Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАДАЧИ-1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
666.11 Кб
Скачать

3

Міністерство освіти і науки України

Чернігівський державний технологічний університет

Цивільний захист

Методичні рекомендації та завдання

для виконання розрахункової роботи з цивільного захисту

для студентів усіх спеціальностей

Чернігів чдту 2005

Цивільний захист. Методичні рекомендації та завдання для виконання розрахункової роботи. Для студентів усіх спеціальностей. / Укл.Авер’янов Ф.І.- Чернігів: ЧДТУ, 2005.- 35с.

Укладач: Авер’янов Федір Іванович, ст. викладач

Сиза Ольга Іллівна, доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри хімії і конструкційних матеріалів

Відповідальний за випуск:

Рецензент: Бочка С. В., начальник Курсів цивільної оборони Чернігівської області, голова методичної ради з цивільної оборони області

Міністерство освіти і науки України

Чернігівський державний технологічний університет

Цивільний захист

Методичні рекомендації та завдання

для виконання розрахункової роботи з цивільного захисту

для студентів усіх спеціальностей

Затверджено

на засіданні кафедри хімії і

конструкційних матеріалів

Протокол № 6

від “ 30 “ березня 2005р

Чернігів чдту 2005

Вступ

Прискорення темпів науково – технічного прогресу, збільшення ризику при використанні складних технічних систем, можливість виникнення надзвичайних ситуацій – реальна загроза для здоров’я та життя людей, стійкого функціонування підприємств народно – господарського комплексу.

До того ж науково – технічний прогрес, забезпечуючи задоволення постійно зростаючих матеріальних і духовних потреб суспільства, разом з тим породжує нові проблеми, пов’язані з появою потужніших та небезпечних джерел техногенного ризику.

Вражаючі катастрофічні наслідки природних катаклізмів та стихійних лих широко відомі всьому людству. Майже щодня через засоби масової інформації ми отримуємо повідомлення про виникнення в різних країнах катастроф – повеней, смерчів, селів, землетрусів, пожеж та інших стихійних лих, які супроводжуються руйнуванням населених пунктів, промислових об’єктів, загибеллю людей.

Всі ці явища і процеси призводять до ускладнення роботи народно – господарського комплексу країни, ускладнюють, а інколи і припиняють випуск продукції. Без стійкого функціонування підприємств не може бути сталого розвитку держави, покращення життя людини. Стійкість роботи підприємства – це спроможність його в умовах НС випускати продукцію в запланованому обсязі та номенклатурі. Вона залежить від багатьох факторів. Уміння визначати стійко або не стійко функціонує підприємство - завдання не тільки спеціаліста цивільної оборони, а й керівника відповідного рівня.

1 Методичні вказівки до виконання розрахунково – графічної роботи

Розрахунково – графічна робота виконується студентами з метою придбання ними практичних навичок у розв’язуванні завдань з оцінки рівня можливої надзвичайної ситуації, її наслідків, а також з оцінки стійкості роботи об’єкту(окремого цеху) у надзвичайних ситуаціях і визначення необхідних інженерно – технічних та організаційних заходів по підвищенню стійкості його функціонування в умовах надзвичайних ситуацій.

Кожний студент виконує розрахунково – графічну роботу за одним з варіантів вихідних даних для різних ймовірних проявів надзвичайних ситуацій.

Робота виконується під керівництвом викладача і оформлюється кожним студентом під час самостійної роботи.

Оформлена розрахунково – графічна робота повинна мати титульний лист та текстову частину.

Титульний лист повинен мати:

  • Найменування навчального закладу. В даному випадку це – Чернігівський державний технологічний університет.

  • Найменування кафедри, до якої належить предмет – це кафедра хімії і конструкційних матеріалів.

  • Найменування роботи і тему – Розрахунково – графічна робота.

Тема : “ Оцінка стійкості роботи підприємства в надзвичайних ситуаціях”.

  • Номер варіанту роботи

  • Номер учбової групи

  • Прізвище та ініціали виконавця

  • Прізвище та ініціали керівника

  • Місто та рік виконання роботи

Текстова частина повинна мати вступ та окремі розділи за кількістю запропонованих для вирішення завдань. Закінчується виконання розрахунково – графічної роботи виконанням завдання № 8, де робляться висновки про стійкість функціонування цеху та надаються пропозицій з підвищення стійкості роботи підприємства у надзвичайних ситуаціях.

У вступній частині необхідно дати поняття про надзвичайні ситуації та їхній вплив на стійкість роботи підприємств, поняття про стійкість роботи підприємства і від чого вона залежить, обґрунтувати необхідність проведення заходів з підвищення стійкості роботи підприємства в надзвичайних умовах.

Вихідні дані вибираються кожним студентом із завдання залежно від отриманого ним варіанту.

До виконання розрахунково – графічної роботи необхідно приступати лише після ретельної проробки методичних рекомендацій для вивчення Цивільної оборони “Оцінка обстановки в надзвичайних ситуаціях в прикладах і завданнях”, укл. Авер’янов Ф.І, Чернігів, 2002р.,“Практичні заняття з цивільної оборони.” Методичні рекомендації для студентів усіх спеціальностей. Авер’янов Ф.І, - Чернігів, 2004р.,Цивільна оборона. Тексти лекцій з курсу цивільної оборони для до вивчення студентами усіх спеціальностей. Авер’янов Ф.І.- Чернігів, 2004., і довідника Демиденко Г. П., Кузьменко Е. П. І інш. Захист об’єктів народного господарства від зброї масового враження. Довідник. – К.: Вища школа, 1989.

Контрольну роботу необхідно оформляти відповідно ДСТУ 3008 – 95 на одному боці аркушу формату А4 чорнилом або пастою. Бажано оформлення РГР машинописним або машинним (за допомогою комп’ютерної техніки) способом.

Слід дотримуватися таких розмірів поля: верхнє, ліве і нижнє – не менше 20 мм, праве – не менше 10мм.

Скорочення слів і сполучень – відповідно до чинних стандартів з бібліотечної та видавничої справи.

Номер сторінки проставляють арабськими цифрами у правому верхньому куті сторінки без крапки в кінці. Титульний аркуш включають до загальної нумерації сторінок. Розділи, підрозділи, пункти, підпункти слід нумерувати арабськими цифрами.

Посилання в тексті на джерела слід зазначати порядковим номером за переліком посилань, виділеним двома квадратними дужками, наприклад, “ ... у роботах [1 – 3] ... “. Оформлення посилань повинно відповідати його бібліографічному опису згідно чинних стандартів з бібліотечної та видавничої справи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]