Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОТОВО оля красикова.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
421.01 Кб
Скачать

3.Вибір матеріалів

Декоративна косметика сприяє прикрашенню або зміні зовнішнього вигляду шляхом затушовування косметичних недоліків обличчя. До неї відносяться грим і кольорова косметика. Декоративна косметика, у свою чергу, поділяється на побутову і театральну.

Побутова включає в себе групу маскувальних (гримувальних) засобів, які служать, з одного боку, для імітації природного кольору шкіри, волосся, нігтів, а, з другого боку, для приховування тих чи інших вад і водночас відтінення достоїнств.

До побутової косметики відносяться пудри, губні помади, рум'яна, туш для вій, лаки для нігтів, кольорові пудри і креми та ін.

Пудра буває порошкоподібна, рідка, компактна, кремоподібна, в листочках. Вона надає шкірі різних відтінків, захищає її від зовнішніх впливів, вбирає виділення, маскує деякі косметичні вади шкіри, тобто водночас є декоративним і косметичним засобом.

Основні складові пудри: крохмаль маїсовий, окис цинку, каолін, тальк, стеорат цинку, фарби, запашни-ки. До пудри пред'являються особливі вимоги. Суміш пудри повинна бути вільною від шкідливодіючих речовин, що при тривалому використанні можуть викликати побічні явища. Вона повинна легко вбиратися, не осипатися і довго триматися на обличчі. Колір її має бути м'яким, стійким до потових та жирових виділень обличчя, не темніти і не забарвлювати шкіру після зняття пудри. Пудра є гігроскопічною, запах її має бути тонким, ніжним, стійким, несильним, квітковим з відтінком запаху шкіри.

Звичайно колір пудри отримують змішуванням мінеральних і неорганічних барвників білого, жовтого, червоного, коричневого кольорів.

Губні помади виробляють двох видів: у формі паличок і олівців, різних за складом і призначенням. Власне "губна помада" є сплавом різноманітних жирів, восків тощо у різних змістових комбінаціях. Ці сплави піддають дії запашників, іноді трохи забарвлюють. Вони призначаються для змащування обвітрених губів і справляють добрий вплив, сприяючи швидкому загоєнню тріщин на губах.

Більш широкого поширення набула інтенсивно забарвлена губна помада. Вона служить декоративним засобом і призначається для надання губам яскравого забарвлення і підкреслення їх обрисів. Якщо для першої групи головним є підбір ' основи, то для другої — підбір фарб, прилипання, жирність тощо.

Помаду для губів виготовляють із восків (спермацету, ланоліну), жирів, жироподібних речовин і розчинних у воді фарб (лаків), барвників і запашника. Особливу цінність для губної помади становить масло какао. Із тваринних жирів застосовується кашалотовий саполюс. Він надає губній помаді маслянистості і прилипання до слизистої оболонки губів. Як барвникидля губної помади застосовують відомі пігменти і лаки.

До них ставляться особливі вимоги. Вони повинні бути

нешкідливими і мати хороші властивості забарвлення.

Рум'яна. В залежності від призначення і фізичних властивостей розрізняють рум'яна сухі, жирні, компактні і рідкі.

Рум'яна сухі — це тонкодисперсна пудрова суміш мінеральних та органічних речовин у поєднанні із фарбуючими речовинами і запашниками. Рум'яна наносять на шкіру обличчя з метою надання йому окремими ділянками додаткового забарвлення. До їхнього складу входять тальк, каолін, білило цинкове, запашник.

Рум'яна жирні — тонкодисперсна пудрова суміш мінеральних та органічних речовин у поєднанні з фарбуючими речовинами і запашниками.^Відрізняються вони від сухих тим, що до їхнього складу додатково введено жирові речовини. Жирні рум'яна містять такі компоненти: спирг, церезин, масло парфюмерне, тальк, сірчанокислий барій, білило титанове, запашник.

Рум'яна компактні — тонкодисперсна пудрова суміш мінеральних та органічних речовин у поєднанні з жировими речовинами і запашниками. Компоненти: спирт, церезин, масло парфюмерне, тальк, сірчасно-кислий барій, білило титанове, запашник, барвники (лаки, пігмент).

Рум'яна компактні вирізняються тим, що до їхнього складу введено додатково желіруючі речовини. Компоненти: тальк, каолін, сірчанокислий барій, стеарат цинку, спермацет, гліцерин, запашники, барвники.

Рідкі рум'яна — водні розчини барвників (головним чином ебрину та родоміну) з додатком невеликої кількості гліцерину і спирту. Випускаються двох типів: № 1 — для світлої шкіри (блондинок) і № 2 — для темної шкіри (шатенок і брюнеток).

"Маскара для очей включає в себе комплекс препаратів, що складається з туші для вій, тіней і олівців для повік.

Туш для вій тверда — однорідно забарвлена ароматизована маса із жирових та віскоподібних речовин у Поєднанні з водою і спиртом. Містить: стеарин, олію касторову, ланолін, віск бджолиний, триетаноламін, дикстрин кислотний, борну кислоту, спирт етиловий, запашник, барвники.

Тіні для повік — м'який сплав жирових речовин, барвників, запашників. Тіні наносять легким мазком щіточки або розтушівки на повіки очей, добираючи кольори у відповідності з кольором очей, волосся, іоном обличчя, кольором одягу.

Сіл івці призначаються для підфарбовування повік. Інколи їх застосовують для підфарбовування брів. Компоненти: масло парфюмерне, парафін, церезин, віск бджолиний, запашники, барвники.

Грим поділяється на наливний — жирову суспензію барвних речовин, що утворюють тверду жирову консистенцію після розливу у форму, і рідкий — водно-жирову суспензію барвних речовин, що зберігаються н рідкому вигляді.

Гримувальні фарби складаються з жирової основи барвних речовин, запашників. Як жирові речовини застосовують парфюмерне масло, медичний вазелін, парафін, церезин, ланолін, кашалотовий саломос, віск. До складу рідкого гриму вводять гліцерин, високомолеку-лярні спирти, желіруючі речовини. Як барвні речовини для створення кольору гримувальних фарб застосовують мінеральні кислоти, пігменти, вохру, мумію, ультрамарин, білило титанове, цинкове, органічні пігменти, лаки.