Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичний посібник.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
1.59 Mб
Скачать

3. Основний і оборотний капітал. Амортизація.

У відповідності до способу перенесення вартості на створений про­дукт капітал у виробничій формі поділяється на основний та оборотний.

До основного капіталу відносяться будівлі, споруди, машини, облад­нання та ін. Вони багато разів використовуються у виробничих циклах і пе­реносять свою вартість на готовий продукт частинами, в міру зносу.

До оборотного капіталу відносяться сировина, допоміжні матеріали, паливо та ін. Вони використовуються повністю за один виробничий цикл і протягом нього переносять свою вартість на готовий продукт. До оборотно­го капіталу належить також вартість робочої сили, яка набирає форми фон­ду зарплати.

Оборотний капітал у сукупності із капіталом обігу (це частина капіта­лу підприємства, яка перебуває у грошовій і товарній формах - грошові ко­шти, кошти в розрахунках, готові вироби) утворюють оборотні засоби.

Процес переносу вартості основного капіталу протягом його служби на вартість виробленого товару називається амортизацією. Щорічні амор­тизаційні відрахування, які утворюють амортизаційний фонд, здійснюються за спеціальними нормами, які у кожній країні встановлюють державні орга­ни.

Норма амортизації - це відношення суми амортизаційних відраху­вань (перенесеної за рік вартості засобів праці) до первісної вартості основ­ного капіталу, що застосовується. Розраховується цей показник по формулі;

де На - норма амортизації;

А - річна сума амортизаційних відрахувань;

ПВок- первісна вартість основного капіталу.

Амортизаційний фонд частково використовується на капітальний ре­монт елементів основного капіталу, проте основна його частина нагрома­джується в грошовій формі для того, щоб у майбутньому придбати нові машини, обладнання тощо на заміну тих, що зносилися.

Зношування основного капіталу відбувається під впливом двох фак­торів: 1) виробничого використання - в результаті нього засоби праці втрачають свою споживчу вартість, фізично зношуються;

2) технічного прогресу, розповсюдження досягнень якого обумовлює появу дешевших або досконаліших засобів праці, тобто викликає моральний знос основно­го капіталу, що використовується. За сучасних умов саме моральний знос обумовлює необхідність швидкого поновлення елементів основного капіта­лу, що, в свою чергу, приводить до впровадження в практиці господарю­вання ринкових країн різних форм прискореної амортизації. Як відомо, в Україні також з 1.01.1997 р. введені нові річні норми амортизаційних відра­хувань на реновацію основного капіталу (для будівель, споруд та передат­них обладнань - 5%; для транспортних засобів та інформаційних систем -25%; для інших елементів основного капіталу - 15%), проте вони, як ствер­джують дослідники, за сучасних, нестабільних економічних умов, дуже ча­сто не виконуються, фактичний строк амортизації основного капіталу скла­дає 25 - 30 років, а його знос у промисловості становить більш ніж 60%.

4. Витрати виробництва, їх суть та види.

Здійснення підприємством притаманних йому функцій, про які вже йшла мова раніше, потребує певних витрат на придбання економічних ре­сурсів: землі, праці, капіталу, підприємництва, необхідних для виробництва і реалізації продукції (робіт, послуг). Економічні витрати - це ті виплати, які підприємство зобов'язане зробити, або ті доходи, які фірма змушена за­безпечити постачальникам ресурсів, щоб отримати можливість використовувати їх у своїх виробничих цілях і не допустити їх використання в альте­рнативних виробництвах.

В економічній теорії (спочатку цей підхід почав застосовуватися в за­хідній науці) економічні витрати розділяються на внутрішні та зовнішні.

