Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсак сандора.doc
Скачиваний:
131
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
179.71 Кб
Скачать

1.3 Фінансовий зріз підприємства

Компанія «Сандора» зберегла і зміцнила своє лідерське становище на ринку соків і соковмісних напоїв. За підсумками 2009 року частка ринку компанії склала 47%. Заплановані на 2009 рік показники по фінансовій прибутку компанія виконала більш ніж на 100%.

2009 рік для компанії «Сандора» став роком планомірної підготовки до завершення інтеграційного процесу компанії «Сандора» в компанію PepsiCo. Логічне завершення даного процесу - початок виробництва міжнародних брендів Pepsi, Pepsi light, 7UP на виробничих потужностях компанії 16 грудня 2009 року і старт з 1 січня 2010 року національної дистрибуції цих напоїв.

У 2009 році компанії «Сандора» вдалося досягти досить хороших результатів, незважаючи на складну економічну ситуацію в країні (економічні показники в цілому по країні скоротилися, приблизно, на 15%) і загальне зниження споживання соків та соковмісних продуктів (за різними оцінками від 18 до 27%) [7].

Компанія «Сандора» зберегла і зміцнила своє лідерське становище на ринку соків і соковмісних напоїв. За підсумками 2009 року частка ринку компанії склала 47% (за даними компаній MEMRB та Nielsen). Заплановані на 2009 рік показники по фінансовій прибутку компанія виконала більш ніж на 100%. Цьому в значній мірі посприяли як обережне управління витратами і продуктивністю компанії, оптимізація ключових процесів в роботі компанії, так і розширення та модернізація виробничих потужностей, освоєння нових сегментів ринку (енергетичних і газованих напоїв, холодних чаїв). Так, з 1 січня 2009 року, компанія «Сандора» почала дистрибуцію напоїв компанії PepsiCo: Pepsi і 7UP в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях.

У квітні 2009 року асортимент холодного чаю Lipton був розширений ще одним смаком, унікальним для українського ринку холодних чаїв, - білим чаєм. 2009 холодний чай Lipton закінчив із часткою ринку в понад 15%, показавши зростання в +56%.

Важливим кроком до зміцнення лідерства компанії є освоєння ринку газованих напоїв. Для цього в 2009 році на ПК № 2 були запущені дві нові виробничі лінії з випуску газованих напоїв (CSD) у форматах упаковки 0,5 л, 1л, 2л, і 2,5 л загальною потужністю понад 300 млн. літрів на рік. А в липні 2009 року розпочато виробництво нового бренду компанії під власною торговою маркою - газованого напою «ФруТонус». Загальні інвестиції в CSD проект склали більше 40 000 000 $ [6].

На соковому ринку економічні труднощі мали значний вплив на перерозподіл споживчих переваг у бік середнього й нижнього цінових сегментів. Свідчення цьому - зростання частки ринку ТМ «Садочок», яка за підсумками жовтня-листопада 2009 року склала 27,5% [7]. Хорошим продажу даної торгової марки сприяли національні промо-акції і виведення 2-х асортиментних новинок - зимових смаків у листопаді 2009 року: «Зимова фантазія» (Яблучно-вишневий нектар) і «Зимове яблуко» (Яблучний сік з м'якоттю).

Динаміку активного зростання продемонструвала дитяча торгова марка «Сандорик», продажі якої виросли більш ніж на 11% порівняно з аналогічним періодом 2008 року. А також ТМ «Миколаївський Соковий Завод» - зі зростанням в + 50%.

Решта торгові марки компанії показали відносну стабільність в порівнянні з докризовим періодом.

Найбільш продаваним форматом упаковки в портфелі компанії є як і раніше 1 літрову упаковка, з часткою ринку близько 60%. Позитивну динаміку зростання у 2009 році показала упаковка «сімейного» формату 2л. з показниками росту в 15%.

Активна підготовка компанії до запуску виробництва та дистрибуції міжнародних брендів компанії PepsiCo підтримувалася впровадженням низки інноваційних проектів, що сприяють вдосконаленню бізнес процесів компанії. Так, була впроваджена одна з найбільш передових систем планування компанії PepsiCo - Prevail-Avail, що дозволяє автоматично інтегрувати всі елементи операційного планування компанії: від прогнозів продажів з урахуванням всіх запланованих маркетингових акцій і доставки готової продукції на філії компанії, до складання виробничих графіків і планування поставок сировини.

Для оптимізації процесу продажів і логістики при підготовці до національної дистрибуції Pepsi у великих містах України була впроваджена програма управління маршрутами торгових команд і логістики, розроблена американською компанією UPS Logistic Group. Це програмне управління супроводжує швидке розділення двох команд продажів компанії: команди, що працює з категорією сокових продуктів і холодних чаїв і команди, яка працює з газованими і енергетичним напоями, а також чіпсами.

Компанія «Сандора» залишається соціально стабільною компанією, яка не тільки прагне забезпечити гідний рівень життя своїм співробітникам, а й бере активну участь у численних програмах, спрямованих на підтримку реноме компанії, як соціально відповідальної і орієнтованої на пріоритетність соціальних, етичних і правових норм. У зв'язку з цим «Сандора» розвиває кілька напрямків: благодійність, підтримка здорового способу життя та спорту, молодіжні ініціативи та освітні програми для дорослих і дітей. За 2009 рік на ці програми було виділено більше 1,5 млн. гривень.