Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсак сандора.doc
Скачиваний:
131
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
179.71 Кб
Скачать

3.6 Вибір стратегії зросту

Компанії «Сандора» необхідно обрати стратегію концентрованого зростання. В групу стратегій концентрованого зростання включені стратегії, які пов'язані зі зміною продукту і ринку, на якому працює компанія. Таким чином стратегія зросту компанії буде складатися з двох стратегій: стратегії посилення позицій на ринку та стратегії розвитку ринку (розширення загального попиту) [5].

Стратегія посилення позицій на ринку - збільшення обсягів продажів і ринкової частки фірми за рахунок використання існуючих товарів і ринків збуту. Реалізація цієї стратегії несе в собі короткостроковий характер, при цьому зберігаючи низький рівень ризику. Але на жаль для впровадження цієї стратегії потрібні значні грошові витрати на просування. При використанні цієї стратегії фірма робить все, щоб з даним продуктом завоювати кращі позиції.

Друга обрана стратегія - стратегія розвитку ринку. Суть цієї стратегії полягає в тому, щоб знайти нові ринки збуту для вже вироблених продуктів. Тобто просування існуючих товарів на нові ринки. Для такої стратегії характерні великі ризики, а так само довгострокове впровадження. Використовуючи таку стратегію компанії знадобитися великі витрати на дослідження нових ринків збуту.

Таким чином компанія орієнтована на ріст об’ємів продажів, збільшення долі на ринку, на досягнення абсолютних і відносних показників по прибутку, на темпи росту за фінансовими показниками. Стратегія спрямована на найбільш ефективне використання конкурентних переваг підприємства і полягає в повнішому задоволенні потреб. Оскiльки «Сандора» прагне збільшити споживання соку, вона шукає нові сегменти ринку.

Можливо, компанія захоче змінити позиціонування товару так, щоб він виявився привабливим для більшого або швидше зростаючого сегменту ринку. По матриці Ансоффа цей захід можна віднести до наступного виду стратегії – «наявний виріб – розширення меж ринку» [5].

ВИСНОВКИ

В роботі пропонується модель стратегії збереження лідируючої позиції фірми на прикладі ТОВ «Сандора», що входить до числа підприємств, що найбільш динамічно розвиваються, на ринку продуктів харчування України. Основна специфікація підприємства – виробництво соків та соковмістких напоїв, де «Сандора» міцно утримує першу позицію в даній продуктовій категорії.

Виходячи з проведенного аналізу господарської діяльності можна зробити наступний висновок, що підприємство «Сандора» займає 47% усього сокового ринку України. Це, в свою чергу свідчить про те, що дана ситуація дозволить збільшити обсяги виробництва і якість продукції.

Запропонована модель стратегії виходу підприємства на новi ринки, дозволить не лише збільшити кількість експорту, але й дозволить максимізувати прибуток підприємства, та затвердити свої позиції на зовнішних ринках.

Таким чином, можна стверджувати, що в умовах розвинутого ринку розробка і застосування стратегії - одна з найважливіших функцій керівників фірм вищої ланки, адже стратегія - це генеральна програма дій, яка виявляє пріоритети проблем і ресурси для досягнення головної мети.

ПЕРЕЛІК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