Внутрішні (або неявні) витрати - це неоплачувані витрати, витрати, пов'язані з використанням ресурсів, які перебувають у власності підприємс­тва. Наприклад, неявні витрати мають місце тоді, коли підприємець буде використовувати приміщення, яке є його власністю, або застосовувати свій власний ресурс - підприємницькі здібності. Вартість внутрішніх витрат - це ті доходи, які могли б бути отримані за власні ресурси, якщо б вони використовувалися не у власному бізнесі, а в альтернативних виробництвах. Так, якщо б приміщення було передано в оренду, то його власник отримав би орендну плату. Таким чином, вартість внутрішніх витрат на приміщення обчислюється сумою недотриманої орендної плати. А використовуючи такий ресурс, як підприємництво у власному бізнесі, підприємець не отримує окладу менеджера, який йому виплатила б фірма, в би якій він працював за , наймом. Отже, вартість внутрішніх витрат у цьому випадку - нестриманий доход менеджера. Сукупні внутрішні витрати у наведеному прикладі будуть становити - нестримана орендна плата + нестриманий доход менеджера.

Зовнішні витрати - це витрати підприємства на оплату ресурсів, що йому не належать. Ці оплачувані витрати, відбиваються в бухгалтерському обліку підприємства і називаються бухгалтерськими витратами. З метою посилення якості аналізу у короткому періоді (так називають період, протя­гом якого виробничі потужності підприємства є фіксованими, тобто облад­нання, будівлі, верстати використовуються в незмінному обсязі) зовнішні, або бухгалтерські, витрати західні вчені поділяють на постійні та змінні. Постійні витрати - це витрати, величина яких не залежить від змін обсягів виробництва. До них відносять амортизацію основного капіта­лу, орендну плату покриття банківських кредитів, плату службовцям тощо. Змінні витрати змінюються в залежності від обсягів вироб­ництва. До них відносять заробітну плату робітників, платежі за сировину, паливо, напівфабрикати, електроенергію та ін.

В бухгалтерському обліку підприємства змінні витрати належать до прямих витрат на виробництво певного продукту, матеріальні витрати (си­ровина, матеріали), оплата праці виробничого персоналу тощо. Постійні ви­трати належать до непрямих або накладних витрат: амортизація основних засобів, орендна плата, оплата службовців тощо.

Сукупність постійних і змінних витрат є валові або загальні витрати підприємства. Приріст обсягу продукції призводить до зростання валових витрат, при цьому змінні витрати зростають, а постійні залишаються незмінними. Взаємозв'язок змін валових та змінних витрат особливо на­очно виявляється в характері змін граничних витрат підприємства. Гранич­ними витратами є збільшення (зменшення) валових витрат, пов'язане з ростом випуску продукції, на одну додаткову одиницю. Оскільки постійні ви­трати не змінюються в залежності від обсягів виробництва, їх граничний показник дорівнює нулю. Тому граничні валові витрати - це граничні змінні витрати (більш докладно, з використанням графіків, вищезазначені залеж­ності, розглядаються в дисципліні "Мікроекономіка").

Важливо обчислювати також середні витрати підприємства - витрати (постійні, змінні, валові) на одиницю продукції.

Розглянуті зовнішні витрати підприємства відбиває такий узагальню­ючий показник, як собівартість продукції - грошовий вираз поточних ви­трат підприємства на виробництво та реалізацію продукції. При цьому не­обхідно розуміти, що витрати окремого підприємства не тотожні витратам суспільства. Сукупні втрати суспільної праці на виробництво продукту на­бувають форми суспільно-необхідних витрат, тобто виступають у формі вартості. За допомогою схеми це можна представити таким чином.

Собівартість Вартість, Вартість

(витрати + створена додатковою = (витрати суспільства)

підприємства) працею

Собівартість (в залежності від повноти представлених витрат) розра­ховується як виробнича (сукупність витрат на виробництво), як повна со­бівартість (вміщує виробничу собівартість, а також витрати на реалізацію

продукції").

Собівартість продукції - один з найважливіших показників ефектив­ності діяльності суб'єкта господарювання. Її зниження забезпечує підви­щення прибутковості підприємства, а щоб цього досягти, необхідно визна­чати напрямки зниження собівартості, які в значній мірі залежать від струк­тури витрат того чи іншого підприємства. Так, якщо в галузі значну частину собівартості складають витрати на сировину і матеріали (наприклад, в лег­кій промисловості), то важним резервом зниження собівартості продукції будуть заходи по економії матеріальних ресурсів.