Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LYeKTsiyi_tsivilne_osobliva_nove.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
847.87 Кб
Скачать

Лекція №18 Тема: Договір комерційної концесії. План:

  1. Види договорів щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності.

  2. Поняття договору комерційної концесії. Предмет, сторони та юридичне оформлення договору, істотні умови договору.

  3. Обов’язки сторін, комерційна субконцесія.

  4. Зміна та припинення договору.

  1. Види договорів щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності.

Це особлива категорія договорів. До них застосовуються загальні положення про договори. Однак ці договори мають і особливості, пов’язані з предметом договору, яким є виключні майнові права інтелектуальної власності.

Суб’єктами можуть бути фізичні і юридичні особи незалежно від форм власності та місцезнаходження. Фізичні особи віком від 14 до 18 років також можуть бути суб’єктами таких договорів. Форма договору – письмова. Нотаріальне посвідчення можливе за погодженням сторін. Види договорів:

- ліцензія на використання об’єкта права інтелектуальної власності ( ліцензія – це надання власником запатентованого винаходу іншій фізичної або юридичної особі дозволу на здійснення однієї або більше дій, на які має виключні права власник винаходу. );

- ліцензійний договір – це правочин, на підставі якого власник (володілець) запатентованого або незапатентованого винаходу надає фізичної або юридичної особі дозвіл на здійснення у певному місці і протягом певного терміну однієї або кількох дій, на які має виключні права ліцензіар, а ліцензіат зобов’язується сплатити винагороду за надання права на використання винаходу ;

- договір про створення за замовленням і використання права інтелектуальної власності;

- договір про передання виключних майнових прав інтелектуальної власності;

Інші договори передбачені Законом України «Про авторське право та суміжні права» ( договори про використання об’єктів авторських прав, про створення на замовлення авторського права тощо). Авторські договори в залежності від особливостей об’єктів авторського та суміжного права поділяються на :

  • видавничий договір;

  • договір про депонування рукопису твору;

  • договір художнього замовлення:

  • договір про використання у промисловості неопублікованого твору декоративно-прикладного мистецтва.

2. Поняття договору комерційної концесії. Предмет, сторони та юридичне оформлення договору.

За договором комерційної концесії одна особа (право володілець), що має відпрацьовану на практиці систему ведення визначеної промислової (комерційної) діяльності, надає іншій особі (правоотримувачу) право на використання цієї системи (об’єкта виключного права) за визначену винагороду на визначених договором умовах.

Договір є консенсуальним, двостороннім і оплатним. Договір містить елементи різних цивільно-правових договорів (ліцензійного - дозвіл на використання об’єкта виключних прав, договору про надання платних послуг тощо).

Предметом договору є право на використання об’єктів права інтелектуальної власності, комерційного досвіду, репутації.

Сторонами договору є фізичні та юридичні особи – суб’єкти підприємництва.

Особливості укладення договору:

  1. письмова форма договору;

  2. державна реєстрація договору (реєстрація договору проводиться особою, яка провела державну реєстрацію право володільця).Це спрямоване на певний захист інтересів споживача.

Істотні умови договору: предмет договору, винагорода правоволодильцу, умова про реєстрацію договору, обов’язки користувача.

Розмір оплати визначається договором, на розмір винагороди впливають таки чинники як попит, купівельна спроможність, конкуренція тощо. Платежі можуть бути разовими або періодичними. Часто застосовується на практиці відрахування відсотків від виторгу на оптову ціну товару, а також поєднання зазначених способів.

Правоволоділець зобов’язаний передати технічну та комерційну документацію, проінформувати користувача та його працівників з питань, пов’язаних із здійсненням цих прав.

3. Обов’язки сторін, комерційна субконцесія.

