Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 6. Облік кредитних операцій.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
74.26 Кб
Скачать

2. Облік кредитів в інвестиційну діяльність

Кредити в інвестиційну діяльність - кредити, надані позичальникам на задоволення тимчасової потреби в коштах при здійсненні ними інвестиційних вкладень. Зарубіжні ринкові держави створюють спеціалізовані комерційні банки - іпотечні, інноваційні, інвестиційні, які займаються кредитуванням юридичних осіб на тривалий термін. В Україні комерційні банки поряд з кредитами в поточну діяльність надають кредити в інвестиційну діяльність .

У Плані рахунків їх обліковують за такими напрямами:

- фінансовий лізинг (оренда), що надані суб єктам господарювання;

- короткострокові кредити в інвестиційну діяльність;

- довгострокові кредити в інвестиційну діяльність;

- довгострокові кредити в інвестиційну діяльність, що надані суб'єктам господарювання за участю кредитів Національного банку України.

Суб'єктами кредитування в інвестиційну діяльність виступають міністерства, державні, спільні, приватні і малі підприємства, агропромисловий комплекс.

Кредити на будівництво та освоєння землі включають: кредитування будівництва нових підприємств; кредитування на технічне переоснащення, реконструкцію і розширення об'єктів виробничого призначення; кредитування витрат на придбання науково-технічної продукції тощо. Строки повернення кредиту встановлюються в межах окупності витрат за проектом

Позичальникові кредит зараховується на кредитний рахунок і використовується ним на оплату розрахункових документів за поставку обладнання, машин, матеріалів, виконані будівельно-монтажні, проектні та інші роботи. Кредити в інвестиційну діяльність, які надані суб єктам господарської діяльності, обліковуються на рахунках групи № 207:

207 „Кредити в інвестиційну діяльність, що надані суб'єктам господарювання

2071 А „Фінансовий лізинг (оренда) що надані суб'єктам господарювання

2072 А „Короткострокові кредити в інвестиційну діяльність, що надані суб'єктам господарювання

2073 А „Довгострокові кредити в інвестиційну діяльність, що надані суб'єктам господарювання

2074 А „Д овгострокові кредити в інвестиційну діяльність, що надані суб'єктам господарювання за участю кредитів Національного банку України

Суми наданих кредитів відображаються за дебетом цих рахунків. За кредитом - суми погашеної заборгованості, а також суми, які перераховані на рахунки пролонгованої, простроченої та сумнівної заборгованості.

Нарахування комісійних доходів за наданими зобов язаннями з кредитування відображається в бухгалтерському обліку такими проводками:

Дебет 3578 „Інші нараховані доходи ;

Кредит 6118 „Комісійні доходи за позабалансовими операціями з клієнтами .

Однією із форм інвестиційного кредитування є лізинг. Лізинг - це угода, за якою лізингодавець передає лізингоодержувачу право користування активом за плату та на певний період часу. Лізинг поділяється на фінансовий та оперативний.

3. Документальне оформлення та облік факторингових операцій і кредитних операцій з векселями

Факторинг - кредитна операція, в основі якої лежить купівля банком у клієнта права на стягнення дебіторської заборгованості шляхом придбання платіжних документів (рахунків-фактур тощо) за продані товари або надані послуги. Факторинг - придбання права вимоги щодо виплат за фінансовими зобов язаннями, що виникли між контрагентами за продані товари або надані послуги. Метою факторингового обслуговування є своєчасне інкасування боргів для скорочення втрат внаслідок затримки платежів, що пов'язує цю операцію з різновидом торговельно-комісійних операцій банків. З кредитною операцією факторинг пов'язує те, що постачальник отримує попередню оплату боргової вимоги у формі короткострокового кредиту. Факторинг є однією із форм короткострокових кредитів у поточну діяльність. Відповідно до Конвенції про міжнародний факторинг, прийнятої 1988 року Міжнародним інститутом уніфікації приватного права, операція вважається факторингом, коли вона відповідає, як мінімум, двом із чотирьох ознак: наявності кредитування у формі попередньої оплати боргових вимог; ведення бухгалтерського обліку реалізації продукції; інкасування заборгованості (управління кредитом); страхування постачальника від кредитного ризику.

