Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LYeKTsiyi_tsivilne_osobliva_nove.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
847.87 Кб
Скачать

2. Зміст договору купівлі-продажу.

Змістом договору купівлі-продажу є все те, про що сторони домовилися. Цивільний Кодекс передбачає такі умови договору як:

Кількість товаруце визначається сторонами у договорі, вона може бути виражена у одиницях виміру (кг, м. тощо). Якщо продавець передав товар у меншій кількості, то покупець має право:

- відмовитися від переданого товару; якщо він оплачений – вимагати повернення сплаченої за нього суми.

- якщо продавець передав товар у більшої кількості, то покупець зобов’язаний повідомити про це продавця, продавець повинен розпорядитися ним, а якщо розпорядження не надійшло у розумний строк, то покупець має право прийняти товар і оплатити його.

Асортимент також визначається сторонами у договорі у відповідності з замовленням покупця. Асортимент - це розподіл товарів за окремими групами, він буває груповий та розгорнутий. Груповий – це відношення більш – менш значних груп певної продукції, розгорнутий – це характеристика окремих груп продукції з детальнішими показниками ( за артикулами, фасонами, розмірами тощо). Якщо продавець передав товар в асортименті, що не відповідає умовам договору, то покупець має право відмовитися від його прийняття або вимагати повернення сплаченої за нього суми (Ст. 672ЦК). Якщо продавець передав товар із порушенням асортименту товару частково, то покупець за своїм вибором має право:

  • прийняти частину товару, що відповідає умовам договору і відмовитися від решти товару;

  • відмовитися від усього товару;

  • вимагати заміни частини товару, що не відповідає асортименту;

  • прийняти весь товар.

Якість товару. Товар повинен відповідати стандартам, зразкам, санітарним та іншим вимогам. Договором або законом може бути встановлений строк, протягом якого продавець гарантує якість товару ( гарантійний строк). Постановою КМ України від 11.04.2002 № 506 “ Про затвердження Порядку гарантійного ремонту ( обслуговування) або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів” визначений перелік груп технічно складних товарів, що підлягають гарантійному ремонту: апаратура радіоелектронна побутова, засоби зв’язку, музичні інструменти тощо. Обчислення гарантійного строку починається з моменту передання товару покупцеві, якщо інше не встановлено законом або договором ( Ст. 678 ЦК). Якщо гарантійний строк на товар не встановлений, вимога у зв’язку з його недоліками може бути пред’явлена покупцем за умови, що недоліки були виявлені протягом розумного строку , але в межах 2 років, а щодо нерухомого майна - у межах 3 років від дня передання товару покупцеві, якщо інше не встановлено договором або законом. У разі, якщо день передання нерухомого майна встановити неможливо або якщо покупець володів нерухомістю до укладення договору, зазначені строки обчислюються від дня укладення договору. При одержанні товару, відправленого поштою, вказані строки обчислюються з моменту одержання товару на пошті. Якщо товар в комплекті, то на комплектуючі встановлюються таки ж строки, що і на основний виріб. Якщо на товар встановлений строк придатності, то покупець має право пред’явити вимоги щодо недоліків товару протягом строку придатності. Строк позовної давності до вимог у зв’язку з недоліками товару встановлюється в один рік.

Покупець, якому переданий товар неналежної якості має право (ст.678 ЦК):

  • пропорційного зменшення ціни;

  • безкоштовного усунення недоліків товару у розумний строк;

  • відшкодування витрат на усунення недоліків

Комплектність товару. Продавець зобов’язаний передати покупцеві товар в комплекті, який відповідає умовам договору. Під комплектністю розуміється така єдність складових частин виробу, яка забезпечує можливість використання його за прямим призначенням, а в спеціально – призначених випадках – можливість належного догляду за ним , його зберігання та ремонт. В разі продажу некомплектного товару покупець має право:

- пропорційного зменшення ціни;

- доукомплектування товару в розумній строк, а якщо продавець цього не зробить, то вимагати заміни некомплектного товару на комплектний. Або відмовитися від договору і вимагати повернення сплаченої суми.

Тара або упаковка. Продавець зобов’язаний передати товар у тарі або упаковці, якщо інше не встановлено договором або законом. Тара або упаковка повинні відповідати вимогам , встановленим нормативними актами.

Ціна товару є істотною умовою договору і встановлюється сторонами в договорі або законом. Закон України “ Про ціни та ціноутворення” визначає основні принципи встановлення і застосування цін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]