Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції із Обладнання і виготовлення виробів.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
2.43 Mб
Скачать

1.2 Вузол підведення рідини до черв’яка.

На рис. 4 36 показаний один із можливих конструктивних варіантів пристрою для підведення рідини до черв’яка (всі багато численні варіанти відрізняються один від одного переважно конструкцією ущільнення). Втулка 1 розміщується в отворі вихідного вала редуктора (див. Рис. 4.35) і лівим різьбовим кінцем щільно вкручується у різьбовий отвір хвостовика черв’яка (див. Рис. 4.26); правий кінець втулки із шестигранником під ключ знаходиться поза отвором вала. Продовженням втулки 1 є наконечник 12, який щільно кручений в нього. На наконечнику монтується весь пристрій.

Рідина підводиться через кутник 9, із якого через трубу 2, яка введена до кінця центрального отвору у черв’яку, поступає в нього. Повертаючись назад через кільцевий простір між трубкою і черв’яком ( і після, втулкою і наконечником 12), рідина охолоджує його. Відпрацьована рідина вільно зливається через патрубок 11.

Ущільнення зливної порожнини 10 забезпечується торцевим ущільненням, утвореним нерухомим 4 і рухомим 5 дисками. Вони притискаються один до одного пружними елементами у вигляді сильфона 6, який герметично припаяний з лівої сторони до нерухомого диску 5, а з правої – на накидну гайку 7 наконечника втулки 12.

Корпус 8 деяких типів пристроїв забезпечується вікном для візуального контролю розходу, напірний трубопровід з тою ж метою забезпечується ротаметром.

4. 12 Регулювання температурного режиму роботи черв’ячної машини.

4.12.1 Системи тепло подавання.

Найбільше розповсюдженими є системи, в яких використовуються : а) електричний нагрів із сумісним охолодженням водою або повітрям (рідше - іншими охолоджуючими середовищами); б) термостатування (нагрів і охолодження) за допомогою рідких або пароподібних теплоносіїв.

Перша система використовується в універсальних пластикуюче-витискаючих машинах для термопластів. Ця система включає в себе наступні елементи: водяне охолодження зони живлення циліндра (без автоматичного регулювання у процесі роботи), водяне охолодження черв’яка (також без автоматичного регулювання), обігрів – охолодження циліндра (автоматичне підтримання температури циліндра із заданою точністю). Використовується ця система також у пластикаторах для реактопластів. Система тепло забезпечення пластикаторів які працюють у циклічному режимі, як правило, не включає у себе охолодження циліндра і черв’яка: внаслідок значної долі вистою у загальному циклі роботи середня інтенсивність тепловиділення при деформуванні матеріалу у каналі черв’яка нижча, ніж при стаціонарному режимі, так що виділене тепло не перегріває матеріал, а надлишок тепла, яке потрібно було б відводити , відсутнє.

Друга система має дві основні області використання. Друга область це машини для переробки гумових сумішей. Практично при всіх режимах їх роботи дисипативне тепловиділення набагато перевищує кількість тепла, яке необхідне для розігрів матеріалу до потрібної температури, і основна функція системи – інтенсивне охолодження. Необхідна температура циліндра і черв’яка в даному випадку знаходиться в області 373К, так що найкращою термостатуючою рідиною є пом’якшена вода, яка циркулює по замкнутому контуру. Цей контур містить термостат, який підтримує температуру рідини на певному рівні. Якщо для охолодження використовується не термостатована, а водопровідна вода, яка зливається у каналізацію, то припуску для розігріву використовується насичена водяна пара.

Друга область використання – це крупні вузькоспеціалізовані установки (наприклад, змішувачі)для термостатичних матеріалів, що працюють при температурі робочих органів до6230К. Найбільш поширеними термостатуючими рідинами у таких установках є перегріта вода (до 493оК) і теплоносії з високою температурою кипіння. Використання останніх оправдано, якщо робоча температура перевищує 493оК, так як теплоємкість і теплопровідність їх є набагато нижчою, ніж у води, токсичні виділення потребують надійної герметизації всієї системи.

Друга (повністю рідинна) система тепло забезпечення має наступні переваги, зумовлені тим, що як підвід так і відвід тепла від циліндра і черв’яка здійснюється однією і тією ж рідиною при практично постійній (1оК) температурі: однорідність температури поверхні робочих органів і малі коливання цієї температури (не більше (2оК).

Точність підтримки заданої температури циліндра при використанні першої із розглянутих систем тепло забезпечення залежить від використовуваної при цьому системи тепло регулювання.