Факторингові операції можна прокласифікувати за різними ознаками (рис.3.1). Основний принцип факторингу полягає в тому, що фактор купує у своїх клієнтів їх дебіторські вимоги до покупців, оплачує їм від 80 до 90 % суми вимог, решту 10-20 % клієнти одержують після сплати боргу покупцями.

Взаємовідносини між банком-фактором і клієнтом-постачальником регулюються угодою про факторингове обслуговування. Перед укладенням угоди в банк подають заяву і всі документи для кредитування, а також документи, що вказуватимуть про фінансовий стан клієнта, сферу його галузь діяльності, перспективи розвитку.

Таким чином компенсується кредитний ризик банку. Клієнтами факторингових фірм виступають найчастіше малі та середні торговельно-промислові компанії, торговельні агенти, дилери.

В угоді факторингу передбачається здійснення банком факторингу дебіторської заборгованості клієнта по відношенню до третіх осіб. Банк при цьому купує у клієнта права вимоги та здійснення їх адміністрування. Для зменшення ризику, банк здійснює факторинг на основі зворотного викупу. У Плані рахунків операції з факторингу обліковуються на рахунках 203-ї групи:

203 „Вимоги, що придбані за операціями факторингу із суб єктами господарювання

2030 А „Вимоги, що придбані за операціями факторингу із суб єктами господарювання

За дебетом рахунку проводяться суми, перераховані на рахунки постачальників. За кредитом - суми, сплачені покупцями, а також є 1. Отримані платіжні документи клієнта банк обліковує за номінальною вартістю за позабалансовими рахунками такою бухгалтерською проводкою:

Дебет рахунка 9800 „ Розрахункові документи за факторинговими операціями ;

Кредит рахунка 991 „ Контррахунки для рахунків розділів 96-98 .

2. При купівлі у клієнта права на стягнення його дебіторської заборгованості банк відображає в обліку суму коштів, що сплачені клієнту в оплату платіжних документів такими бухгалтерськими проводками:

Дебет рахунка 2030 „Вимоги, що придбані за операціями факторингу із суб єктами господарювання ;

Кредит рахунка 1200 „ Кореспондентський рахунок у Національному банку України ,

Кредит рахунка 2600 „ Кошти на вимогу суб'єктів господарювання .

3. Якщо умовами договору про факторинг передбачено отримання коштів банком від дебітора клієнта, банк здійснює погашення кредиту, суми нарахованих доходів та, у разі наявності перевищення надходжень над сумою кредитної заборгованості, решту суми повертає клієнту, при цьому здійснюються такі бухгалтерські проводки:

Рис. 3.1. Класифікація факторингових операцій

Дебет рахунка 1200 „ Кореспондентський рахунок у Національному банку України ; 2600 „ Кошти на вимогу суб'єктів господарювання - рахунок боржника - на суму, оплачену боржником;

Кредит рахунка 2030 „Вимоги, що придбані за операціями факторингу із суб єктами господарювання ; - на суму, авансовану клієнту за відповідним платіжним документом;

Кредит рахунка 2600 „ Кошти на вимогу суб'єктів господарювання, рахунок клієнта , - на суму залишку дебіторської заборгованості банку за відповідним прийнятим платіжним документом за вирахуванням доходів банку;

Кредит рахунка 2038 „ Нараховані доходи за вимогами, що придбані за операціями факторингу із суб єктами господарювання ; - на суму раніше нарахованих доходів за цією операцією;

Кредит рахунка 6023 „ Процентні доходи за операціями факторингу із суб єктами господарювання - на суму доходів за цією операцією, що не були нараховані.

4. Одночасно банк здійснює часткове або повне списання з позабалансових рахунків документів за факторинговими операціями, що були оплачені боржником. При цьому виконуються такі бухгалтерські проводки:

Дебет рахунка 991 „ Контррахунки для рахунків розділів 96-98 ;

Кредит рахунка 9800 „ Розрахункові документи за факторинговими операціями - на суму, що оплачена за цими платіжними документами боржником.

5. У разі часткового списання на платіжних документах робиться відповідний запис:

Дебет рахунка 2600 „ Кошти на вимогу суб'єктів господарювання ;

Кредит рахунка 2030 „Вимоги, що придбані за операціями факторингу із суб єктами господарювання ;

Кредит рахунка 2038 „ Нараховані доходи за вимогами, що придбані за операціями факторингу із суб єктами господарювання ; - на суму основного боргу;

Кредит рахунка 6023 „ Процентні доходи за операціями факторингу із суб єктами господарювання .

