Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РПС.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
198.66 Кб
Скачать

45. Електроенергетика Укр, її знач. Сучасна структура виробн. І спож. Електоренергії

Електроененргетика –впливає не тільки на розвиток н/г, а й на територ організацію ПС.

Буд-во потужних ліній електропередач дає змогу освоювати паливні ресурси незалежно від віддалення районів споживання. Достатня кількість електроенергії притягує до себе енергомісткі під-ва і вир-ва. Електроененргетика має велике районотоврче значення. У ряді районів У. (Донбас, Придніпров’я) вона визначає виробничу спеціалізацю, є основою формування ТВК.

Розміщення Е. залеж від наявності пал-енерг рес. і спож-в еле­ктроенергії. 1/3 електроенергії виробл. в р-нах спожив. і понад 2/3 спожив. в р-нах її вир-ва. Місце буд-ва ДРЕС вибирають на основі по­рівняння економічних показників транспортування палива та еле­ктроенергії з урахуванням еколог. об­становки.

Усі електростанції України поділяють на чотири види. В основу поділу покладено ознаку використо­вуваного ресурсу:

- теплові – працюють на твердому, рідкому і га­зоподібному па­ливі. Вирізняють конденсаційні і теп­лоелектроцентралі;

- гідравлічні – викор. гідроресурси. Поділ. на гі­дро, гідростиму­ляційні і припливні;

- атомні – збагачений уран або інші радіоактивні ел-ти;

- електростанції, що використовують нетради­ційні джерела енергії. Серед них найперспективні­шими є вітрові, сонячні тощо.ТЕС-44%, ГЕС-6%, АЕС-50%.

46. Теплова електроенергетика України. Ії місце у вир-ві електро­енергії, особливості розміщення. Ос­новні тес України.

Найпоширенішими в Україні є теплові електро­станції, які за ха­рактером обслуговування спожива­чів є районними (ДРЕС). Вони виробляють майже 2/3 всієї електричної енергії. За останні 30 років по­тужність ТЕС зросла у 5 разів. Частка вугілля у стру­ктурі палива велика. Перевагою ТЕС є відносно ві­льне розміщення, вдвоє де­шевша вартість капіта­ловкладень порівняно з ГЕС.

Найбільшими ДРЕС в Україні є Вуглегірська, Старобешівська. Курахівська, Слов'янська (Доне­цька обл.), Криворізька, Придніпров­ська (Дніпропет­ровська обл.), Бурштинська (Івано-Франківська обл.), Запорізька. Ладижинська (Вінницька обл.), Трипільська (Київ­ська обл.) та ін.

Дедалі більшого значення набувають теплоеле­ктроцентралі. Їх будують поблизу споживача, оскільки радіус транспортування те­пла невеликий (10—12 км), проте коефіцієнт корисного викорис­тання тепла становить майже 70 %, тоді як на ТЕС — тільки 30—35 %. Теплоелектроцентралі обігріва­ють понад 25 міст України. Най­більші з них — Київ­ська ТЕЦ, Дарницька (Київ), Київська ТЕЦ-6, Харків­ська ТЕЦ. Одеська, Калузька. Краматорська та ін.

47. Атомна електроенергетика України, особли­вості розміщ. Та місце в сучасному паливно-ене­ргетичному балансі України.

АЕС за характером використовуваного палива не пов'язані з родовищами його видобування, що забезпечує широкий маневр їх розміщення. АЕС орієнтовані винятково на споживачів, особливо на райони з обмеженими ресурсами палива та гідро­енергії.

В Україні працюють 5 потужних АЕС — Запорі­зька, Півден­ноукраїнська, Рівненська, Хмельницька, Чорнобильська. Під тиском громадськості припинено будівництво Кримської, Чигиринської, Харківської АЕС та Одеської атомної ТЕЦ.

АЕС виробляють 29% енергії. Слід проводити реконструкцію атомної електроенергетики на новій технологічній основі, створювати енергоблоки, які викори­стовували б уран низького збагачення, який виробляють наші збагачувальні фабрики Придніп­ров'я та Прикарпаття. Доцільно будувати нові блоки середніх за потужністю атомних електростан­цій під землею з багатократним рівнем техніки безпеки. АЕС розташовують незалежно від пал.-енерг. фак­тору та орієнтують на споживачів у районах з на­пруженим пал-енерг балансом, біля водних джерел. ТЕС-67%, ГЕС-4%, АЕС-29%.57. Хімічний комплекс України, його структура , сировинна база й регіональні особливості територіальної організації основних галузей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]