Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravo-vse-класні-2005.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
640.51 Кб
Скачать

21. Конститу-ні обов’язки людини і громадянина.

Основні обов'язки громадян закріплює Конституція України.

Всі права, свободи та обов’язки можна поділ. на: політичні, соціальні,економічні, науково-культурні та екологічні.

Політичні – встановлюють участь громадян в управлінні державою та суспільством. (право обирати і бути обраним, право участі в референдумах, право на об’єднання в різні суспільні і політ. орг-ції, свобода слова, преси, демонстрацій)

Соціальні – соціальних захист громадян (право на працю, на освіту, медичне забезпеч., захист сім’ї).

Науково-культурні – захищають і виражають участь громад. в наук-техна. діяльності, культури (право на освіту, на користув. досягненнями науки і культури, прао творчості).

Економічні (свобода предприємницької діяльності, наявність різних форм власності, свобода самоуправління комерц. підприємствати тощо).

Екологічні – забеспечення громадян чистим навкол. середов., водою, повітрям, забезпеч. безпеки від різних видів техн. діяльності тощо.

22. Громадянство України: порядок набуття та підстави припинення.

Громадянствоце усталений правовий зв’язок особи з державою, який виражається в сукупності їхніх взаємних прав, обов'язків і взаємної відповідальності. Громадянство України грунтується на таких принципах: єдине громадянство; збереження громадянства України вразі одруження чи розірвання шлюбу; збереження громадянства України особами, які проживають за межами України; захист державою громадян, які проживають за кордоном; недопустимість видворення за межі України й видачі іншій державі. Громадянство набувається: 1) за народженням; 2) за походженням; 3) через прийняття до громадянства України; 4) через поновлення в громадянстві України; 5) на інших підставах, передбачених міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надається Верховною Радою України; 6) на підставах, передбачених міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надається ВРУ. Іноземців та осіб без громадянства може бути прийнято за їхнім клопотанням в громадянство України. Умови набуття громадянства: визнання і виконання законів та Конституції України; неперебування в іноземному громадянстві; безперервне проживання на законни хпідставах на території України протягом останніх 5 років (не поширюється на осіб, які народилися чи довели, що хоча б один з батьків дід чи баба народилися на території Укр); володіння українською мовою в обсязі, достатньому для спілкування; наявність законних джерел існування. Громадянство України припиняється: внаслідок виходу з громадянства України; внаслідок втрати громадянства України; на підставах, передбачених міжнародними договорами, згоду на обов’язковість яких надано ВРУ. Громадянство України регулюється Конституцією, ЗУ “Про громадянство України” та ухваленими до них іншими нормативно-правовими актами.

23. Форми народовладдя в Україні.

Народовладдя в Україні реалізується на основі Конституції через інститути безпосередньої (пря-мої) чи представницької (виборної) демократії (засіб ре-алізації волі народу через обраних ним представників в органи влади – насамперед, нардепів, Президента, нар-депів ВР АРК, депутатів органів місцевого самоврядува-ння).

Стаття 69 Конституції Україна вказує на 2 форми народовладдя: 1вибори – процедура форм-ня народного органу або надання повноважень посадовій особі, що здійснюється шляхом голосування уповноважених осіб, при умові, що на кожен отриманий таким чином мандат можуть претендувати 2 чи більше кандидати.

Є 3 види виборчих систем:1)мажоритарна (за 1 особу), 2)пропорційна (за осіб в списках партій), 3)змішана.

2референдумголосування населення всієї держави (загально-державний референдум) або певної частини її населення (місцевий референдум) з метою вирішення найважливі-ших питань державного і суспільного життя.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]