Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LYeKTsiyi_tsivilne_osobliva_nove.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
847.87 Кб
Скачать
  1. Поняття договору побутового замовлення. Сторони договору, форма договору, ціна договору.

За договором побутового підряду підрядник, який здійснює підприємницьку діяльність, зобов’язується виконати за завданням фізичної особи ( замовника) певну роботу, призначену для задоволення побутових та інших особистих потреб, а замовник зобов’язується прийняти і оплатити роботу (ст. 865ЦК).

Договір є двостороннім, консенсуальним, оплатним. Договір має ряд властивостей, які дозволяють відмежувати його від інших різновидів договорів підряду:

  1. по суб’єктному складу ( підрядником може бути фізична та юридична особа, яка має статус підприємця, а замовником лише фізична особа );

  2. мета договору – задоволення побутових та інших особистих потреб;

  3. цієї договір є публічним.

Підрядчик повинен надати замовнику до укладення договору всю інформацію про себе, про роботу, про ціни, про форму оплати та інші відомості.

Відносини з цього договору регулюються параграфом 2 Цивільного кодексу , Законами України “Про захист прав споживачів” від 12.05.91р., «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» від 23.03.96р., “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” від 6.07.96р., “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення” від 24.02. 94р., Правилами побутового обслуговування населення, затв. Постановою КМ України від 16.05.94р., Положенням про порядок присвоєння категорій суб’єктам господарської діяльності, що надають побутові послуги населенню, затв. Постановою КМ України від 23.08.95р., та іншими нормативними актами.

Форма договору письмова і усна. Оформлюється договір квитанцією, розпискою, іншим документом, у якому мають зазначатися необхідні реквізити, або ж шляхом видачі жетона, талона, касового чека. Виконання працівниками служби побуту замовлень без належного їх оформлення не створює для підприємства правових наслідків.

В документі, що підтверджує укладення договору повинні міститься:

  • найменування та юридична адреса підрядника;

  • дата приймання замовлення;

  • строк виконання;

  • сума авансу;

  • підпис того, хто здав замовлення, та того хто прийняв;

вид послуги, заводської номер виробу, що здається в ремонт та інші реквізити.

Вартість робіт за договором визначається сторонами в договорі, якщо інше не встановлено прейскурантами , тарифами тощо.

  1. Права та обов’язки сторін за договором.

Обов’язки підрядника:

  • виконати роботу з свої матеріалів або з матеріалів замовника( при виконанні роботи з матеріалів підрядника замовник оплачує вартість матеріалів повністю або частково до початку роботи, а якщо робота виконується з матеріалів замовника, то у квитанції або іншому документі вказується точне найменування матеріалу, його кількість і оцінка, здійснена за погодженням сторін);

  • підрядник повинен виконати роботу належним чином і у встановлений строк,

  • надати необхідну інформацію замовнику;

Права замовника:

  • вимагати оплати виконаної роботи;

  • у разі нез’явлення замовника за одержанням виконаної роботи або іншого ухилення замовника від її прийняття - письмово попередити замовника про необхідність одержати виконану роботу і після спливу 2 місяців після попередження продати предмет договору за розумну ціну, а суму виторгу з відрахуванням усіх належних підрядникові платежів внести у депозит нотаріуса на ім’я замовника.

Обов’язки замовника:

  • своєчасно прийняти виконану роботу;

Права замовника:

  • вимагати виконання роботи належним чином у встановлений строк;

  • якщо підрядник допустить відступи від умов договору або інші істотні недоліки в роботі, виконаної з матеріалів замовника, вимагати розірвання договору та відшкодування збитків або виготовлення іншої речі з однорідного матеріалу такої самої якості ;

  • при виявленні інших відступів від умов договору або інших недоліків у робі – вимагати безоплатного їх усунення у розумній строк або вимагати відшкодування його витрат на усунення недоліків чи відповідного зменшення плати.

Підрядник не несе відповідальності за недоліки, якщо доведе що вони виникли з вини самого замовника чи внаслідок непереборної сили. Замовник вправі пред’явити претензії про усунення недоліків протягом дії гарантійного строку чи іншого строку, встановленого договором, чи протягом 6 місяців після прийняття роботи. Замовник може пред’явити претензію про усунення недоліків після закінчення гарантійного строку протягом встановленого строку служби, а якщо такий строк не встановлений – протягом 10 років, якщо в роботі будуть виявлені недоліки, допущені з вини підрядника, та вони можуть становити небезпеку для життя або здоров’я замовника та інших осіб.

