Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсак сандора.doc
Скачиваний:
131
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
179.71 Кб
Скачать

2.4 Аналіз посередників

В якості посередників можуть виступати постачальницько-збутові організації, великі оптові бази, біржові структури, торгові доми і магазини. Посередники завдяки своїм контактам, досвіду і спеціалізації дозволяють забезпечити широку доступність товару і доведення його до цільових ринків.

У компанії «Сандора» дуже багато посередникій які забезпечують просування товару до кінцевого споживача серед найбільших посередників компанії є Фуршет", Metro, "МегаМаркет" "АТБ-маркет", "Фора", "Эко-маркет" "МегаМаркет", Billa, "Фуршет", а також багато інших різних за розміром торгових посередників, дистриб'юторів .

Використання посередників у сфері звернення вигідне для компанії. В цьому випадку доводиться мати справу з обмеженим колом зацікавлених осіб по реалізації продукції. Крім того, забезпечується широка доступність товару при русі його безпосередньо до ринку збуту.

2.5 Swot аналіз

Таблиця 2.1

SWOT аналіз підприємства

Внутрішні фактори

Сильні сторони

Слабкі сторони

  1. Велика частка ринку, майже 50%;

  2. Висока якість продукції;

  3. Наявність власних виробничих потужностей;

  4. Широкий асортимент продукції;

  5. Постійне вдосконалення технологічних процесів;

  6. Ефективна політика стимулювання збуту;

  7. Наявність високоваліфікованого персоналу.

  1. Зниження обсягу продажів продукції та рівеня рентабельності - наслідок кризи;

  2. Низький рівень диверсифікації продукції;

  3. Труднощi в оптимізації управлінської структури компанії;

  4. Проведена невелика оптимізація робітників.

Зовнішні фактори

Можливості

Загрози

  1. Компанiя стане лідером за межами України;

  2. Пiдвищення експорту всієї продукції;

  3. Тісні стосунки з постачальниками;

  4. Високий рівень впізнанності;

  5. Ефективно продумана політика збуту та експорту продукції.

  1. Нестабiльна економiка держави;

  2. Значна кількість конкурентів;

  3. Підвищення ціни на сировину;

  4. Зменшення купівельної спроможності покупців;

2.6 Аналіз ринку

Український ринок соків, на думку експертів, має величезні перспективи для росту (потенційна місткість ринку мінімум в 4 рази перевищує нинішні об'єми споживання). У найближчі декілька років при збереженні сьогоднішніх темпів виробництва очікується посилення конкуренції, у тому числі не цінового характеру: з'являться нові смаки і формати упаковки, а також жорсткішими стануть стандарти якості продукції.

Особливих позитивних змін можна чекати в сегменті функціональних напоїв із змістом соку (спортивні, енергетичні), розрахованих на вузьку цільову аудиторію. Експерти прогнозують в 2007 р. Ріст виробництва на рівні 8 – 10%, а також посилення позицій першої трійки виробників. Поява нових гравців, у тому числі іноземних, на думку представників галузі, маловірогідно, оскільки вхід на український ринок соків дуже дорогий, а якість вітчизняних соків – досить висока .

За даними Держкомстату в 2008р. в Україні вироблено 726,7 тис. тонн соків, що на 12,1% вище за показник 2005 р. Основними виробниками, як і в попередні роки, були компанії «Сандора» (близько 47% сумарного випуску), «Витмарк-Україна» (26%), «Эрлан» (11%), «Виннифрут» (5%) і «Нидан» (4%).

Причому співвідношення у великій п’ятірці впродовж декількох років радикально не змінюється. У 2006 р. близько 95% представленої на українському ринку сокової продукції належало національними виробниками. Минулого року українські споживачі купували, в основному, соки і нектари. На їх частку доводилося близько 90%.

По класифікації виробників усі соки можна розділити за ціновою ознакою на 5 класів. Найбільш затребуваним є клас нижче за середній, що займає близько 40% продажів. На другому місці йде середній і клас «середній +» (від 4,81 до 5,90 грн.) з долею 33%. Елітні напої (вище 5,91 грн.) займають менше 27%.

Вже багато років лідером на ринку України є ТОВ „Сандора”. За повідомленням компанії, її продажі в 2006 р. виросли на 26%, а ріст експортних постачань – на 40%.