Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичний посібник.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
1.59 Mб
Скачать

2. Кругооборот і оборот капіталу підприємства. Час і швидкість обороту капіталу.

Щоб підприємницька діяльність почала здійснюватися, необхідно мати певну величину капіталу у грошовій формі. Його наявність та цілесп­рямований рух повинні забезпечити індивідуальне відтворення на рівні яко­гось конкретного суб'єкта господарювання. Індивідуальне відтворення - це безперервний процес виробничого поєднання факторів виробництва з метою створення товарів і отримання доходів. Вихідним моментом індиві­дуального відтворення є кругооборот капіталу.

Перш ніж дати загальне визначення поняттю "кругооборот капіталу", необхідно в певній послідовності розглянути стадії його руху:

Перша стадія. Руху капіталу починається зі стадії обігу, на якій капі­тал виступає у грошовій формі (Г) і виконує функцію забезпечення вироб­ництва засобами виробництва (ЗВ) та робочою силою (РС):

ЗВ

Г-Т

РС

Друга стадія. Після того, як вже створені умови для початку вироб­ництва, починається рух капіталу безпосередньо на стадії виробництва (В). На цьому етапі капітал виступає у виробничій (або продуктивній) формі і виконує функцію виробництва товарів і створення вартості, невід'ємною частиною якої повинна бути додаткова вартість;

Третя стадія. Одержання підприємцем вартості та додаткової вартос­ті неможливе, якщо капітал, тепер вже в новій функціональній формі - то­варній, знову, як і на першій стадії, не пройде сферу обігу. Основною функ­цією капіталу в товарній формі є реалізація виробленого товару (Т') та отримання певної суми грошей (Г'), яка кількісно дорівнює Г (первісно ава­нсовані гроші) та Δг, що і є, за визначенням К.Маркса, додатковою вартістю:

Т' – Г '

Таким чином, послідовний рух капіталу, протягом якого він прохо­дить три стадії (обігу, виробництва, обігу), набуває трьох функціональних форм (грошової, виробничої, товарної") і виконує певні функції, називається кругооборотом капіталу. Схематично він має такий вигляд:

ЗВ

Г – Т …В…Т' - Г'

РС

У цій схемі крапками позначено процеси закінчення попередньої стадії і перехід до іншої.

Рух капіталу не припиняється із завершенням одного кругообороту, вони постійно повторюються. Кругооборот капіталу, який розглядається не як окремий акт, а як постійно поновлюваний процес, називається оборотом капіталу. Він вимірюється часом і швидкістю.

Час обороту капіталу - це період, протягом якого ресурси проходять сфери виробництва та обігу і повертаються до вихідної (грошової) форми. Час обороту капіталу складається із двох частин:

1) часу виробництва;

2) часу обігу.

В свою чергу, час виробництва включає в себе робочій пері­од, перерви у процесі праці, час у виробничих запасах, а час обігу - час продажу продукції та час придбання факторів виробництва.

Швидкість обороту капіталу. Оскільки час обороту індивідуальних капіталів неоднаковий (у деяких галузях він потребує декілька років, а в де­яких - значно менший і може тривати кілька місяців, тижнів або днів), то для здійснення аналізу швидкості обороту необхідно мати якусь загальну міру. Такою мірою прийнято вважати рік (360 днів). Швидкість обороту ка­піталу вимірюється кількістю оборотів за рік:

де п - кількість оборотів за рік;

360 - кількість днів у році;

о - тривалість одного обороту.

Підприємці завжди намагаються скоротити час обороту капіталу або прискорити швидкість його обороту, оскільки це при одній і тій же величи-1 ні авансованого капіталу дозволить отримувати більше прибутку.