Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мкетодичка прогноз политич 11 фін.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
165.38 Кб
Скачать

Тема 5. Політичне прогнозування як основа ефективності державно-управлінських рішень

Поняття державної стратегії та функції державної стратегії при довгостроковому плануванні. Реалізація стратегії державно-управлінських рішень. Рекомендації для вироблення раціональних навичок прийняття ефективних політичних управлінських рішень. Державно-управлінські рішення як об'єкт політичного прогнозування. Зв'язок між прийняттям державно-управлінських рішень і прогнозуванням. Модель політичного управлінського рішення. Модель послідовності соціальних дій при виконанні управлінських дій.

Основні напрямки державного прогнозування в Україні. Проект урядової програми з ініціативи Л.Кучми «Україна - 2010» (1989 р.). Закон України від 23 березня 2000 року №1602-111//ВВР України - №25. - 23 червня 2000 р. «Про державне прогнозування та розроблення програм економічного й соціального розвитку України» тощо.

Тема 6. Тенденції майбутнього розвитку людської цивілізації

Багатозначність терміну «футурологія». Поняття футурології в широкому та в узькому сенсі. Футурологічні проекти розвитку цивілізації. Цивілізація як синонім культури та характеристики рівня суспільного розвитку (А. Тойнбі, С. Хантінгтон). Шляхи формування альтернативної цивілізації (Панарін, І. Бестужев-Лада тощо).

Політичні прогнози розвитку суспільства протягом ХХ – на початку ХХ1 століть. Трансформація влади і демократії в умовах постіндустріалізму. (Праці О. Тоффлера «Футурошок» (1970), “3-я хвиля” (1980), “Зсув влади” (1990).) Нові імпульси у розвитку людини й суспільства. (Книга Д. Нейсбіт і П. Абурден “Мегатенденції. Рік 2000. Десять нових напрямків 90-х років ”). Ф. Фукуяма та його концепція «кінця історії»: прогнозні ідеї. Перспективи утвердження нового світового порядку (Генрі Кісінджер). Песимістичний та оптимістичний прогноз розвитку цивілізації в західній футурології.

Тема 7. Прогнозування майбутнього місця україни в світі

Україна ХХІ століття у контексті розвитку прогнозів соціально - політичних процесів.

Проблеми майбутньої ролі України в світі в геополітичних стратегіях Россії, Заходу та Сходу. Україна як важливий об’єкт у геополітичних стратегіях держав трансатлантичного регіону. Нова роль України в забезпеченні культурних традицій Сходу і Заходу.

Альтернативні сценарії майбутнього України. Вірогідні сценарії розвитку України на початку ХХ століття: «Вільне падіння», «Білоруський варіант», «Тупцювання на місці», Євразійська модель». Імовірні вибори напрямку відносин України за іншими державами в ХХ! сторіччі: Європоцентрична орієнтація, Євразійська орієнтація, роль «Вільного стільця».

Найбільш важливі проблеми розвитку українського суспільства, які впливають на її майбутнє.

РОЗДІЛ 3. ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

Тема 1. Поняття політичного прогнозування, його еволюція в суспільно-політичній думці

  1. Пізнання майбутнього як важлива частина історії людства. Значення політичного прогнозування для суспільного розвитку.

  2. Передбачення, передчуття та їхні особливості.

  3. Сутність політичного прогнозування. Роль політика у прогнозуванні.

  4. Типології, функції політичного прогнозування

  5. Глобальне політичне прогнозування та його основні принципи.

Література

1.Горбатенко В. П., Бутовська І.О. Політичне прогнозування: Навч. посібник. – К.:МАУП, 2005. – С. 13-24.

2. Горбатенко В. “Аналіз майбутнього” та його роль в управлінні соціально-політичними процесами// Політичний менеджмент. –2004. - №1. – С. 30-40.

3.Панарин А.С. Глобальное политическое прогнозирование: учебник для студентов вузов. – М.: Алгоритм, 2000.

4.Політологія. / А. Колодій, Л. Климанська, Я. Космина, В. Харченко.- К.: Ельга, Ника- Центр, 2003.- С.581-587, 592-598.

5. Политология/ Ред. Марченко М. –2000.- С. 585-589, 596-599.