Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Modul_3_lab_rab_Excel_2011 - копия.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
236.03 Кб
Скачать
    1. Введення формули. У осередок В2 треба ввести формулу, якою можна буде заповнити увесь діапазон В2:К11.

      1. Введіть у В2 формулу =А2*В1. Треба змінити посилання так, щоб при копіюванні перший множник брався з поточного рядку і першого стовпця, а другий – із першого рядку і поточного стовпця, тобто $А2*В$1, посилання змінюється за допомогою клавіші F4.

      2. Натисність комбінацію клавіш: Ctrl+Shift+End (для виділення діапазону)

      3. Натисність комбінацію клавіш: Ctrl+D (для копіювання вниз)

      4. Натисність комбінацію клавіш: Ctrl+R (для копіювання вправо).

  1. Виконайте самостійно.

    1. Розрахувати таблицю значень синуса від 0° до 89° з кроком 1° з чотирма десятковими цифрами. Таблиця повинна виглядати так:

      1. У рядку 14 в діапазоні С14:L14 – арифметична прогресія

      2. У рядку 15 в діапазоні С15: L15 – формула переводу градусів рядка 14 - в радіани

      3. У стовпці А в діапазоні А16:А24 – арифметична прогресія

      4. У стовпці В в діапазоні В16:В24 - формула переводу градусів стовпця В - в радіани

      5. В діапазоні С16: L24 – формула sin(рядок+стовпець) Наприклад: на перетині 17 рядка і стовпця D повинно обчислюватись sin(10°+1°)= sin 11°.

    1. Обчислити таблицю значень функції: f(x,y) = х22, де х змінюється від -2 до 3 з кроком 0,25 (стовпець), а у (рядок) – від 0 до 2 з кроком 0,1.

  1. Зберегти таблицю з ім'ям «Прим_формул».

  2. Завершення роботи в Excel. Лабораторна робота № 4. Тема: Скріплення робочих книг. Формули із зовнішніми посиланнями.

Мета роботи: Навчитися вести сумісну обробку даних, що містяться в різних робочих книгах, зв'язувати їх між собою, копіювати формули.

Хід роботи.

  1. Запустити програму Excel.

  2. Створити таблицю: за наступним шаблоном.

  • Стовпець итого прорахувати, використовуючи автосуммирование.

  • Дані в стовпцях Цена, Сумма, Прибыль. відформатувати в грошовому форматі.

  • Стовпець Сумма отримати, множачи ціну на загальну кількість по виробу.

  • Стовпець Прибыль отримати таким чином, чистий прибуток по виробу - 25% від суми реалізації.

  • Обчисліть сумарний по всіх виробах прибуток.

  • Відформатувати таблицю.

  • Залиште в книзі один лист (склейте 2 і 3 лист, за допомогою клавіші <Shift> і видаліть їх) і збережіть під ім'ям Продажа_1. Це буде книга обліку для виробів основного виробництва.

  1. Робота з декількома вікнами робочих книг. Копіювання даних.

  • Створіть ще 2 книги.

  • Відкрийте меню Окно (перевірте, щоб було відкрито рівно 3 книги, зайві книги потрібно закрити) і виконайте команду Расположить, з'явиться діалогове вікно Расположение окон.

  • Виберіть один з перемикачів: Сверху вниз, для розташування всіх відкритих вікон рівномірними горизонтальними прямокутниками. Натисніть кнопку ОК.

  • Скопіюйте створену таблицю в одну із знов створених книг; змініть кількість в січні, лютому, березні; залиште в ній 1 лист (склейте 2 і 3 лист, за допомогою клавіші <Shift> і видаліть їх); збережіть під ім'ям Продажа_2. Це буде книга обліку для виробів філіалу.

  • Скопіюйте першу створену таблицю в знов створену третю книгу; залиште в ній 1 лист і збережіть під ім'ям Продажа_Всего.

Третя, створена книга, буде підсумковою (таку книгу називають залежною) і в неї автоматично поміщатимуться дані, як з першої (Продажа_1), так і з другої (Продажа_2) робочих книг, за допомогою формул із зовнішніми посиланнями (див. пункт 4).

  1. Створення формул із зовнішніми посиланнями.

Необхідно об'єднати зміст початкових таблиць Продажа_1 і Продажа_2 в підсумкову таблицю Продажа_Всего. Це досягається шляхом створення такої формули, яка використовуватиме дані, що містяться в початкових таблицях, і потім проводити вказане нами обчислення, в нашому випадку кількість виробів з однойменних осередків підсумовуватиметься і поміщатиметься в підсумкову таблицю.

  • Створюємо формулу:

  • в книзі Продажа_Всего клацніть по осередку, відповідному кількості першого виробу в січні (С5), введіть знак = (дорівнює), потім двічі клацніть мишею по відповідному осередку в книзі Продажа_1 і тричі натисніть клавішу <F4> (щоб посилання на осередок книги Продажа_1 стало відносним). В підсумковій книзі з'явиться перша половина формули, що нас цікавить;

  • Протягом цієї формули введіть знак + (плюс) і двічі клацніть по відповідному осередку в книзі Продажа_2 і тричі натисніть клавішу <F4>. В елементі підсумкової таблиці в рядку формул з'явиться готова формула.

  • Натисніть <Enter>. З'явиться результат обчислень по даній формулі.

  • Скопіюйте формулу для всіх виробів в січні, лютому, березні.

  1. Збереження робочої області. Початкові і залежну таблиці зручно зберегти, як робочу область. Робоча область є файлом з розширенням .xlw, що містить в собі всі робочі книги, що були відкритими у момент збереження і із збереженням яких в даній робочій області ви погодилися. В нашому прикладі робоча область складатиметься з 3 робочих книг. Відкриваючи існуючу робочу область, ви отримаєте на екрані точно таке ж розташування вікон книг і їх зміст, як і при збереженні.

Щоб зберегти створені робочі книги як робочу область, зробіть:

  • Меню Файл Сохранить рабочую областьз'явиться діалогове вікновкажіть ім'я файлу області (наприклад, 999-всего) і папку (вашу особисту), куди він повинен бути поміщений ОК відповідайте ДА на питання про збереження змін в інших робочих книгах області Продажа_1 і Продажа_2. Робоча область (з ім'ям 999-всего) буде збережена.

  • Закрийте всі відкриті книги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]