Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсак сандора.doc
Скачиваний:
131
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
179.71 Кб
Скачать

1.4 Маркетинговий зріз підприємства

Частка ринку - за даними незалежних досліджень на долю продаж компанії «Сандора» припадає більше 47% всіх обсягів роздрібних продаж соків, нектарів та напоїв в Україні. ТОВ «Сандора» експортує 25% своєї продукції, що складає більше 67% всеукраїнського експорту соків. Продукція компанії представлена в понад 20-ти країн світу: США, Великобританії, Німеччини, Швеції, Ізраїлі, Греції, Польщі, Канаді, а також в країнах ближнього зарубіжжя – Росії, Білорусії, Молдові, Литві, Латвії, Естонії, Азербайджані, Вірменії, Грузії, Казахстані, Киргизстані.

Асортимент продукції - асортимент компанії в категоріях «Соки, нектари, соковмісні напої» нараховує нині більше 80 позицій та представлений 80 торговельними марками.

Стимулювання збуту - підрозділ продажів ТОВ «Сандора» надає весь спектр послуг, пов'язаних з реалізацією продукції компанії як на території України, так і за її межами. У структурі цього підрозділу працює понад 800-та чоловік. В ньому виділено три основні напрями діяльності: прямі продажі, продажі через дилерів, експорт. Відділи прямих продажів знаходяться в 9-ти областях України: Київській, Дніпропетровській, Донецькій, Харківській, Львівській, Рівненській, Миколаївській, Одеській, Запоріжській. Територія України розбита на 5 дивізіонів, в кожному з яких працюють дилери та філіали компанії «Сандора». Також в компанії створені профільні бюро по роботі з каналом ОТ (організованою торгівлею) і каналом Кабаре (Кафе, Бари, Ресторани), які розробляють стратегію і здійснюють продажі і сервіс в даних каналах збуту.

1.5 Кадровий та організаційний зрізи підприємства

Кадрова політика - в зв’язку з кризою в компанії «Сандора» провели невелику оптимізацію. Справа в тому, що набираючи персонал, розраховувалось на бурний ріст продажів. Але так, як криза відобразилась на об’ємах продажів, то доводиться коректувати і чисельність персоналу. Планується оптимізувати управлінську структуру для більшої ефективності. об’єднати в один департамент два окремі – із закупівлі сільгоспсировини та виноматеріалів, а також планування та поставок.

Слід зазначити, що співробітникам, які працюють в «Сандорі» понад 3 років, компанія оплачує путівки. Ті, хто працюють в компанії більше, ніж півроку, можуть отримати безпроцентний кредит.

Кваліфікація працівників – в компанії працює висококваліфікований персонал, адже тут часто проводяться різноманітні тренінги. Існує підхід до структури навчання: «70-20-10». Його зростаюча популярність підтверджує користь навчання безпосередньо на робочому місці», такий підхід також використовують такі компанії як Mars, Hewlett-Packard, Microsoft та iн. Суть його проста:

• 70% часу йде на навчання за рахунок вирішення реальних задач на своєму робочому місці, участь у проектах; виконання нових обов’язків;

• 20% часу відводиться навчанню на робочому місці з більш досвідченим співробітником: наставництво, коучинг, менторинг і т.п.;

• 10% часу віддається на навчання у учбових класах: семінари, тренінги і т.п.

Ставши частиною міжнародної корпорації «Pepsi» у 2007 році, співробітники компанії «Сандора» отримали доступ до великої бази бізнес-інформації і багатого досвіду професіоналів цієї організації. Кращі спеціалісти і консультанти PepsiAmericas і PepsiCo International регулярно приїздять до «Сандори» для спільної роботи з українськими колегами.

Окрім того, одним з привілеїв системи навчання у компанії є компетентний підхід до розвитку персоналу. Такий підхід допомагає виявити сильні і слабкі сторони співробітника, і розвинути його потенціал в рамках процесу ТІР (talent identify process - процес ідентифікації талантів), діючого у компанії.

Розділ 2. АНАЛІЗ МІКРО ТА МАКРО СЕРЕДОВИЩ ПІДПРИЄМСТВА

2.1 Аналіз споживачів

Споживачі соків «Сандора» знаходяться у різноманітних куточках України і не тільки. Досить великі «скупчення» сконцентровані у 9-ти областях України (Київській, Дніпропетровській, Донецькій, Харківській, Львівській, Рівненській, Миколаївській, Одеській, Запорізьській) та більш ніж у 20 країнах світу;

Основними споживачами соків є особи віком від 15 до 40 років, значна частка припадає на дітей віком від 6 до 10 років;

Згідно з маркетинговим дослідженням найбільш активно споживає соки населення з доходом нижче середнього і середнім. Найбільшу перевагу українські споживачі віддають наступним сокам: апельсиновому, яблучному,персиковому, томатному та різним міксам (мультивітамінний та соки з двох і більше смаків).

І хоча соки як продукт цінують однаковою мірою й чоловіки та жінки, проте за кількістю споживачів все ж таки переважають жінки. Також важливо зазначити, що темпи зростання споживання демонструє продукція в упаковці об'ємом 0,5 л, крім того,

продукція об'ємом в 2 л нарощує частку ринку, тоді як частка інших форматів великих економічних упаковок (перш за все, 1,5 л) - стабільна.

Українські споживачі довгий час були, і більшою мірою залишаються прихильниками фруктово-ягідних напоїв власного приготування, яких споживають щороку, за даними Держкомстату, понад 600 млн.