Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Modul_3_lab_rab_Excel_2011 - копия.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
236.03 Кб
Скачать
  1. Зміна шрифту, розміру, зображення і кольору символу.

  1. Форматування всіх символів в осередку(або діапазоні). Змініть зовнішній вигляд символів усередині осередку В1: розмір шрифту 16,вид підкреслення - Подвійне по осередку, накреслення - напівжирний курсив ,колір - синій, в групі ефекти встановіть прапорець - Закреслений і один з перемикачів-Верхній індекс. Нижній індекс. ВыделитьФормат ЯчейкиШрифтвиберіть потрібні опції ОК.

  2. Поверніть виділеним осередкам форматування, задане за умовчанням. Формат ЯчейкиШрифтвстановіть прапорець Звичайне зображення ОК.

  1. Вирівнювання і зміна орієнтації тексту і чисел.

  1. Вирівняти вміст стовпця В по центру виділеної групи: ВыделитьðФорматð Ячейки вкладка Выравниваниеðпо горизонталеðПо центру выделенияð ОК.

  2. Вставте перший рядок. Введіть заголовок таблиці “Витрати” в осередок В1, відформатуйте і розташуйте по центру таблиці. Виділіть діапазон по ширині таблицікнопка на панелі форматування Об'єднати і помістити в центрі.

  3. Змінити ширину стовпця В, задати Стандартну ширину, перенести текст в стовпці В так, щоб він відповідав встановленій ширині осередку: Виділити стовпецьФорматðЯчейкиð ВыравниваниеðВстановіть прапорець Переносить по словам ОК. Щоб повернути назад, приберіть прапорець Переносить по словам ОК і зробіть Виділити стовпецьФорматðЯчейкиð Выравниваниеð Автоподбор ширины.

  4. В стовпцях С:H заголовки зробити вертикальними і розташувати по центру: Форматð ЯчейкиðВыравниваниеВиберіть вертикальну орієнтацію тексту в групі параметрів Ориентацияð вирівнювання по вертикалі встановити по центру ОК. Відформатуйте осередки В2 і А2.

  1. Додавання кольору, узору, обрамлення.

  1. Оформити шапку таблиці:

  2. Обрамити шапку подвійною, кольоровою рамкою: Виділіть стовбець Форматð Ячейкиð Границаð Тип линии (подвійна) Внешние вибрати ЦветОК.

  3. Змінити колір фону і колір шрифту:

а) ВиділитиФорматð Ячейки ðВид (вибираємо колір) ОК;

б) ВиділитиФорматð Ячейки ðШрифт (вибираємо колір) ОК.

  1. Кожному стовпцю таблиці С:E підберіть узор, змінюючи колір і зображення шрифту ВиділитиФорматðЯчейкиðВидðУзорðОК .

  2. Узяти в рамку частину таблиці, що залишилася.

  1. Включити захист листа: СервисðЗащитаðЗащитить листðОК.

  2. Зняти захист листа: СервисðЗащитаðСнять защиту листа.

  3. Зберегти таблицю з ім'ямРасходы_с”.

  4. Завершення роботи в Excel.

Лабораторна робота № 3 Тема: Робота з формулами.

Мета роботи: Навчитися застосовувати формули і стандартні функції Excel. Отримати навики у використовуванні відносних, абсолютних і змішаних посилань.

Хід роботи.

  1. Запустити програму Excel.

  2. Математичні формули. Працюємо на листі 1.

    1. Обчислити значення виразу:

      1. Присвоїмо осередкам В1 і В2 імена х і у : виділимо В1, у вікні введення імені над стовпцем А (у одному рядку з рядком введення) з'явиться адреса В1, виділимо її мишею і наберемо букву х, натиснемо клавішу Enter. Аналогічно дамо осередку В2 ім'я у. Помістимо у В1 число 4, а у В2 число 3.

      2. В осередку С1 наберемо формулу: =(1+х)/(4*у)

      3. Результат повинен дорівнювати: 0.416667

    2. В осередках: С2, С3 відповідно, обчислити значення виразів: ; -2x+. Результат повинен дорівнювати: 0.356164, -3.0769231 – відповідно.

    3. В осередку С4 введіть формулу: яке повідомлення буде виведено в осередку? Чому? Виправіть формулу, додавши до знаменника 1.

  3. Використання посилань у формулах. Працюємо на листі 2.

  • відносні посилання: В діапазон осередків А1:А6 ввести послідовність чисел с10 до 60, в діапазон осередків В5:В9 введіть послідовність чисел с70 до 110, в діапазон осередків С5:С9 введіть послідовність чисел з 120 до 160, в осередку В1 отримаєте добуток чисел з А1 і В5. Подивіться на формулу, посилання відносні, тобто число в осередку В1 = добутку числа з осередку, розташованого ліворуч на 1, на число з осередку, віддаленого на 4 осередки нижче. Скопіюйте цю формулу в осередки С1 і В2,уважно подивіться на формули, зверніть увагу на те, які числа перемножувалися. Щоб отримати еквівалентну формулу з посиланнями в стилі R1C1(рядок - стовпець), виберіть команду СервисПараметры вкладка Общие встановіть переключатель R1C1 ОК (відносні посилання більш наочні, перегляньте осередки С1 і В2). Поверніть формулу в колишній вигляд СервисПараметры вкладка Общие встановіть переключатель А1 ОК. Резюме: Після копіювання формул відносні посилання указуватимуть на інші осередки так, щоб зберегти колишні відносини відповідно до нового місцеположення.

  • абсолютні посилання: Щоб уникнути зміни посилань при копіюванні формули, застосовуються абсолютні посилання. Осередок D1 відформатуйте форматом Процентный і введіть 15.В осередку D2 отримаєте 15% від числа в осередку В1. Стати в осередок D2 набрати = клацнути по осередку В1 набрати * клацнути по осередку D1 <ENTER> . В осередку D3 потрібно отримати 15% від числа в осередку В2,скопіюйте формулу з D2 в D3 (результат невірний, оскільки посилання на D1 в першій формулі відносне). Замініть у формулі відносне посилання D1 на абсолютне: Стати в осередок D2 клавіша F2 змістіться на посилання D1 клавіша F4 (заміняє посилання по кругу) з'явилося абсолютне посилання <ENTER> . Тепер скопіюйте формулу з D2 в D3(результат вірний: 15% від числа в осередку В2).

  1. Вживання формул з абсолютними і відносними посиланнями.

  • Відкрийте свою книгу Расходы.

  • Обчисліть витрати в 2 і 3 кварталі, якщо в 2 кварталі витрата склала 25% від 1, а в 3 -му --40% від 2-го, помістивши необхідні відсотки в порожньому рядку таблиці.

  • Підрахуйте разом за 2 і за 3 квартали.

  • Закрийте книгу Расходы, зберігши нову інформацію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]