Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
З В І Т МОЙ МОЙ МОЙ .doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
745.98 Кб
Скачать

1.4 Університетський комплекс

За університетом закріплено 11,5 га. землі. На цій землі розміщено п`ять учбово-лабораторних корпусів, майстерні, гуртожиток, гараж, їдальня. Університет має три спортивні зали (600 м2), спортивно-оздоровчій комплекс на 135 місць і пансіонат вихідного дня на 20 місць. Загальна площа всіх приміщень складає 38304 м2, в тому числі площа учбово-лабораторних приміщень - 26507 м2.

Аудиторії університету оснащені сучасними технічними засобами навчання. Вони зручні і просторі. В лабораторіях змонтоване найрізноманітніше обладнання відповідно до напрямів підготовки фахівців.

Університет має 301 персональний комп'ютер, серед яких 111 - з про-цесорами типу Pentium. Комп'ютерні класи підключені до міжнародної інформаційної мережі Internet, яка широко використовується викладачами і студентами у навчальному процесі та науковій роботі.

1.5 Історя кафедри iтМіА

Кафедра створена в 1968 році при розподілі кафедри технології машинобудування і металорізальних верстатів. Нова кафедра об'єднала такі дисципліни:

- металорізальні верстати;

- проектування і виробництво металорізальних інструментів;

- теорія різання;

- взаємозамінність, стандартизація і технічні виміри;

- проектування пристосувань.

У перший склад кафедри увійшли викладачі: Кузьменко В.К., Едемський В.А., Столяров Ю.І., Гребінник М.З., Самсонов В.Г. При їхній активній участі в 1967 році був проведений випуск молодих спеціалістів.

У 1970 році курс проектування пристосувань був переданий на кафедру технології машинобудування. З 1968 року кафедра проводила заняття зі студентами по курсу "Автоматизація виробничих процесів", а в 1973 році кафедрі був переданий повний курс "Автоматика й автоматизація виробни­чих процесів". У лютому 1976 року кафедрі передана дисципліна "Гідравліка, гідравлічні машини і гідроприводи". З вересня 1981 року на кафедрі введені дисципліни "Основи наукових досліджень", "Введення у фах", "Основи технічної творчості".

У зв'язку з переходом на нові навчальні плани за фахом "Технологія машинобудування, металорізальні верстати та інструмент" кафедра з 1985 року розпочала підготовку студентів по дисциплінах "Металорізальні верс­тати і промислові роботи", "Гідравліка, гідравлічні машини, гідропривід і гід-

ро-пнемо-автоматика". У 1986 році вводиться дисципліна “Теплові процеси в технологічних системах". У 1987 році дисципліни «Технологія інструментального виробництва" і "САПР технологічних процесів, інструментів, верстатів". Дисципліна "Основи технічної творчості" із 1986 року ввійшла в курс "Основи наукових досліджень".

У відповідності з наказом №790 Міністерства Освіти СРСР про освіту з 1987 р. кафедра розпочала підготовку фахівців за спеціальністю 12.02 «Металорізальні верстати та інструменти"

У відповідності з наказом Мінвузу від 23.09.91р. інститут було перейменовано в Чернігівський технологічний інститут (ЧТІ). Згідно переліку 94 постанови Кабінету Міністрів України №325 від 18.05.94 року кафедра поча­ла підготовку спеціалістів 7.090203 - "Металорізальні верстати та системи»

З 1994 р. кафедра МРВ та І за наказом № 78 від 31.05.94 р. у відповідності з рішенням Вченої Ради інституту було перейменовано на кафедру 'Металорізальні верстати та системи" (МРВ та С). Основою підготовки інженерів - механіків за двома спеціалізаціями на випускаючій кафедрі МРВ та С було визначено максимальне розкриття творчих та організаторських здібностей студентів з використанням сучасних технологій організації навчального процесу. Було також активізовано виховну роботу, спрямовану на прищеплення студентам поваги до загальнолюдських цінностей та культури, розвиток гуманітарної освіти.

З 1999 року у відповідності до наказу Мінвузу Чернігівський технологічний інститут (ЧТІ було перейменовано в Чернігівський державний технологічний університет (ЧДТУ).

В даний час кафедра веде підготовку бакалаврів, спеціалістів і магістрів за спеціальністю 7.090203- "Металорізальні верстати та системи" денної форми навчання.

В 2007 році на кафедрі було відкрито нову спеціальність "Автомобілі і автомобільне господарство". В зв'язку з цим кафедру було перейменовано на кафедру "Інтегрованих технологій машинобудування і автомобілів". На кафедрі працює 8 штатних викладачів, із них 3 професора доктора наук, 4 доцента кандидата наук і один асистент.

З 1968 року по 1978 рік кафедру очолював доцент кандидат технічних наук Кузьменко Володимир Кирилович, а з лютого 1978 року по вересень 1983 року - доцент кандидат технічних наук Сахно Юрій Олексійович, що захистив докторську дисертацію в 1996 році. В даний час завідувачем кафедри є професор доктор технічних наук Кальченко Віталій

Іванович, захистив дисертацію в 1994 році. На кафедрі є очна аспірантура, яку до 2000 року закінчили 8 аспірантів. За останній час захистили кандидатські дисертації 3 аспіранта.