Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП2010.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
332.8 Кб
Скачать

23

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

щодо виконання курсового проекту зі спеціальності

для студентів спеціальності 7.070801/8.070801

Екологія та охорона навколишнього середовища”

(спеціалізація “Управління екологічною безпекою”)

Розглянуто на засіданні кафедри

«Прикладна екологія та охорона

навколишнього середовища”

Протокол № 10 від 21.05.2002 р.

Затверджено на засіданні навчально-

видавничої ради ДонНТУ

Протокол № 2 від 12.11.2003 р.

Донецьк, ДонНТУ- 2010

УДК 577.4

Методичні рекомендації щодо виконання курсового проекту зі спеціальності (для студентів спеціальності 7.070801/8.070801 «Екологія та охорона навколишнього середовища» спеціалізації “Управління екологічною безпекою”/Уклад. І.В. Бєляєва. - Донецьк, ДонНТУ, 2010. - 45 с.

В методичних вказівках наведені рекомендації та вимоги щодо виконання, змісту та оформлення курсового проекту із спеціальності.

УКЛАДАЧІ: доцент І.В. Бєляєва

Відповідальний

за випуск доцент А.І. Панасенко

Рецензент,

д.т.н., проф. Ю.Ф. Булгаков

ВСТУП

Курсовий проект із спеціальності виконується у дев`ятому семестрі студентами спеціальності «Екологія та охорона навколишнього середовища» спеціалізації “Управління екологічною безпекою”. Під час виконання курсового проекту студенти повинні вміти використовувати здобуті знання по спеціальним дисциплінам, вміти користуватися нормативною та довідковою літературою.

Ціль курсового проектування – це систематизація, закріплення та поширення теоретичних та практичних знань в галузі охорони навколишнього середовища і раціонального використання природних ресурсів.

Об'єктами курсового проектування можуть бути: діюче підприємство, цех, дільниця. Тема курсового проекту визначається керівником курсового проекту на основі матеріалу, який був зібрано під час другої екологічної практики.

  1. Зміст курсового проекту

Курсовий проект складається з пояснювальної записки та графічної частини (двох листів). Один лист обов'язково повинен бути кресленням. Графічна частина може бути представлена схемою технологічного процесу з вказівкою на джерела утворення та викиду забруднюючих речовин зі специфікацією, яку треба розмістити у Додатку роботи, а також ситуаційним планом розміщення підприємства з нанесеною санітарно-захисною зоною (нормативною та з СЗЗ з урахуванням рози вітрів зі специфікацією, яку навести у Додатку роботи, таблицею параметрів основних джерел викидів, за якими проводився розрахунок по програмі ЕОЛ.

Пояснювальна записка повинна бути виконана відповідно до всіх вимог держстандарту [1].

Пояснювальна записка повинна містити такі розділи:

  • титульний лист;

  • реферат;

  • зміст;

  • вступ;

  • характеристика підприємства;

  • характеристика джерел утворення забруднюючих речовин;

  • характеристика джерел викидів забруднюючих речовин;

  • характеристика газоочисного обладнання;

  • метеорологічні умови і фонові концентрації забруднюючих речовин в районі розташування підприємства;

  • розрахунок викидів забруднюючих речовин від організованих та неорганізованих джерел викидів;

  • перевірка доцільності розрахунку забруднення атмосфери на ЕОМ;

  • дані розрахунку розсіювання забруднюючих речовин в приземному шарі повітря;

  • перелік джерел викидів, які потрібно контролювати;

  • план-графік контролю джерел викидів;

  • регулювання викидів забруднюючих речовин під час несприятливих метеорологічних умов;

  • дозвіл на викиди;

  • заходи щодо зменшення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря;

  • висновки.

Конкретний зміст всіх розділів курсового проекту наведено нижче.

    1. Титульний лист

Приклад оформлення титульного листа наведено в додатку А.

1.2 Реферат

Реферат містить:

- відомості про обсяг курсового проекту, кількість рисунків, таблиць, додатків, посилань;

- текст реферату;

- перелік ключових слів.

