Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Консп лекц_й Сучасн_ _нформац_йн_ системи.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
526.34 Кб
Скачать

4.4. Псевдовипадкові стрибки в часі (thss).

Цей метод розширення спектру полягає в передачі ущільнених пакетів повідомлення у псевдовипадкові (PN) моменти часу (рис.4.3).

Все повідомлення у часовому порті розбивається на однакові за тривалістю пакети (slots), кожний з яких ущільнюється в часі у N раз. Частотний спектр повідомлення внаслідок часового стиску розширюється в N раз.

В свою чергу час передачі розділяють на однакові часові кадри-фрейми (frams). В кожному кадрі вміщується N однакових інтервалів, тривалість яких не менша, ніж тривалість одного стисненого пакета повідомлення. Номер інтервала в межах кадру, що заповнюють черговим стисненим пакетом повідомлення, задає генератор PN послідовності. Решта інтервалів в межах кадру заповнюють пакетами інших повідомлень або білим шумом.

Далі вміст послідовності часових рамок модулює несучу та випромінюється в канал передачі, де до нього додаються завади.

В часовому порті на приймальній стороні за номерами, що задаються генератором PN послідовності, вибираються пакети в кадрах та розширюються в часі у N раз. Якщо на приймальній стороні відтворена та ж PN послідовність k(t), що й на передавальній стороні, то повідомлення відновлюється правильно.

У буферній пам’яті формується остаточне повідомлення, від якого фільтр низьких частот ФНЧ відділяє високочастотну частку завад.

Очевидно, виграш перетворення G дорівнює коефіцієнту стиску N і може сягати 104.

Система ТНSS добре узгоджується з пакетним принципом передачі даних в сучасних цифрових мережах. Недолік системи ТНSS – дещо гірша завадостійкість порівняно зі системами DSSS та FHSS.

4.5. Цифрова модуляція в системах з розширеним спектром.

Цифрову модуляцію здійснює модем.

У системі DSSS поширеними є різновиди ортогональної модуляції (MOK, Modulation Orthogonal Keying), фазоімпульсної модуляції (PPM, Phase-Pulse Keying), квадратурної амплітудної модуляції (QAM, Quadrature Amplitude Keying).

В системі FHSS модем розбиває повідомлення на слоти, а в системі THSS ще й стискає їх у часі.

В комерційному використанні є системи DSSS та FHSS. Розглянемо практичний перспективний вид модуляції у системі DSSS.

Принцип роботи DSSS системи з MOK модуляцією досить повно розкриває рис.4.4.

Збільшення інформаційної швидкості в такій системі досягається за рахунок використання кількох PN кодів, кожний з яких співставлений з певним символом. Таким чином, в каналі передається не послідовність інформаційних бітів, а послідовність інформаційних символів. Множник інформаційної швидкості рівний кількості використаних PN кодів і зазвичай рівний цілому степеню 2.

На рис.4.4 показана схема біортогональної модуляції (MBOK, Modu­lation with Bi-Orthogonal Keying) з подальшим використанням квадратурної модуляції несучої частоти.

Замість PN послідовностей застосована система з 8 функцій Уолша, тактова частота яких значно більша, ніж тактова частота інформаційних символів.

Уолш Джозеф Леонард (Walsh, 1895 – 1973), американський математик. Працював головно у Гарвардському та Чікагському університетах. Основні праці – більше 300 – в теорії функцій та топології. У 1923 році в мало­поміт­ній статті запропонував функції, які згодом почали широко використовувати з його іменем.

Функції Уолша – це сімейство періодичних ортонормованих функцій, що приймають значення 1 та -1 (див. рис. 4.5). Функції Уолша широко використовуються в теорії сигналів (узагальнене перетворення Фур’є, вейвлет-перетворення). У сучасному радіозв’язку з їх допомогою, зокрема, здійснюється розділення каналів у цифрових стандартах мобільного зв’язку IS-95, CDMA2000 або UMTS.

Оскільки функції Уолша ортонормовані, можлива квадратурна модуляція несучої з подвоєнням швидкості інформаційного потоку.

Вхідний потік двійкових даних мультиплексор групує по 3 біти, утворюючи послідовність пар 3-бітних символів, кожному з яких співставлена одна з 8 підібраних функцій Уолша. За рахунок цього інформаційна швидкість у 3 рази вища, ніж за звичайної DSSS на рис.3.1. Але подальша квадратурна модуляція (QPSK, Quadrature Phase Shift Keying) дозволяє передавати одночасно 2 символи, що ще подвоює інформаційну швидкість.

Конфіденційність передачі інформації забезпечується унікальністю набору функцій Уолша.

Необхідною умовою застосування QPSK разом з MBOK є когерентне детектування на приймальній стороні, для чого треба додатково передавати фазу несучої.

Описаний метод модуляції вимагає генерування 8 функцій Уолша на передавальній і на приймальній сторонах. Дещо простішим є застосування циклічних PN кодів, наприклад коду Баркера певної довжини.