Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otv_10_09_01.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
2.44 Mб
Скачать

10.1. Класифікація кузовних штампованих деталей

10.1.1. Класифікація за розмірами

За розмірами кузовні деталі поділяють на дрібні (розміри в плані до 350x350 мм), середні (до 750x750 мм), великі (до 1500x1500 мм) і особливо великі (більше 1500x1500 мм).

В основу такої класифікації деталей закладено і спільність технологічних методів і устаткування. На автомобільних заводах великі деталі штампують у цехах великого, а середні і дрібні – відповідно, в цехах середнього і дрібного штампування. Ці цехи характеризуються різним типажем пресового устаткування. Розподіл умовний, нерідко середні кузовні деталі одержують у цеху великого штампування - якщо їхня складна форма відповідає технологічним процесам, типовим для цехів великого штампування.

10.1.2. Класифікація за призначенням

За цією ознакою кузовні деталі поділяють на три групи.

1. Зовнішні, які утворюють зовнішню оболонку кузова - передні і задні крила, капот, зовнішня передня панель, панель даху, зовнішні панелі дверей, зовнішня панель кришки багажника тощо. До цих деталей ставлять дуже високі вимоги щодо якості поверхні, особливо до деталей кузовів легкових автомобілів.

2. Внутрішні, які утворюють каркас кузова або кабіни, внутрішні панелі навісних складальних одиниць - деталі основи підлоги, передній щиток, панель приладів, внутрішні панелі дверей і кришки багажника, бризковики крил і інші подібні деталі, розташовані всередині кузова, кабіни й автобуса. До цих деталей, на відміну від зовнішніх, не ставлять настільки високі вимоги за якістю поверхні, але необхідне дотримання точності й міцності конструкції для забезпечення заданої геометрії каркасів кузовів і кабін.

3. Каркасні деталі типу стійок - поперечки основи підлоги, підсилювачі, стійки, розпірки й інші деталі подібного призначення.

10.1.2. Класифікація за технологічними ознаками

Специфічність кузовних деталей, які мають в основному складні форми поверхні, не дозволяє розробляти технологічні процеси їх виробництва як при штампуванні деталей правильної геометричної форми (наприклад циліндра, циліндра з фланцем, прямокутної коробки тощо). Технологічна складність виготовлення кузовних деталей і вимоги до них змінюються залежно від форми і типу деталі.

За ступенем складності побудови витягувальної операції всі кузовні деталі можна умовно розбити на три основні групи, у кожній з яких можна виділити кілька підгруп. Для кожної групи є свій принциповий підхід до вибору правильного положення деталі при витягуванні, підгрупи також відрізняються специфічністю побудови витягувальних переходів.

Перша група - деталі з двома площинами симетрії або з вертикальними стінками, а також з незначним їх нахилом до вертикальної площини. Деталі цієї групи займають у штампі єдино можливе положення, при якому площини симетрії або вертикальні бічні стінки збігаються з напрямком витягування.

А. Неглибокі деталі, які мають малу кривизну - деталі типу зовнішніх панелей дверей і кришок багажника.

Б. Деталі з фланцями прямолінійної чи криволінійної форми - деталі типу внутрішніх панелей дверей і кришки багажника, бризковиків боковини.

Друга група - деталі, які мають одну площину симетрії. Характерною рисою побудови витягувальних переходів для цієї групи деталей є можливість їх повороту у площині симетрії при виборі кращого положення деталі в штампі. Площина симетрії при цьому завжди займає вертикальне положення.

А. Деталі складної рельєфної форми, які мають нерівномірно розподілену глибину витягування - деталі типу панелі даху легкового автомобіля.

Б. Глибокі деталі - типу кожуха підлоги легкового автомобіля.

Третя група - асиметричні деталі, найскладніші за формою. При виборі найбільш сприятливого положення у витягувальному штампі деталі повертають у двох взаємно перпендикулярних напрямках. При повороті в одному напрямку кінцеві ділянки деталі розташовують по можливості на одному рівні. Поворот у другому напрямку робиться для створення однакових умов витягування заготовки з-під притискання.

А. Деталі середньої глибини складної рельєфної форми, що мають нерівномірно розподілену глибину витягування - деталі типу крила вантажного автомобіля і переднього крила легкового автомобіля.

Б. Глибокі деталі - деталі типу переднього щитка легкового автомобіля, бризковика переднього крила.

Крім цих трьох груп виділяють особливу групу кузовних деталей, які виготовляють без застосування операції витягування. Вони (підсилювачі, стійки, розпірки і кронштейни) мають відносно просту форму і до їх поверхні ставлять менш жорсткі вимоги. Такі деталі формують на пресах простої дії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]