Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otv_10_09_011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
117.25 Кб
Скачать

10.2. 3. Дефекти штампування

1. Надриви металу виникають внаслідок невідповідності металу по механічних властивостях і товщині, завищених габаритних розмірів заготовки і зусилля притискання, порушення умови нанесення змащення, поганого стану притискувальної поверхні штампа.

2. Хвилі на поверхні – причинами є потоншені листи металу, занижені габаритні розміри заготовок і зусилля притискання, порушені умови нанесення змащення.

3. Недостатня твердість деталі виникає через недостатній натяг металу (надмірна м’якість), занижені габаритні розміри заготовки і зусилля притискання.

4. Потоншення стінок деталі виникає при потраплянні мащення на витягувальний пуансон, завищенні зусилля притискання чи відсутності мащення на притискувальній поверхні.

5. Нечіткість відбитка рельєфу, причинами чого є не опущений до кінця пуансон або спрацювання рельєфу на пуансоні чи матриці.

6. Задирки утворюються при затупленні різальних кромок робочих частин розділювального штампа.

7. Вм'ятини, подряпини й інші ушкодження поверхні деталі виникають внаслідок неправильного складання деталей, їх недбалого транспортування, спрацювання пристроїв механізації.

8. Зсув отворів, причиною якого є порушення фіксації заготовки у штампі.

Знаючи причину виникнення дефектів, завжди можна визначити заходи їх попередження.

10.3. Процеси складання-зварювання кузовів

Для кузовів, кабін і платформ найчастіше застосовують такі види зварювання: точкове, контактно-шовне та рельєфне (на одній зі зварюваних деталей витискують виступи спеціальної форми - рельєфи).

Для забезпечення високої продуктивності і якості зварювання вибирають її оптимальні режими, зокрема – параметри зусилля притискання, зварювального струму, часу зварювання, які встановлюють в залежності від товщини, класу шорсткості та спряжуваності зварюваних кромок. Режими зварювання періодично контролюють, адже протягом зміни можуть змінюватися сила струму і напруга в первинній мережі, тиск повітря чи охолоджувальної води. А це суттєво впливатиме на стабільність зварювання.

10.3.1. Підготовка деталей кузовів і кабін під зварювання

Кузовні деталі виготовляють в основному з тонколистової сталі штампуванням, при якому застосовують різні мащення. Крім тонкого шару антикорозійного мащення, до поверхні штампованих деталей з листової сталі можливе прилипання штампувального мащення, а при тривалому збереженні штамповок - виробничого пилу. А кріпильні деталі щедро змазують технічними мастилами.

Для одержання гарної якості зварювання потрібно, щоб усі деталі, що зварюються, були чистими. При проектуванні сучасних цехів передбачають очищення деталей від масел, мащення, бруду, іржі і виробничого пилу. Для штампованих деталей застосовують мийно-сушильні агрегати різних конструкцій, розташовані на складах або на початку складально-зварювальних ділянок. Широко розповсюджені двокамерні мийно-сушильні агрегати з кільцевим підвісним конвеєром. В одній камері виконується струминне миття спеціальним розчином, у другий - сушіння,

10.3.2. Характеристики процесів складання-зварювання

При визначенні способу з’єднання і виборі спорядження й устаткування необхідно враховувати багато факторів, наприклад сучасні методи зварювання конкретних з’єднань; наявність і можливості придбання нового прогресивного зварювального устаткування.

Складання-зварювання на стаціонарних точкових машинах. Дрібні і середні складальні одиниці з невеликим числом деталей зварюють на потокових лініях машинами для точкового і рельєфного зварювання зі спеціальним або універсальним спорядженням. Міжопераційне транспортування деталей уздовж потокової лінії здійснюють на спеціальних візках або підвісних замкнутих конвеєрах. На потокових лініях можна зварювати кілька складальних одиниць окремими партіями з незначним переналагодженням зварювального спорядження.

Складання-зварювання на підвісних точкових машинах. Складальні одиниці кузовів, кабін і платформ великих розмірів з великим числом вхідних у них деталей складають і зварюють у спеціальних кондукторах за допомогою підвісних точкових машин різних типів і потужності зі спеціальними зварювальними спорядженням для кожної операції. Підвісні точкові машини легше підвести до місць зварювання. Для збільшення продуктивності праці застосовують кондуктори, які переміщають уздовж підвісних точкових машин, змонтованих о обох сторін лінії. Великогабаритні деталі, що з'єднуються в багатьох точках, складають і зварюють на спеціальних зварювальних машинах.

Складання-зварювання на багатоточкових машинах. Великогабаритні деталі з великим числом зварювальних точок доцільно також збирати і зварювати на багатоточкових машинах, сучасні конструкції яких мають продуктивність до 500 деталей у годину і більше. Встановлення і знімання деталей у багатоточкові машини, передача з однієї операції на іншу механізовані, а процес зварювання - автоматизований. На багатоточкових машинах можна одержувати вироби високої якості. Для спрощення конструкцій багатоточкових машин необхідну кількість точок зварювання розподіляють між декількома машинами. При наявності важкодоступних для зварювання на багатоточкових машинах місць у лінії передбачають підвісні точкові машини зі спеціальним спорядженням.

Складання-зварювання кузовів і кабін у головних кондукторах. Остаточне складання-зварювання кузовів і кабін виконують з великих складальних одиниць у спеціальних кондукторах, які мають висувну фіксацію прорізів дверей, кришки багажника і капота, а також прорізів заднього і вітрового вікон. Часто місцем кріплення деталей при загальному складанні автомобілів є базові отвори. У головних кондукторах точкове зварювання виконують за допомогою підвісних і спеціальних контактних машин, розташованих у місцях, до яких важко підібратися звичайним спорядженням. Фіксацію деталей і складальних одиниць здійснюють за допомогою пневматичних або механічних фіксаторів. Після закінчення зварювання кузов знімається з фіксаторів і передається на конвеєр остаточного зварювання.

Зварювання кузовів на конвеєрах. У головних кондукторах не завжди можна виконати весь обсяг зварювальних робіт. У цьому випадку зварювання виконують тільки в доступних місцях, створюючи жорстку конструкцію, а до повної готовності кузов або кабіну доводять на доводжувальних конвеєрах. Наприклад, там шовно-кроковим зварюванням приварюють водостічні жолоби до даху і боковин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]