3. Особливості договору будівельного підряду.

За договором будівельного підряду підрядник зобов’язується збудувати і здати у встановлений строк об’єкт або виконати інші будівельні роботи відповідно до проектно – кошторисної документації, а замовник зобов’язується надати підрядникові будівельний майданчик ( фронт робіт), передати затверджену проектно – кошторисну документацію, якщо цей обов’язок не покладається на підрядника, прийняти об’єкт або закінчені будівельні роботи та оплатити їх.

Сторонами договору є підрядник і замовник. Замовником може бути юридична і фізична особа, яка має відповідну ліцензію, а підрядником юридична особа, фізична особа, якщо вона є суб’єктом підприємницької діяльності.

Предметом договору є проведення нового будівництва, капітального ремонту, реконструкції підприємств, будівель, споруд та інших робіт, нерозривно пов’язаних із місцем знаходження об’єкта.

Власником об’єкта будівництва або результату інших будівельних робіт до їх здачі замовником є підрядник. Форма договору письмова. Ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження об’єкта будівництва до його прийняття замовником несе підрядник, крім випадків , коли це сталося внаслідок обставин, що залежали від замовника.

Договір може бути двостороннім і багатостороннім.

Проектно – кошторисна документація у такому договорі має велике значення і є істотною умовою цього договору. Розробка такої документації найчастіше виконується організацією, яка проектує будівництво за замовленням будь – якої сторони договору, однак така документація обов’язково погоджується із замовником. Підрядник повинен виконувати роботи відповідно до технічної документації. В договорі обов’язково повинно бути визначені склад і зміст проектно – кошторисної документації і яка сторона повинна надати її і в який строк. Якщо в ході виконання робіт буде виявлено, що окремі роботи не враховані проектною документацією, то підрядник повинен повідомити про це замовника. В разі неодержання відповіді на це від замовника підрядник повинен зупинити проведення робіт. Замовником до проектно – кошторисної документації можуть бути внесені зміни але за умови, що додаткові роботи, викликані такими змінами , за вартістю не перевищують 10% визначеної у кошторисі ціни і не змінюють характеру робіт, визначених договором, в іншому випадку це допускається лише за згодою підрядника. Якщо підрядник погодився, то він не має права відмовитися від договору та вимагати відшкодування збитків.

Матеріально – технічне забезпечення будівництва покладається на підрядника, якщо інше не встановлено договором. Оплата робіт проводиться після прийняття замовником збудованого об’єкту, якщо інший порядок не встановлений сторонами в договорі.

Підрядник зобов’язаний страхувати об’єкт будівництва, про що надає відповідні документи замовнику.

Приймання робіт здійснюється у порядку встановленому договором або законом. В цьому мають брати участь представники органів державної та органів місцевого самоврядування влади, якщо це встановлено законом або іншими нормативно – правовими актами. Прийняття робіт оформлюється актом, який підписується сторонами .

Підрядник гарантує якість робіт у договорі будівельного підряду (ст. 884 ЦК), він відповідає за дефекти, виявлені у межах гарантійного строку. Гарантійний строк продовжується на час, протягом якого об’єкт не міг експлуатуватися внаслідок недоліків, за які відповідає підрядник.

Підрядник відповідає:

  • за недоліки збудованого об’єкту;

  • за прострочення передання його замовнику;

  • інші порушення.

Підрядник несе відповідальність у вигляді неустойки та відшкодовує збитки.

Замовник несе відповідальність за порушення умов договору у вигляді сплати неустойку та відшкодування збитків ( ЗУ “ Про майнову відповідальність за порушення умов договору (контракту) при виконанні робіт на будівництві об’єктів”).

Контрольні запитання:

  1. Поняття договору побутового замовлення, форма договору, сторони договору, ціна договору.

  2. Права та обов’язки сторін за договором побутового замовлення

  1. Особливості договору будівельного замовлення.

Рекомендована література:

  1. Цивільний кодекс України від 16.01.2003. //Відомості Верховної Ради України. – 2003. - №40-44

  2. Закон України "Про захист прав споживачів" від 12.05.91р.//Відомості Верховної Ради України. – 1991р. - № 30. – Ст.. 379

3 Я. Шевченко. Цивільне право України: Особлива частина. Академічний курс. Підручник. - Київ: Видавничий дім., 2003.

4. Є.О Харионов. Цивільне право України. Підручник. / Харитонов Є.О. О.І. Харитонов О.І., Старцев О.В. – Київ: видавництво Істина, 2009.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]