6. Особливістю факторингової операції є те, що кошти надаються одній особі, а платежі отримуються від іншої. Банк повертає клієнту непогашені платіжні документи за цією операцією і відображає в бухгалтерському обліку такою проводкою:

Дебет рахунка 991 „ Контррахунки для рахунків розділів 96-98 ;

Кредит рахунка 9800 „ Розрахункові документи за факторинговими операціями - на номінальну суму платіжних документів

7. Процентні доходи відображаються за рахунком 6023 „ Процентні доходи за операціями факторингу із суб єктами господарювання Комісійні доходи від факторингових операцій банк відображає за рахунками 6110 „Комісійні доходи від розрахунково-касового обслуговування клієнтів та 6111 „Комісійні доходи від кредитного обслуговування клієнтів відповідно до наданих послуг. Якщо заборгованість за факторинговими операціями визнано сумнівною, в обліку виконуються проведення:

Дебет 2093 „ Сумнівна заборгованість за операціями факторингу суб єктів господарювання

Кредит 2037 „ Прострочена заборгованість за вимогами, що придбані за операціями факторингу суб єктів господарювання

За визнання заборгованості сумнівною без попереднього ви знання її простроченою кредитується рахунок 2030 „Вимоги, що придбані за операціями факторингу із суб єктами господарювання .

Операції банків з векселями можна поділити на кредитні та депозитні. Це операції, які пов'язані з випуском та обі гом векселів. До кредитних операцій банків належать операції з дисконту вання векселів, форфейтингові операції з надання ломбардних кредитів під заставу векселів. До позабалансових кредитних операцій, які здійснюються банком, належать операції з надання акцептів та авалювання, а також індосамент векселів. Дисконтна операція банку з векселями — це кредитна опера ція, коли банк купує у векселедержателя вексель до настання терміну платежу за ним. Передача векселя векселедержателем у повну власність банку здійснюється з допомогою передавального напису - індосаменту. Кошти, що їх сплачує при цьому банк, є кредитом векселедержателю. Через особливий характер вексельного права вексельний кредит має певні відмінності від звичайних кредитів.

1. Після укладення угоди про врахування векселя, на суму зобов язань згідно з угодою, якщо дата укладання угоди не співпадає з датою валютування, банком здійснюється така бухгалтерська проводка:

Дебет рахунка 9129„Інші зобов язання з кредитування, що надані клієнтам ;

Кредит рахунка 9900 „Контррахунки для рахунків розділів 90-95 .

2. Якщо дата укладання угоди і дата валютування співпадають, ця проводка може не здійснюватися. Врахування векселів в бухгалтерському обліку відображається такою проводкою:

Дебет рахунка 2020 „Кредити, що надані за врахованими векселями

суб єктам господарювання – на номінальну суму векселя;

Кредит рахунка 2026 „Неамортизований дисконт за врахованими

векселями суб єктам господарювання – на суму дисконту;

Кредит рахунка 1200 „ Кореспондентський рахунок у Національному

банку України , 2600 „ Кошти на вимогу суб'єктів господарювання ; – на суму врахування.

3. Одночасно здійснюється запис:

Дебет рахунка 2028 „Нараховані доходи за кредитами, що надані за

врахованими векселями суб єктам господарювання ;

Кредит рахунка 1200 „ Кореспондентський рахунок у Національному

банку України , 2600 „ Кошти на вимогу суб'єктів господарювання ; – на суму відсотків (для процентних векселів), накопичених за період з дати видачі векселя до дати валютування;

4. Зменшено зобов язання з кредитування на суму балансової вартості врахованих векселів (якщо дата укладання угоди не співпадає з датою валютування):

Дебет рахунка 9900 „Контррахунки для рахунків розділів 90-95 ;

Кредит рахунка 9129 „Інші зобов язання з кредитування, що надані

клієнтам .

5. Нарахування відсотків (для процентних векселів) за ставкою відсотків, вказаною на векселі, здійснюється такою бухгалтерською проводкою:

Дебет рахунка 2028 „Нараховані доходи за кредитами, що надані за

врахованими векселями суб єктам господарювання ;

Кредит рахунка 6022 „Процентні доходи за кредитами , що надані за

врахованими векселями суб єктам господарювання .

