Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab_rob.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
207.87 Кб
Скачать

Виконання роботи

ДОСЛІД 1. ВИВЧЕННЯ

ФІЗИЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ СВИНЦЮ

Розгляньте виданий вам зразок свинцю. Опишіть його фізичні властивості.

ДОСЛІД 2.ВИВЧЕННЯ

ХІМІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ СВИНЦЮ

Взаємодія свинцю з нітратною кислотою.

В дві пробірки помістіть по кілька шматочків свинцю. В першу пробірку долийте 1 мл концентрованого, а в другу – розведеного розчину нітратної кислоти і нагрійте в полум’ї спиртівки. Спостерігайте появу у пробірках газів. Що це за гази? Напишіть рівняння реакцій в молекулярній, йонно-молекулярній та йонній формі.

ВИСНОВОК: У висновку зазначте, як реагує свинець з концентрованою та розведеною нітратною кислотою і поясніть різницю.

ДОСЛІД 3. ДОБУВАННЯ ПЛЮМБУМ (ІІ) ГІДРОКСИДУ І ВИВЧЕННЯ ЙОГО ВЛАСТИВОСТЕЙ

а) Добування плюмбум (ІІ) гідроксиду.

Налийте в пробірку 1 мл розчину плюмбум (ІІ) нітрату і додайте до нього краплинами розчин лугу до утворення осаду. Напишіть рівняння реакцій в молекулярній, йонно-молекулярній та йонній формі.

б) Вивчення властивостей плюмбум (ІІ) гідроксиду.

Добутий осад розділіть на дві пробірки. До однієї долийте розчин нітратної кислоти, а до другої – надлишок лугу. Опишіть спостереження. Поясніть і доведіть свою думку рівняннями реакцій в молекулярному, йоннно-молекулярному та йонному вигляді.

ВИСНОВОК: У висновку зазначте спосіб добування та амфотерні властивості плюмбум (ІІ) гідроксиду.

ДОСЛІД 4. ЯКІСНІ РЕАКЦІЇ НА ЙОН СВИНЦЮ Pb2+

а) Взаємодія з калій йодидом.

До 2-3 крапель розчину плюмбум (ІІ) нітрату (або плюмбум (ІІ) ацетату) додайте 1-2 краплі розчину калій йодиду. Спостерігайте появу осаду жовтого кольору. Напишіть рівняння в молекулярній, йонно-молекулярній та йонній формі.

Одержану суміш нагрійте до кипіння, а потім повільно охолодіть. Спостерігайте появу „золотого дощу” _ золотисто-жовтих кристалів плюмбум (ІІ) йодиду.

б) Взаємодія з калій хроматом.

В пробірку налийте 1 мл розчину плюмбум (ІІ) нітрату і долийте 1 мл розчину калій хромату. Спостерігайте утворення жовтого осаду плюмбум (ІІ) хромату. Напишіть рівняння в молекулярній, йонно-молекулярній та йонній формі.

Добутий осад розділіть на дві пробірки, до першої додайте розчину хлоридної кислоти, до другої – розчину нітратної кислоти. Спостерігайте розчинення осаду в другій пробірці.

ВИСНОВОК: У висновку зазначте, які якісні реакції на йон Pb2+ вам відомі.

Лабораторна робота №6

ВИЗНАЧЕННЯ ЙОНІВ Cr3+ ТА CrO У РОЗЧИНІ

ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА

Хром – твердий блискучий метал, плавиться за температури 1890°С, з густиною 7,19 г/см3. За кімнатної температури хром стійкий до дії води та повітря. Розведені сульфатна і хлоридна кислоти розчиняють хром з виділенням водню. В холодній концентрованій нітратній кислоті хром не розчиняється і після обробки нею пасивується.

В сполуках Хром проявляє різну валентність. Відомі катіони двовалентного Хрому Cr2+, катіони тривалентного Хрому Cr3+, аніони хромат CrO та дихромат CrO шестивалентного Хрому.

Солі двовалентного Хрому – блакитного або червоного кольору. На повітрі вони легко окиснюються киснем до солей тривалентного Хрому, що мають зелений або фіолетовий колір. Хром (ІІІ) гідроксид сіро-зеленого кольору, має амфотерні властивості. Хром (VI) оксид або хромовий ангідрид CrO3 – кристали темно-червоного кольору, добре розчинні у воді, при чому утворюється хроматна чи дихроматна кислоти.

Солі хроматної та дихроматної кислот у водному розчині гідролізують. Розчини хроматів мають лужну реакцію, дихроматів – кислу. Гідроліз відбувається за рівняннями:

CrO+ H2O = НCrO + OH-,

Cr2O+ H2O = 2CrO + 2H+.

Солі тривалентного Хрому можна окиснити до дихроматів в кислому середовищі сильними окисниками типу персульфат-йона чи перманганат-йона. В лужному середовищі для окиснення сполук Хрому (ІІІ) до хроматів достатньо менш сильних окисників, наприклад, хлор, бром, пероксид водню цілком влаштують.

Окиснення тривалентного до шестивалентного Хрому супроводжується зміною забарвлення розчину: зелені або фіолетові розчини тривалентного Хрому набувають жовтого (колір CrO) або оранжевого (колір Cr2O) забарвлення. Тому реакцією окиснення Хрому (ІІІ) до Хрому (VI) можна відкрити тривалентний хром.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]