Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАДАЧІ ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА ДЛЯ СТУДЕНТІВ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
110.59 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ІНСТИТУТ ПРАВА, СОЦІАЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ПРАЦІ

Кафедра кримінального права

та правосуддя

ПРАКТИЧНІ ЗАВДАННЯ

З ПРЕДМЕТА “КРИМІНАЛЬНЕ ПРАВО УКРАЇНИ”

(Загальна частина)

для студентів спеціальності “Правознавство”

денної форми навчання

Укладач: Апанасенко А.М., ст. викладач

Чернігів

Практичні завдання до семінарського заняття 1

Тема : кримінальна відповідальність та її підстави.

ЗАКОН ПРО КРИМІНАЛЬНУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ. ЧИННІСТЬ ЗАКОНУ ПРО КРИМІНАЛЬНУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ У ЧАСІ І ПРОСТОРІ.

Завдання 1

Нестеров взяв у пункті прокату холодильник і телевізор, які пізніше продав, а гроші пропив. Повернути взяті на прокат речі або сплатити їх вартість Нестеров відмовився.

Чи підлягає Нестеров кримінальній відповідальності?

Завдання 2

Художник Грищенко в березні 2000 р. виготовив кліше для друкування гривні номіналом у 50 гривень. Після цього він запропонував Зоріну виготовити кілька пресів для друкування підроблених грошей. Той виготовив і передав Грищенкові три преси, в т. ч. і гідравлічний. У серпні 2000 р. Грищенко у себе на квартирі надрукував грошей на суму 5000 гривень і наступного дня розплатився ними за покупки в магазині, але касир виявив, що гроші підроблено і Грищенко було затримано.

Чи повинні і за що нести кримінальну відповідальність Грищенко і Зорін?

7 с<3(7 /

Завдання 3

Семенів впродовж декількох років таємно зберігав у себе вдома два знайдених ним фінські ножі. Під час обшуку, що відбувся в будинку Семенова в зв'язку з вчиненням його сином крадіжки, ножі були знайдені та вилучені.

Чи можливо притягнути Семенова до кримінальної відповідальності?

Завдання 4

Хлистов, проходячи повз залізничної колії, помітив, що гайки, які з'єднують рейки на стику, відгвинчені, рейка відігнута у бік. Він поспішав додому та нікому про це не повідомив, а потяг, який проходив цю ділянку дороги зазнав аварію.

Чи підлягає Хлистов кримінальній відповідальності?

Завдання 5

Тричі судимий Калашников, який востаннє відбув покарання у виді тринадцяти років позбавлення волі за умисне убивство, звільнився після закінчення терміну покарання. Прибувши до місця постійного проживання, він на роботу не влаштувався, встановив стосунки з особами, пов'язаними з злочинними організаціями, підтримував контакти з жінками, що займаються проституцією, за матеріальну винагороду надав учням технікуму свою квартиру, де останні влаштовували регулярні п'янки. Представники органів, що займаються оперативно-розшуковою діяльністю, порушили питання перед прокурором про притягнення Калашникова до кримінальної відповідальності.

Чи є підстави для притягнення Калашникова до кримінальної відповідальності?

Завдання 6

Визначити вид диспозицій в ст. ст. 114, 185, 119, 286, 201 КК України.

Завдання 7

Визначити види санкцій в ч. 1 ст. 115, ст. ст. 286, 194, 166 КК України.

Завдання 8

Громадянин Китаю, який торгував на одному з ринків м. Харкова, під час розпиття спиртних напоїв ударом ножа вбив свого співвітчизника.

Як вирішити питання кримінальної відповідальності громадянина Китаю? За законодавством якої країни він буде відповідати?

Завдання 9

Разумов вчинив у вересні 1999 р. крадіжку, в зв'язку з чим був засуджений у травні 2000 р. до 15 років позбавлення волі за ст.140 КК України. В вересні 2001 в суд поступила заява від адвоката Разумова, в якій він просив переглянути вирок, винесений по відношенню до його підзахисного, оскільки новий Кримінальний кодекс України, на його думку, є більш м'який та має зворотну дію на судові рішення, що винесені відносно його підзахисного.

Оцініть доводи адвоката. Як вирішити дану справу?

Література

Воробей П. А., Коржанський М. Й., Щупаковський В. М. Завдан­ня і дія кримінального закону. — К.: Генеза, 1997. — 157 с.

Кравчук С. Застосування законодавства, що регулює питання екс­традиції // Право України. —1998. — № 8. — С. 64—66.

Яценко С. С. Ніякого покарання без закону (ст. 7 Конвенції про захист прав людини і основних свобод): аспекти реалізації / / Вісник Конституційного Суду України. — 2000. — № 5. — С. 79— 88.

Про громадянство України: Закон України від 18 січня 2001 р. // Відомості Верховної Ради України. — 2001. — № 13. Ст. 65.

Про ратифікацію Європейської конвенції про взаємну допомогу у кримінальних справах, 1959 рік, та Додаткового протоколу 1978 року до Конвенції: Закон України від 16 січня 1998 р. // Там само. — 1998. — № 23. — Ст. 130.