Текст реферату повинен відобразити:

- об`єкт дослідження або розробки;

- мету роботи;

- основну характеристику виконаної роботи;

- одержані результати.

Оптимальний обсяг тексту реферату 500 знаків, бажано, щоб він займав одну сторінку формату А4.

Перелік ключових слів повинен охарактеризувати зміст пояснювальної записки і мати від 5 до 15 слів (словосполучень) у називному відмінку, які написані великими літерами через кому.

Приклад складання реферату надано у додатку Б.

Реферат оформлюють на аркуші зі стандартним штампом 180 мм х 40 мм.

1.3 Зміст

В зміст подається весь матеріал, розташований в пояснювальній записці у вигляді найменувань розділів, підрозділів, пунктів тексту з вказівкою номеру першого листа, з якого починається розділ, підрозділ, пункт, висновки, перелік посилань, додатків.

    1. Вступ

Треба відобразити сучасний стан навколишнього середовища в місці розташування підприємства, охарактеризувати найбільш важливі проблеми регіону. Наприкінці вступу сформулювати ціль курсового проекту.

1.5 Характеристика підприємства

В цьому розділі треба надати повну назву, адресу підприємства, привести карту-схему місця розташування підприємства (цеха) з нанесеними номерами джерел викидів. Описати місце розташування підприємства. Навести дані по класу небезпеки підприємства, розміру санітарно-захисної зони.

    1. Характеристика джерел утворення забруднюючих речовин в

атмосферне повітря

Треба навести характеристику технології виробництва, опис продукції, що випускає підприємство. Охарактеризувати джерела утворення забруднюючих речовин з указівкою назв забруднюючих речовин, що відходять від кожного джерела утворення.

    1. Характеристика джерел викидів забруднюючих речовин в

атмосферне повітря

В цьому розділі подають дані щодо кількості джерел викидів, наявності неорганізованих джерел викидів. Параметри джерел викидів, потужності викидів і інші зведення наводяться за рекомендаціями [26].

    1. Характеристика газоочисного обладнання

Наводиться характеристика газоочисного обладнання, їх технічний стан, ефективність роботи, параметри газоповітряної суміші стосовно таблиці “Характеристика газоочисного обладнання” за рекомендаціями [26].

    1. Метеорологічні умови і фонові концентрації забруднюючих речовин

в районі розташування підприємства

Навести коротку характеристику метеорологічних умов: переважний напрямок вітру, небезпечна швидкість вітру, повторюваність слабких вітрів, наявність приземних та підійнятих інверсій температури і інші дані згідно таблиці “Метеорологічні умови” за вимогами [2] та рекомендаціями [26]. Привести дані по фоновим концентраціям забруднюючих речовин в районі розташування підприємства за даними найближчого стаціонарного поста спостережень. В разі відсутності стаціонарних постів спостережень в місті прийняти фонові концентрації згідно додатку В.

    1. Розрахунок викидів забруднюючих речовин від організованих та

неорганізованих джерел викидів

На підприємстві (в цеху) треба вибрати ті організовані та неорганізовані джерела викидів забруднюючих речовин, для яких є розрахункові методи визначення концентрацій за допомогою нормативних документів [3-17]. Обов'язково треба провести розрахунок викидів забруднюючих речовин від спалювання твердого, рідинного палива або газу на підприємстві, які розраховується за методикою [18]. Загальна кількість джерел викидів, для яких потрібно провести цей розрахунок – не менше 5. Якщо в обраному цеху немає таких джерел викидів, викиди від яких встановлюються розрахунковими методами, то в цьому випадку можна вибрати 5-6 джерел викидів по підприємству. Це можуть бути котельня, ковальський горн, автотранспорт, ділянки металообробки, деревообробки, зварювальні пости і ін.

Необхідну нормативну документація для розрахунку викидів забруднюючих речовин від обладнання можна знайти на сайті розробника екологічної інформації за електронною адресою: http://www.eko-man.ru/