Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otv_10_09_01.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
2.44 Mб
Скачать

10.2. 3. Дефекти штампування

Надриви металу виникають внаслідок невідповідності металу по механічних властивостях і товщині, завищених габаритних розмірів заготовки і зусилля притискання, порушення умови нанесення мащення, поганого стану притискувальної поверхні штампа.

Хвилі на поверхні – причинами є потоншені листи металу, занижені габаритні розміри заготовок і зусилля притискання, порушення умов нанесення мащення.

Недостатня твердість деталі виникає через недостатній натяг металу (надмірна м'якість), занижені габаритні розміри заготовки і зусилля притискання.

Потоншення стінок деталі виникає при потраплянні мащення на витягувальний пуансон, завищенні зусилля притискання чи відсутності мащення на притискувальній поверхні.

Причинами нечіткості відбитка рельєфу є не опущений до кінця пуансон або спрацювання рельєфу на пуансоні чи матриці.

Задирки утворюються при затупленні різальних кромок робочих частин розділювального штампа.

Вм'ятини, подряпини й інші ушкодження поверхні деталі виникають внаслідок неправильного складання деталей, їх недбалого транспортування, спрацювання пристроїв механізації.

Зсув отворів виникає при порушення фіксації заготовки у штампі.

10.3. Процеси складання-зварювання кузовів

Для кузовів, кабін і платформ найчастіше застосовують такі види зварювання: точкове, контактно-шовне та рельєфне (на одній зі зварюваних деталей витискують виступи спеціальної форми - рельєфи). Для забезпечення високої продуктивності і якості зварювання вибирають її оптимальні режими, зокрема – параметри зусилля притискання, зварювального струму, часу зварювання. Всі ці параметри встановлюють в залежності від товщини, класу шорсткості та спряжуваності зварюваних кромок. Режими зварювання періодично контролюють, адже протягом зміни можуть змінюватися сила струму і напруга в первинній мережі, тиск повітря чи охолоджувальної води. А це суттєво впливатиме на стабільність зварювання.

10.3.1. Підготовка деталей кузовів і кабін під зварювання

Кузовні деталі виготовляють в основному з тонколистової сталі штампуванням, при якому застосовують різні мащення. Крім тонкого шару антикорозійного мащення, до поверхні штампованих деталей з листової сталі можливе прилипання штампувального мащення, а при тривалому збереженні штамповок - виробничого пилу.

Для одержання високої якості зварювання потрібно, щоб усі деталі, що зварюються, були чистими. Тому у виробничому процесі передбачають очищення деталей від масел, мащення, бруду, іржі і пилу. Для штампованих деталей застосовують мийно-сушильні агрегати різних конструкцій, розташовані на складах або на початку складально-зварювальних ділянок. Широко розповсюджені двокамерні мийно-сушильні агрегати з підвісним конвеєром. В одній камері виконують струминне миття спеціальним розчином, у другий - сушіння.

10.3.2. Характеристики процесів складання-зварювання

Визначити спосіб з'єднання і вибрати спорядження й устаткування складно. Для цього необхідно враховувати багато факторів, наприклад сучасні методи зварювання конкретних з'єднань; наявність і можливості придбання нового прогресивного зварювального устаткування.

Складання-зварювання на стаціонарних точкових машинах. Дрібні і середні складальні одиниці з невеликим числом деталей зварюють на потокових лініях машинами для точкового і рельєфного зварювання зі спеціальним або універсальним спорядженням. Міжопераційне транспортування деталей уздовж лінії здійснюють на спеціальних візках або підвісних замкнутих конвеєрах. На потокових лініях можна зварювати кілька складальних одиниць окремими партіями з незначним переналагодженням зварювального спорядження.

Складання-зварювання на підвісних точкових машинах. Складальні одиниці кузовів, кабін і платформ великих розмірів з великим числом деталей, які входять у них, складають і зварюють у спеціальних кондукторах за допомогою підвісних точкових машин різних типів і потужності зі спеціальними зварювальними спорядженням для кожної операції. Підвісні точкові машини легше підвести до місць зварювання. Для збільшення продуктивності праці застосовують кондуктори, які переміщають уздовж підвісних точкових машин, змонтованих з обох сторін лінії. Великогабаритні деталі, що з'єднують в багатьох точках, складають і зварюють на спеціальних зварювальних машинах.

Складання-зварювання на багатоточкових машинах. Великогабаритні деталі з великим числом зварювальних точок доцільно збирати і зварювати на багатоточкових машинах, сучасні конструкції яких мають продуктивність до 500 деталей у годину і більше. Встановлення і знімання деталей у багатоточкові машини, передача з однієї операції на іншу механізовані, а процес зварювання - автоматизований. На багатоточкових машинах можна одержувати вироби високої якості. Для спрощення конструкцій багатоточкових машин необхідну кількість точок зварювання розподіляють між декількома машинами. При наявності важкодоступних для зварювання на багатоточкових машинах місць у лінії передбачають підвісні точкові машини зі спеціальним спорядженням.

Складання-зварювання кузовів і кабін у головних кондукторах. Остаточне складання-зварювання кузовів і кабін виконують з великих складальних одиниць у спеціальних кондукторах, які мають висувну фіксацію прорізів дверей, кришки багажника і капота, а також прорізів заднього і вітрового вікон. Часто місцем кріплення деталей при загальному складанні автомобілів є базові отвори. У головних кондукторах точкове зварювання виконують за допомогою підвісних і спеціальних контактних машин, розташованих у місцях, до яких важко підібратися звичайним спорядженням. Фіксацію деталей і складальних одиниць здійснюють за допомогою пневматичних або механічних фіксаторів. Після закінчення зварювання кузов знімають з фіксаторів і передають на конвеєр остаточного зварювання.

Рис.10.3. Складання кузова легкового автомобіля у головному кондукторі: 1 – основа; 2 – оболонка; 3 – фіксатор заднього вікна і кришки багажника; 4 – фіксатор боковин; 5 – напрямні; 6 і 7 - гідроциліндри; 8 – напрямні; 9 – візок кондуктора; 10 - отвір для фіксації візка; 11 – фіксатор основи у зборі

Зварювання кузовів на конвеєрах. У головних кондукторах не завжди можна виконати весь обсяг зварювальних робіт. У цьому випадку зварювання виконують тільки в доступних місцях, створюючи жорстку конструкцію, а до повної готовності кузов або кабіну доводять на доводжувальних конвеєрах. Наприклад, шовно-кроковим зварюванням приварюють водостічні жолоби до даху і боковин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]