Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Консп лекц_й Сучасн_ _нформац_йн_ системи.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
526.34 Кб
Скачать

3. Деякі безпровідні поширені та місцеві мережі.

Поширені мережі передачі даних WAN покривають значні географічні регіони. Сучасним мережам WAN властива низька швидкість передачі даних, що не перевищує десятків kBit/s. Характерною особливістю поширених мереж є значне запізнення передачі даних, що суттєво перевищує тривалість самих повідомлень.

Розрізняють два типи безпровідних поширених мереж. У стаціонар­них абоненти практично не переміщуються, хоча теоретично це допуска­ється. В мобільних мережах окремі станції можуть переміщуватись.

3.1. Загальні ознаки стаціонарних поширених мереж Aloha та Packet Radio.

Мережа Aloha є найстаршою відомою системою двосторонньої передачі цифрових даних за допомогою радіохвиль, розробленою ще на початку семидесятих років в Гавайському університеті. Однойменний конкурентний протокол обміну вважається зразком сучасних протоколів місцевих мереж, зокрема Езернет.

Структура мережі централізована, тобто станції можуть встановити зв’язок лише через центральну станцію. В мережі використовуються дві несучі частоти: 407.35 MHz для передач до центральної станції та 413.475 MHz для зворотніх передач. Ширина обох каналів – 100 kHz.

Швидкість передачі даних – 24 kBit/s. Дані передають кадрами, що містять 100-бітну преамбулу для синхронізації роботи станцій, 32-бітний заголовок з адресами передавача і приймача та довжиною кадру, інформаційне поле в 320 або 640 біт та 16-бітна циклічна контрольна сума для заголовка та інформації.

З’єднання між станціями здійснюється за протоколом Aloha, викладеним вище.

Мережа Packet Radio є аматорською міжнародною радіомережею обміну даними. Всі станції є рівноправними і ведуть обмін між собою безпосередньо. Якщо станції є поза безпосередньою досяжністю, обмін здійснюється через проміжні транслятори або через посередницькі станції, якими можуть бути всі станції мережі. Послідовність посередницьких станцій вказується в адресному полі протоколу передачі. В такому разі вибір траси здійснюється ще до початку передачі, для чого треба знати топологію мережі. Якщо між станціями є транслятори, достатньо вказати лише адрес приймача.

Частоти зв’язку в мережі Packet Radio є частотами аматорського радіозв’язку. Використовуються частоти з діапазонів HF (найчастіше 3, 7, 14, 21, 28 MHz), UHF (145, 430, 440 MHz) , а також VHF (1240 MHz). Переважно застосовується модуляція FSK (перемикання частоти) для невеликих швидкостей передачі, а також модуляція РSK (перемикання фази) для вищих швидкостей. Швидкість передачі становить 300 Bit/s для діапазону HF, 1.2-9.6 kBit/s для UHF та 9.6-56 kBit/s для VHF.

Дані в мережі Packet Radio передають за протоколом, що є різновидом протоколу CSMA/CA зі збільшеним адресним полем, яке може містити адреси до 10 станцій проміжної трансляції. Один кадр передачі починається та закінчується кодом 01111110, містить адресне поле (до 560 Bit), інформаційне поле (до 2048 Bit), контрольну суму (16 Bit). Перед висиланням сформованого кадру станція перевіряє наявність вільного зв’язку. Якщо зв’язок зайнятий або адресат не вислав підтвердження позитивного прийому, спроба повторюється через випадково обраний час.