Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РПС.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
198.66 Кб
Скачать

34. Особливості формування ринку праці в Україні та раціональної зайнятості населення в а регіонах.

Трудові ресурси – наявне працездатне насе­лення (чоловіки від 16 до 60 років, і жінки від 16 до 54 років, а також працюючі пенсіонери та підлітки). Заг. кіл-ть працездатного населення України в 1993 р. превищувала 29 млн. чоловік. В працездатному віці знаходиться 55,8 % населення. Найб. питома вага осіб працездатного віку в Одеській (57,6), Хар­ківській (57,2), Запорізькій (57,2), АР Крим(57,5). Найнижчий показник в Чернігівській області (51,3). У сфері матеріального вир-ва зайнято 64% працівни­ків. В пром- ті – 29%, більше 20% – с/г, понад 11% – в освіті, галузяях науки та культури. Значна частка припадала на буд-во (7,4%, торгівлю, гром. харчу­вання (7,1%), транспорт і зв’язок (6,7%).

Нині переважаючою формою зайнятості є держ сектор економіки, проте частка недержавних форм власності поступово зростає. У н/г країни жінки пе­реважають над чоловіками, вони зайняті на важких і шкідливих роботах, працюють у нічну зміну. Таке поняття як звільнення з роботи – нове поняття для України, а безробіття тим паче. Середній рівень зайнятості трудових ресурсів в Ук – 72% (найвищій в Кий, Сум, Полт, Кіровогр, та Черн обл). А безробітних офіційно зареєстровано 1 млн (найвищій рівень безробіття в Вол, Жит, Зак, Льв, Ів-Фр і судячи по відносно нормальному приросту нас безробіття буде збільшуватись) Найнижчій рівнь безробіття – Од обл, Київ, севастополь. Щеодна характкрна особливість – значна частина населення не з власного бажання перебуває в умовах вимушеної неповної зайнятості.

35.Виробничий та науково-технічний потенціал регіонів Україні, їхня суть та складові.

Виробничий та науково-технічний потенціал є важливю складовою економ.потенціалу суспільства.

Вироб. І наук.-техн. Потенціал знаходить своє відбиття у сукупній спроможності галузей народ.господарства та регіонів виробляти промислову і с/г продукцію, здійснювати інвестиційну та інноваційну діял. І надавати послуги населенню та виробництву.

Виробничий потенціал Ук.-основа екон.могутності і незалежності держави. Вироб потенц Ук. майже повністю сформувався у складі народногосподарського комплексу колишнього СРСР. На основі великих запасів залізної руди, вугілля і багатих чорноземом земел.угідь, сприятливих клімат.умов і зручного географ.розташування в Ук. Переважний розвиток отримали промисловість, особливо важка, і с/г.

Тільки в промисловості зараз працює понад 9100 підприємств,що знаходяться на самостійному балансі. Промисловість Ук. – основна і провідна галузь суспільного виробництва,що забезпечує потреби народного господарства країни у паливі,енергії, сировині, матеріалах, забезпечує постійне тех..переозброєння всіх сфер і галузей економіки, а також задовольняє різні потреби населення. У пром-сті створюється майже половина націонал.доходу країни, що зумовлює її вирішальний плив на процес розширеного відтворення.

Науково-технічний потенціал Ук зростав,змнювався, отримував свій розвиток разом з виробничим потенціалом. До початку кризового періоду(до1992р) наук-тех пот Ук. був зосереджений більш ніж у 1448 наук-дослідних інститутах, вищих навч.заклад., філіях тощо.

Це основний потенціал науки Ук. Крім того, у заводський сектор входять ще 15тис різноманітних підрозділів, у тому числі 9тис лабораторій, 4тис конструкторських бюро тощо

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]