Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravo-vse-класні-2005.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
640.51 Кб
Скачать

106.Суб’єкти та об’єкти аграрних правовідносин.

Аграрні правовідносини – це правова форма реалізації положень норм аграрного права через застосування їх у процесі визначення і функціонування прав та обов’язків суб’єктів, що виробляють і забезпечують вир-во, переробку і реалізацію с/г продукції.

Структуру агр правовідносин складають такі елементи:

  1. норми агр. Права

  2. суб’єкти агр правовідносин

  3. об’єкти агр правовідносин

  4. зміст агр правовідносин

До суб’єктів агр. прав-син у сфері вир-ваналежать: с/г підприємства, колективні с/г під-ства кооперативного та корпоративного типу, селянські (фермерські) господарства, приватні с/г під-ва, аграрні підприємці, діяльність яких заснована на змішаній формі власності(з нац державним або приватним інвестором чи з іноземним інвестором), уповноважені органи держ влади і управління та органи місцевого самоврядування.

У сфері сервісу: агр під-ва агротехнологічного сервісу:

Агрохімічного, технічного, меліоративногота гідромеліоративного сервісу, будівельного, науково-технологічного та ін інтелектуального сервісу

Агр під-ва фін-кредитного, комерційного та страхового сервісу: комерційні банки, страхові і холдингові компанії, агр та інші біржі, брокерські контори.

Об’єкти агр правовідносин : рухоме і нерухоме майно , грошові кошти, документально підтверджені вимоги майнового характеру, матеріальні і духовні інтереси.

На січасному етапі реформування агр сектора екон Укрвир-во с/г продукції рослиннлгл і тваринного походження зумовлює потребу у здійсненні державно-правового регулювання. Найважливішим об’єктом держ-правового регулювання с/г є землі с/г призначення, що становлять основу с/г вир-ва і матеріальну базу для розміщення виробничих і обслуговуючих під-тв, науково-дослідних і навчальних установ. Об’єктами держ-правового регулювання є також усі галузі та підгалузі агр вир-ва.

107. Правове становище сільськогосподарських підприємств.

На сьогодні в Укр найпоширеніші агр під-ва:

Держ с/г під-во – це заснований на заг-державній влас-ті самостійний суб’єкт агр вир-ва, який має статус юрид особи і здійснює виробничу с/г дія-ть з метою отрим прибутку. Під правовим статусом такого під-ва розуміється сукуп правових норм, якими забезпечується поєднання права держ влас-ті з правом повного господ відання під-ва закріпленим за ним держ майном; права та обов’язки під-ва як юрид особи, його органів управління щодо використання майна та розпорядження ним у процесі вир-ва і соц ді-сті; відносини з інш юрид особами, які носять майновий хар-ер; захисту права держ влас-ті і майнових прав та інтересів під-ва.

С/г акціонерним товариством (САТ) є під-во створене на засадах угоди між юрид особами і гром-ми шляхом об’єднання їх майна та підпр-цької ді-сті з метою отримання прибутку. Воно має статутний фонд, поділений на визначену к-ть акцій рівноїномінальної вар-ті і несе відповідальність за зобов’язаннями тільки майном товариства. Загальна вар-ть акцій не може перевищувати 10% обсягів статутного фонду.

Товариство з обмеженою відповідальністю – під-во стволрене на засадах угоди між юр особами і/або громадянами шляхом об’єднання їх майна та підпр-ої ді-сті з метою отрим прибутку. Воно иає статутний фонд поділ на частки у розмірах визначеними установчими документами. Учасники товариства несуть відповідальність за його зобов’язання тіки у розмірі своєї частки і статутному фонді.

Товариство з додатковою відповідальністю – під-во створ на засадах угоди між юр особами і громадянами шляхом об’єднання майна та підп ді-сті з метою отрим прибутку. Воно має статутний фонд поділений на частки, визначених установчими документами розмірі.

Повне товариство – це під-во створ на засадах угоди між юр особами і громадянами шляхом об’єднання майна та підп ді-сті з метою отрим прибутку, всі учасники якого займаються спільною підприємн ді-стю і несуть солідарну від-сть за зобов’заннями товариства всім своїм майном. Воно створюється і функціонує на основі установчих договорів.

Командитне товариство - під-во створ на засадах угоди між юр особами і громадянами шляхом об’єднання майна та підп ді-сті з метою отрим прибутку. Воно здійснює свою ді-стть на підставі установчого договору між його учасниками. Відповідальність учасників обмежується їх часткою у майні товариства, як і учасників ТОВ.

С/г кооператив – юр особа, утворена фіз та юр особами, що є с/г товаровиробниками на засадах добровільного членства та об’єднання иайнових, пайових внесків для спільної вир-чої д-сті у с/г та обслуговування переважно членів кооперативу.Він здійснює свою д-сть відповідно до положень ЗУ”Про с/г кооперацію”.Вищим органом управління кооперативу є заг збори або збори уповноважених.Контроль за фін-госп д-стю кооперативу здійснює ревізійна комісія.

Приватні с/г під-ства - є формою приватного агр вир-ва. Вони виступають власником належному йому майна, тобто володіють , користуються і розпоряд ним відповідно до мети та предмета д-сті, передбаченим статуторм під-ства. Майно під-ства складають ОФ та обігові кошти, а також цінності, відображені в бух балансі під-ства.

Селянські(фермерські госп-ства) – це приватна форма агр під-ництва громадян Укр, які виявили бажання виробляти товарну с/г продукцію, займатися її переробкою та реалізацією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]