Обов’язки правоволодільця:

  1. забезпечення державної реєстрації договору;

  2. надання користувачеві постійної технічної та консультативної допомоги, включаючи сприяння у навчанні та підвищенні кваліфікації працівників;

  3. контроль за якістю товарів, робіт, послуг;

Обов’язки користувача:

  1. використовувати торговельну марку та інші позначення право володільця визначеним у договорі способом;

  2. забезпечувати відповідну якість товарів, робіт, послуг ;

  3. дотримуватися інструкцій, вказівок право володільця, спрямованих на забезпечення відповідності характеру, способів та умов використання комплексу наданих прав;

  4. надавати покупцям (замовникам) додаткові послуги, на які вони могли б розраховувати, купуючи товари (послуги, роботи) безпосередньо у право володільця;

  5. інформувати покупців (замовників) найбільш очевидним для них способом про використання ним торговельної марки та інших позначень правоволодільця ;

  6. не розголошувати секрети виробництва право володільця, іншу, одержану від нього, інформацію.

Особливістю цього договору є те, що правоволоділець і користувач є відповідальними перед споживачем.

Користувач може укласти договір субконцесії, норми основного договору є домінуючими. У концесійному договорі можуть бути передбачені норми щодо змісту, обов’язкових умов і реєстрації договору субконцесії. Договір субконцесії є залежним від основного договору і не може перевищувати терміну дії основного договору. Особливістю є те, що за шкоду, заподіяну правоволодільцю діями вторинних користувачів, цього контрагент-користувач за основним договором відповідає солідарно із субконцесіонерами.

Концесійним договором можуть бути обмежені права користувача із вказівкою території їх дії. Прикладом такого обмеження можуть бути: торгівля на обмеженої території, надання послуг тільки у відповідному регіоні.

Концесійним договором можуть бути передбачені особливі умови, які також є обмеженням прав сторін. Правоволоділець може взяти на себе зобов’язання не надавати аналогічний комплекс прав для використання третім особам. Користувач може взяти на себе обов’язок про відмову від конкуренції з право володільцем на тій території, де діє концесійний договір, погоджувати з право володільцем розміщення приміщень для продажу товарів тощо.

4.Зміна та припинення договору.

Концесійний договір може бути змінений сторонами протягом його дії за загальними правилами. Зміни підлягають обов’язкової державної реєстрації. У разі зміни торговельної марки чи іншого призначення право володільця, права на використання яких входять до комплексу наданих користувачеві прав, такий договір зберігає чинність щодо нового призначення право володільця, якщо користувач не вимагає розірвання договору і відшкодування збитків.

Якщо в період дії договору припинилося право, користування яким надано за договором комерційної концесії, то дія договору не припиняється. Крім тих положень, що стосуються припинення права. Користувач при цьому має право вимагати відповідного зменшення належної право володільцеві плати.

Під час договору правоволодилець, який залишається суб’єктом комплексу виключних прав, може передати ці права чи їх частину іншій особі. У такому разі концесійний договір зберігається. Однак його учасником стає новий правоволоділець Таке саме положення складається у разі смерті правоволодільця – фізичної особи, права якого переходять до спадкоємців. При цьому необхідна реєстрація спадкоємця як індивідуального підприємця протягом терміну для прийняття спадщини або передачі його прав та обов’язків іншій особі., яка має права займатися підприємництвом.

У статі 1126 ЦК України визначено умови, за наявності яких договір комерційної концесії припиняється:

  1. припинення права право володільця на торгівельну марку чи інше призначення, визначене в договорі, без заміни їх новими аналогічними правами;

  2. оголошення одного учасника договору неплатоспроможним (банкрутом).

Користувач, який належним чином виконував свої обов’язки, має право на укладення договору на новий строк. Після припинення договору комерційної концесії користувач залишається у невигідному становищі, йому треба продовжувати підприємницьку діяльність без можливості користування фірмою і комерційним досвідом право володільця.

Контрольні запитання:

  1. Види договорів щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності.

  2. Поняття договору комерційної концесії. Предмет, сторони та юридичне оформлення договору, істотні умови договору.

  3. Права та обов’язки сторін, комерційна субконцесія.

  4. Зміна та припинення договору.

Рекомендована література:

1. Цивільний кодекс України від 16.01.2003. //Відомості Верховної Ради України. – 2003. - №40-44

2. Я. Шевченко. Цивільне право України: Особлива частина. Академічний курс. Підручник. - Київ: Видавничий дім., 2003.

3. Є.О Харитонов. Цивільне право України. Підручник. / Харитонов Є.О. О.І. Харитонов О.І., Старцев О.В. – Київ: видавництво Істина, 2009.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]