6. Якщо вексель дисконтний, щомісяця, протягом періоду від дати придбання до дати погашення векселя, здійснюється амортизація дисконту і відображається в обліку такими бухгалтерськими проводками:

Дебет рахунка 2026 „Неамортизований дисконт за врахованими

векселями суб єктам господарювання ;

Кредит рахунка 6022 „Процентні доходи за кредитами , що надані за

врахованими векселями суб єктам господарювання – на суму

амортизації дисконту.

7. Погашення врахованого векселя в установлений строк відображається в обліку такими бухгалтерськими проводками:

Дебет рахунка 1200 „ Кореспондентський рахунок у Національному

банку України , 2600 „ Кошти на вимогу суб'єктів господарювання – на суму, отриману для погашення векселя;

Кредит рахунка 2020 „Кредити, що надані за врахованими векселями суб єктам господарювання – на номінальну суму векселя;

Кредит рахунка 2028 „Нараховані доходи за кредитами, що надані за врахованими векселями суб єктам господарювання – на суму нарахованих відсотків (для процентних векселів).

8. Дострокове погашення врахованого векселя відображається в обліку такими бухгалтерськими проводками:

а) амортизація дисконту до дати дострокового погашення:

Дебет рахунка 2026 „Неамортизований дисконт за врахованими векселями суб єктам господарювання ;

Кредит рахунка 6022 „Процентні доходи за кредитами , що надані за врахованими векселями суб єктам господарювання ;

б) нарахування відсотків за векселем (для процентних векселів) за період з дати останнього нарахування до дати дострокового погашення:

Дебет рахунка 2028 „Нараховані доходи за кредитами, що надані за врахованими векселями суб єктам господарювання ;

Кредит рахунка 6022 „Процентні доходи за кредитами , що надані за врахованими векселями суб єктам господарювання ;

в) отримано кошти для погашення векселя:

Дебет рахунка 1200 „ Кореспондентський рахунок у Національному банку України , 2600 „ Кошти на вимогу суб'єктів господарювання – на суму, отриману для погашення векселя;

Кредит рахунка 2020 „Кредити, що надані за врахованими векселями суб єктам господарювання – на номінальну суму векселя;

Кредит рахунка 2028 „Нараховані доходи за кредитами, що надані за врахованими векселями суб єктам господарювання – на суму відсотків (для процентних векселів);

Кредит рахунка 6022 „Процентні доходи за кредитами, що надані за врахованими векселями суб єктам господарювання – на суму неамортизованого дисконту, що належить банку за умовами договору.

9. У разі повернення платнику певної частки дисконту, здійснюється така бухгалтерська проводка на суму дисконту, що повертається клієнту:

Дебет рахунка 2026 „Неамортизований дисконт за врахованими векселями суб єктам господарювання ;

Кредит рахунка 1200 „ Кореспондентський рахунок у Національному банку України , 2600 „ Кошти на вимогу суб'єктів господарювання .

10. При здійсненні передаточного індосаменту, що не вміщує безоборотного застереження, на суму векселя здійснюється така бухгалтерська проводка:

Дебет рахунка 9020 „Гарантії, що надані клієнтам ;

Кредит рахунка 9900 „Контррахунки для рахунків розділів 90-95 .

11. У разі оплати векселя платником або іншим надписувачем, що поставив свій підпис раніше банку, здійснюється така бухгалтерська проводка:

Дебет рахунка 9900 „Контррахунки для рахунків розділів 90-95 ;

Кредит рахунка 9020 „Гарантії, що надані клієнтам .

12. Якщо на час строку погашення векселя кошти від платника не надійшли або надійшли частково, то вексель є простроченим в повній чи залишковій сумі і прострочена сума векселя обліковується за рахунком 2027 „Прострочена заборгованість за кредитами, що надані за врахованими векселями суб єктам господарювання . Наступного робочого дня після строку погашення в бухгалтерському обліку здійснюється така бухгалтерська проводка:

Дебет рахунка 2027 „Прострочена заборгованість за кредитами, що надані за врахованими векселями суб єктам господарювання ;

Кредит рахунка 2020 „Кредити, що надані за врахованими векселями суб єктам господарювання .

13. Визнання векселя сумнівним до закінчення строку погашення в бухгалтерському обліку відображається такою проводкою:

Дебет рахунка 2092 „Сумнівна заборгованість за врахованими векселями суб єктів господарювання ;

Кредит рахунка 2027 „Прострочена заборгованість за кредитами, що надані за врахованими векселями суб єктам господарювання .

