Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otv_10_09_01.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
2.44 Mб
Скачать

Лекція 10. Основи технології виготовлення кузовів

10.1. Конструктивно-технологічні особливості кузовів

Одним з основних агрегатів автомобіля є кузов. У легкових автомобілях і автобусах кузови є ще й найбільш трудомісткими – іноді їх виготовлення досягає 60 відсотків трудомісткості виготовлення всього автомобіля.

До кузовів і кабін автомобілів ставлять високі вимоги. Вони повинні захищати водія і пасажирів від вітру, пилу, атмосферних опадів, холоду, спеки, мати привабливий зовнішній вигляді і обтічну форму. Компонування, форма і конструкція кузова мають значний вплив на технічну характеристику автомобіля, його динамічність і економічність, комфортабельність, легкість керування, стійкість, безпеку руху і, що особливо важливо – на термін служби автомобіля. Саме термін служби кузова і часто визначає термін служби автомобіля.

Більшість вимог травмобезпеки пов’язані саме з конструкцією кузова. Його пасивні запобіжні елементи здатні пом’якшити сили, які діють на людей при зіткненні. Такі елементи виконують зовні (пружні елементи буферів) і всередині (паси безпеки, м’які накладки на панелях приладів, дверях тощо).

Якість кузовів забезпечується на всіх етапах його виготовлення такими факторами:

- при підготовці виробництва – конструктивно-технологічними розробками;

- в процесі розробки технології виготовлення кузовних елементів – створенням схем, які забезпечують отримання високоякісних деталей;

- в процесі розробки технологічного процесу складання кузова – вибором раціональних схем складання, технологічних баз і раціональним розміщенням місць кріплення.

Для виготовлення деталей кузовів застосовують різноманітні матеріали (сталь, алюмінієві сплави, пластмаси, гуми, тканини тощо) і різні види їх технологічної обробки (штампування, зварювання-складання, металопокриття). Саме тому розвиток автомобільного виробництва створив відособлену частину технології - виробництво кузовних деталей. Адже удосконалення конструкції кузовів, кабін і автобусів при зміні моделі автомобіля пов'язано з постійним ускладненням форми кузовних деталей. А з ускладненням форми кузовних деталей постійно удосконалюється технологія їхнього виготовлення, що дозволяє удосконалювати конструкцію і форму кузовів.

Основними елементами в конструкції кузовів і кабін є великі лицювальні та внутрішні деталі. Часто вони мають складну геометричну форму, що вимагає для формоутворення застосовувати витягування – іноді при дуже несприятливих умовах. Це ставить особливо жорсткі вимоги і до якості вихідних матеріалів. Стандарти на кращу для листового штампування сталь створені практично за вимогами, які випливають з умов виготовлення кузовних лицювальних деталей.

Якщо штампування дрібних кузовних деталей майже не відрізняється від штампування деталей в інших галузях машинобудування, то штампування великих і середніх деталей має специфічні технологічний процес, організацію виробництва і всі супутні цьому процесу особливості.

Рис. 10.1. Складальні одиниці кузова легкового автомобіля: 1 – основа; 2 – боковини; 3 – передня частина кузова; 4 – дах; 5 - задня частина кузова

Рис. 10.1. Складальні одиниці кабіни вантажного автомобіля; 1 – двері; 2 – передня частина; 3 – основа; 4 – задня частина; 5 - дах

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]