню вального гос-ва поступово змінюється на відтворювальне, у якому основну роль відіграє вирощування культур рослин та розведення свійських тварин. Унаслідок цього підвищилася продуктивність праці. Зявляється необхідність збереження продуктів зернових культур та м’ясо-молочних продуктів, що спонукало людину до формування асортименту виробів , що відповідали цим потребам, вдосконалення мисливства, рибальства та збиральництва.

Епоха Неоліту характеризується зростанням відносної осілості населення та інтенсивності освоєння менших, іж у мезоліті, територій, формується релігія та міфологія.

За складом та характером матеріальної культури , походженням, основними видами занять неолітичні племена поділялися на:землеробсько-скотарські та мислив-рибал.

Відносна осілість населення призвела до розвитку житло будування, удосконалення транспортних засобів, потреб у розчистці ділянок раннього землеробства, що сприяло більш широкому використанню рублячих знарядь, якість яких підвищувалася за рахунок шліфування поверхонь. Поширилося використання палок-копалок. мотик, жнивних ножів, зернотерок та товкачиків.

Визначальною ознакою епохи неоліту є глиняний посуд, який відігравав велику роль у покращення способу збереження та приготування їжі.Важливим винаходом став гончарний горн, у якому випалювали кераміку.

Неолітична кераміка була досить примітивною, виготовлена вона була ліпним способом без гончарного кругу. Випал слабкий. Посуд мав спочатку гостре дно. У процесі еволюції та внаслідок побутових потреб змінювалася його форма: дно ставало пласким і посуд ставав різноманітним, набуваючи ознак столового виду посуду. У цей час починається формування ремесла. Кераміка – перший вид ремесла. Наступний вид – метал.

Керамічні вироби поділяються на посуд побутового характеру (кух і стол) , посуд ритуального признач., господарського призначення, магічні фігурки.

У період неоліту виникли скульптурні форми ритуальних місткостей у вигляді тварин, птахів, риб(із каменю та глини). Композиційно цей посуд визначається граничним лаконізмом пластичної форми, пов’язаною з певними релігійними уявленнями.

Знаряддя праці

Основною сировиною був камінь та кремінь. Техніки, що застос: оббивання, ретушування, нові техніки – шліфування, розпилювання та свердління. Новими знаряддями праці стали: сокири, тесла, свердла, долота.

У кінці неоліту почин освоєння металу – міді.

М-во неоліту розвивається у зв’язку з умовами існування люини. У цей час формуються міфологічні уявлення, які відобразилися у декорі виробів. Формується образна сис-ма, пов’язана з природою, календарними циклами та рухом світил.

У цей час зароджується піктографічне письмо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]