Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичний посібник.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
1.59 Mб
Скачать

3.Сутність та функції податків. Принципи оподаткування. Класифікація податків.

Провідна роль у забезпеченні виконання державою функцій щодо регулювання економічних процесів належить податкам. Податки - це обов'язкові платежі фізичних та юридичних осіб до центрального і місцево­го бюджетів, здійснювані у порядку і на умовах, що визначаються законо­давчими актами тієї чи іншої країни. Основними функціями податків вва­жають 1) фіскальну - полягає в збиранні грошових коштів з фізичних та юридичних осіб для формування фінансових ресурсів держави та 2) регу­люючу - полягає в здійсненні впливу на відтворення (стимулювати або стримувати його темпи, збільшувати або зменшувати накопичення капіталу та платоспроможний попит населення) та сприянні рішенню соціальних за­дач (захист осіб з низьким рівнем доходів, здійснення ефективної демографічної політики тощо). Оскільки регулююча функція податків націлена на економічні і соціальні процеси, то її можна розділити на економічну, сти­мулюючу, соціальну, що дозволить більш детально проаналізувати виділені аспекти.

Принципи оподаткування вперше були сформульовані А.Смітом в праці "Дослідження про природу та причини багатства народів" (1776 р.) і які можна звести до чотирьох понять: все загальність, справедливість, ви­значеність, зручність. Ці загальні принципи оподаткування поступово роз­ширювалися, трансформувалися під впливом соціально-економічних та політичних перетворень, які відбувалися в світі. За сучасних умов основні з них формулюються таким чином;

1) оподаткування не повинно бути надмірним. Якщо цей принцип не буде витримуватися, то почне відбуватися звуження податкової бази внаслі­док зменшення обсягів виробництва як результат невигідності підприєм­ницької діяльності, або приховування доходів від оподаткування. Зв'язок між податковими ставками і податковими надходженнями в бюджет в певній мірі відбиває крива Лаффера (див. рис.):

Рис. Крива Лаффера.

2) один доход не повинен оподатковуватися більше одного разу, тобто тре­ба запобігати подвійному і багаторазовому оподаткуванню;

3) податкова система має бути гнучкою, адаптованою до зміни економічних і суспільно-політичних умов;

4) податкова система повинна відповідати критерію фіскальної достатності для задоволення розумних потреб держави;

5) податкова система не повинна залишати сумніву щодо неминучості сплати податку та інші.

Принципи оподаткування, основні види податків та механізми їх ви­лучення становлять податкову систему.

Досить складним питанням теорії податків є питання про класифіка­цію податків. Необхідно розуміти, що це досить складний процес, оскільки існує багато критеріїв класифікації. В загальній економічній теорії найбі­льшого значення набула класифікація за формою оподаткування. За цим принципом всі податки поділяють на прямі і непрямі.

Прямі податки встановлюються щодо платників; це податки на їх доходи та майно. Їхній розмір залежить від масштабів об'єкта оподаткуван­ня. Прями податки сприяють такому розподілу податкового тягарю, при якому більше платять ті члени суспільства, які мають більш високі доходи. Такий принцип оподаткування більшість економістів вважають справедли­вим. В промислово розвинутих країнах частка прямих податків досить зна­чна. Наприкінці 90-х років XX ст. вона склала в США - 91,1%, в Японії - 71,2%, в Великобританії - 54,3%, в ФРГ - 44,1%. До прямих податків відно­сяться особистий прибутковий податок, податок на прибуток корпорацій, на соціальне страхування, фонд заробітної плати, майнові податки, в тому чис­лі податки на власність, тощо.

Непрямі податки - це податки на споживання, тобто на товари та по­слуги. До них відносяться акцизи, мита, тощо. Оскільки непрямі податки включаються в ціни товарів та послуг, їхній розмір для окремого платника не залежить від його доходів. їх основний недолік, за який вони постійно попадають під критику економістів, - регресивний характер, або зворотна залежність від платоспроможності споживачів. Непрямі податки переважа­ють у таких країнах як Франція, Італія.

Податкова система України почала створюватися в 1991 р. і до теперішнього часу знаходиться в стадії формування та постійного реформування. Нестабільність податкового законодавства ускладнює і практичну під­приємницьку діяльність, і функціонування податкових служб, і вивчення студентами існуючої системи оподаткування. Завершення процесів рефор­мування та удосконалення податкової системи з урахуванням досвіду провідних ринкових держав дозволять досягти стабільності у взаємовідносинах держави та суб'єктів підприємницької діяльності, будуть сприяти закріпленню позитивних тенденцій у розвитку економіки України.