Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практичка.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
1.41 Mб
Скачать

Сибірська виразка

Гостре інфекційне захворювання з групи зоонозів, що характеризується лихоманкою, поразкою лімфатичного апарату, інтоксикацією, протікає у вигляді шкірної, рідко кишкової, легеневої і септичної форми. Збудником є аеробна бактерія - нерухома, крупних розмірів паличка з обрубаними кінцями. Поза організмом людини і тварин утворює спори, які відрізняються великою стійкістю до фізико-хімічних дій. Джерело бактерій сибірської виразки - хворі або полеглі тварини. Зараження людини частіше здійснюється контактним шляхом (при обробленні туш тварин, обробці шкур і тому подібне) і при споживанні продуктів, забруднених спорами, а також через воду, грунт, хутряні вироби і т. д.

Хвороба приголомшує найчастішим шкіру, рідше - внутрішні органи. Інкубаційний період від 2 до 14 днів.

При шкірній формі (карбункульозна) найбільш схильні до ураження відкриті ділянки тіла. Важко протікає хвороба при розташуванні карбункулів в області голови, шиї, слизистих оболонок рота і носа. Бувають одиничні і множинні карбункули. Спочатку (на місці вхідних воріт мікроба) з'являється пляма червонуватого кольору, що зудить, схоже на укус комахи. Протягом доби шкіра помітно ущільнюється, свербіння посилюється, переходячи незрідка в паління, на місці плямочки розвивається везикула - міхур, наповнений серозним вмістом, потім кров'ю. Хворі при розчісуванні зривають бульбашку і утворюється виразка з чорним дном. З цієї миті спостерігається підйом температури, головний біль, розлад апетиту. Краї виразки з моменту розтину починають припухати, утворюючи запальний валик, виникає набряк, який починає швидко поширюватися. Дно виразки усе більш западає, а по краях утворюються "дочірні" везикули з прозорим вмістом. Таке зростання виразки продовжується 5-6 днів. До кінця першої доби виразка досягає розміру 8-15 мм і з цієї миті називається карбункулом. Своєрідність карбункула полягає у відсутності больового синдрому в зоні некрозу і в характерному трибарвному забарвленні: чорний колір в центрі (струп), довкола - вузька жовтувато-гнійна облямівка, далі - широкий багровий вал. Можлива поразка лімфатичної системи (лімфаденіт).

При благополучному перебігу хвороби через 5-6 днів температура знижується, покращується загальне самопочуття, зменшується набряк, струп відторгається, рана гоїться з утворенням рубця. При несприятливій течії розвивається вторинний сепсис з повторним підйомом температури, значним погіршенням загального стану, посиленням головного болю, наростанням тахікардії, появою на шкірі вторинних пустул. Можуть бути кривава блювота і пронос. Не виключений летальний результат.

При кишковій формі токсикоз розвивається з перших годин захворювання. З'являється різка слабкість, болі в животі, його здуття, блювота, кривавий пронос. Стан хворого швидко погіршується. На шкірі можливі вторинні висипання пустул. Незабаром настає занепокоєння, задишка, ціаноз. Можливий менінгоенцефаліт. Хворі гинуть від наростаючої сердечної недостатності через 3-4 дні від початку хвороби.

Легенева форма сибірської виразки характеризується бурхливим початком: озноб, різке підвищення температури, біль і відчуття ніяковості в грудях, кашель з пінявою мокротою, нестримно наростаючі явища загальній інтоксикації, недостатності дихальної і серцево-судинної систем. Клінічно і рентгенологічно визначається бронхопневмонія. Смерть настає за 2-3 доби в результаті набряку легенів і колапсу. Септична форма протікає дуже бурхливо і закінчується летальним результатом.

Правильна організація ветеринарного нагляду, проведення вакцинації домашніх тварин запобігає виникненню хвороби у людини. В разі загибелі тварин від сибірської виразки туші тварин повинні спалюватися, а продукти живлення, отримані від них, знищуватися. За епідемічними свідченнями проводиться вакцинація людей. Особи, що знаходилися у контакті з хворими тваринами або людьми, підлягають активному лікарському спостереженню протягом 2 тижнів.