14. Якщо банк у разі опротестування векселя сплачує нотаріальні послуги, збори за повідомлення осіб, зобов язаних за векселем тощо, які обліковуються як витрати банку, то здійснюється така бухгалтерська проводка:

Дебет рахунка 7103 „Комісійні витрати за операціями з цінними паперами ;

Кредит рахунка 1200 „ Кореспондентський рахунок у Національному банку України , 2600 „ Кошти на вимогу суб'єктів господарювання .

Відсотки, що нараховані за векселем (для процентних векселів) і не погашені в строк, обліковуються згідно з Правилами бухгалтерського обліку процентних та комісійних доходів і витрат банків, затверджених постановою Правління Національного банку України від 25.09.97 № 316, реєстр. від 17.10.97 № 474 (із змінами), за рахунками прострочених нарахованих доходів.

15. У разі погашення векселя, що обліковувався за рахунком простроченої або сумнівної заборгованості, здійснюється така бухгалтерська проводка:

Дебет рахунка 1200 „ Кореспондентський рахунок у Національному банку України , 2600 „ Кошти на вимогу суб'єктів господарювання ;

Кредит рахунка 2027 „Прострочена заборгованість за кредитами, що надані за врахованими векселями суб єктам господарювання , 2092 Сумнівна заборгованість за врахованими векселями суб єктів господарювання .

16. Якщо надходять кошти за векселем, що був списаний за рахунок резерву під кредитні операції, то в обліку здійснюються такі бухгалтерські проводки:

Дебет рахунка 1200 „ Кореспондентський рахунок у Національному банку України , 2600 „ Кошти на вимогу суб'єктів господарювання ;

Кредит рахунка 7702 „Відрахування в резерви під заборгованість за наданими кредитами клієнтам – якщо заборгованість за векселем було списано за рахунок резерву в поточному році;

Кредит рахунка 6712 „Повернення раніше списаної сумнівної заборгованості за кредитами, що надані клієнтам – якщо заборгованість за векселем було списано за рахунок резерву в минулому році.

17. При погашенні прострочених нарахованих відсотків (для процентних векселів) здійснюються такі бухгалтерські проводки:

1) за простроченими векселями:

Дебет рахунка 1200 „ Кореспондентський рахунок у Національному банку України , 2600 „ Кошти на вимогу суб'єктів господарювання ;

Кредит рахунка 2029 „Прострочені нараховані доходи за кредитами, що надані за врахованими векселями суб єктів господарювання ;

2) за сумнівними до оплати векселями:

Дебет рахунка 1200 „ Кореспондентський рахунок у Національному банку України , 2600 „ Кошти на вимогу суб'єктів господарювання ;

Кредит рахунка 6022 „Процентні доходи за кредитами , що надані за врахованими векселями суб єктам господарювання – на суму відсотків, нарахованих в поточному році;

Кредит рахунка 6717 „Повернення раніше списаних безнадійних процентних доходів минулих років – на суму відсотків, нарахованих в минулому році.

18. Одночасно з цим списується з позабалансових рахунків безнадійна щодо сплати заборгованість і відображається в обліку такими бухгалтерськими проводками:

Дебет рахунка 9910 „Контррахунки для рахунків розділів 96-98 ;

Кредит рахунка 9611 „Списана у збиток заборгованість за кредитними операціями – на номінальну суму погашеного векселя;

Кредит рахунка 9601 „Списана за рахунок спеціальних резервів заборгованість за нарахованими доходами за операціями клієнтів – на суму отриманих нарахованих відсотків (для процентних векселів).

19. Списання з позабалансових рахунків номінальної вартості векселя, що визнана безнадійною, відображається в обліку такою бухгалтерською проводкою:

Дебет рахунка 9910 „Контррахунки для рахунків розділів 96-98 ;

Кредит рахунка 9611 „Списана у збиток заборгованість за кредитними операціями – на номінальну суму погашеного векселя .

20. При списанні неотриманого процентного доходу (для процентних векселів) в обліку здійснюється така бухгалтерська проводка:

Дебет рахунка 9910 „Контррахунки для рахунків розділів 96-98 ;

Кредит рахунка 9601 „Списана за рахунок спеціальних резервів заборгованість за нарахованими доходами за операціями клієнтів .