Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОТОВО оля красикова.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
421.01 Кб
Скачать

2.Охорона праці

2.1Техніка безпеки

Правила встановлюють вимоги щодо забезпечення належного рівня організації робіт по охороні праці в перукарнях.

Ці Правила поширюються на всі підприємства України, незалежно від форми власності та відомчого підпорядкування, які виконують перукарські послуги.

Загальні положення

Особи, винні в порушенні норм з охорони праці, несуть дисциплінарну, адміністративну, матеріальну або кримінальну відповідальність згідно з законодавством.

В основу Правил покладені вимоги державних стандартів Системи стандартів безпеки праці (ССБП) і завдання щодо їх упровадження.

Усі нормативно-технічні документи і інструкції з техніки безпеки та виробничої санітарії, що видаються і діють на підприємствах, повинні відповідати вимогам цих Правил.

Працівники, що працюють у перукарнях, повинні:

- пройти медичний огляд відповідно до Положення про медичний огляд працівників певних категорій;

- пройти інструктаж і навчання безпечним методам роботи і перевірку знань відповідно до Типового положення про навчання, інструктаж і перевірку знань працівників з питань охорони праці;

- знати правила гасіння вогню і вміти застосовувати перші засоби гасіння пожежі.

Відповідно до Переліку робіт з підвищеною небезпекою працівники проходять попереднє спеціальне навчання і перевірку знань з питань охорони праці не рідше одного разу на рік.

Посадові особи відповідно до Переліку посад посадових осіб, які зобов'язані проходити попередню і періодичну перевірку знань з охорони праці, до початку виконання своїх обов'язків і періодично, один раз на три роки згідно з наказом керівника

підприємства проходять навчання і перевірку знань з питань

охорони праці.

Повторна перевірка знань провадиться в усіх випадках порушення цих Правил і при переході на іншу роботу.

Розслідування аварій і нещасних випадків провадиться у порядку, встановленному

Положенням про розслідування та облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на підприємствах, в установах і організаціях.

Усі підприємства забезпечуються аптечкою, що містить у собі набір необхідних засобів для надання першої медичної допомоги.

У разі нещасного випадку потерпілому негайно надається перша медична допомога.

2.2.Санітарні норми

САНІТАРНІ ПРАВИЛА

влаштування і утримання косметичних кабінеті

при установах комунального

і побутового обслуговування населення

Ці правила поширюються на косметичні кабінети, що відкриваються, та на ті, що перебувають в експлуатації, при установах комунального і побутового обслуговування населення.

1. Косметичні кабінети розміщуються, як правило, при таких підприємствах комунального і побутового обслуговування, як готелі, перукарні, лазні, будинки побуту, комбінати побутового обслуговування. Розміщення косметичних кабінетів і введення їх в

експлуатацію допускаються тільки за погодженням з місцевими

установами санітарно-епідеміологічної служби.

2. Косметичні кабінети, які організовуються при установах

комунального і побутового обслуговування, призначаються для надання населенню косметичної допомоги декоративного характеру.

3. У косметичних кабінетах дозволяється проводити такі косметичні процедури:

— гігієнічний масаж обличчя і шиї;

— гігієнічна чистка здорової шкіри обличчя;

— фарбування брів і вій; приклеювання штучних вій;

— епіляція брів;

— грим;

— манікюр, педикюр.

У косметичних кабінетах при установах комунального і побутового обслуговування не дозволяється проводити лікувально косметичні процедури з лікування захворювань і косметички недоліків шкіри (вугри, себорея шкіри обличчя і волосистої частини голови, розлади пігментації шкіри, хлоазми, ластовиння, гіпертрихоз і гірсутизм, доброякісні новоутворення та інші шкірні захворювання).

4. У косметичних кабінетах забороняються виробництво і продаж кремів, мазей, лосьйонів та інших косметичних засобів/

До збереження і вживання допускаються лише ті косметичні і парфумерні засоби, на які є дозволи органів санітарно-епідеміологічної служби Міністерства охорони здоров'я СРСР і мініс­терств охорони здоров'я союзних республік.

5. Косметичні кабінети повинні розміщуватися в сухих, світлих і добре провітрюваних приміщеннях, ізольовано від інших служб установ побутового обслуговування.

6. Усі нормативні положення з улаштування й обладнання косметичних кабінетів слід приймати відповідно до чинного розділу СНіп П — Л. 21 — 71 «Підприємства побутового обслуговування. Норми проектування», згідно з яким площа косметичного кабінету на одне робоче місце встановлена 8 кв. м. Площа кабінету при одному робочому кріслі повинна бути не меншою за 15 кв. м.

Площа підсобного приміщення косметичного кабінету встановлюється за аналогією з перукарнями, з розрахунку 1,5 кв. м на одне робоче місце, але не менше ніж 5 кв. м.

Косметичний кабінет, незалежно від місця його розміщення, має бути забезпечений приміщенням для стерилізації площею не менше 6 кв. м. Для косметичних кабінетів при установах комунального і побутового обслуговування, приміщення вестибюля, кімнати чекання, гардеробу, туалетної кімнати окремо від установи не передбачається.

7. Приміщення косметичних кабінетів мають бути обладнані кватирками чи фрамугами, що забезпечують достатнє провітрювання.

8. Стіни і стеля усіх приміщень мають бути оштукатурені і побілені. Стіни робочого залу кабінету повинні бути пофарбовані на висоту не менш ніж 1,8 м.

9. Підлоги в косметичних кабінетах мають бути гладенькими, щільними, придатними для вологого прибирання.

10. Косметичні кабінети мають бути обладнані меблями, що допускають легке очищення і дезінфекцію. М'які меблі допускаються тільки оббиті шкірою, дерматином чи іншим гладеньким матеріалом.

Занавіски на вікнах мають бути світлих відтінків з матеріалів, що миються. Використання портьєр не допускається.

11. Кожне робоче місце в кабінеті має бути обладнане спеціальними меблями, оснащене інструментарієм і білизною.

1. Меблі:

— туалетний стіл із дзеркалом і відділеннями для косметичних засобів і інструментарію, покритий склом, мармуром чи пластиком;

— косметичне крісло для пацієнта;

— гвинтовий стілець для косметички;

— столик для парової ванни; — пісковий або контрольний годинник; — ємність для відпрацьованих матеріалів із кришкою.

2. Спеціальне устаткування й інструменти:

— парова ванна;

— вапоризатор, пульверизатор — 1;

— пінцети для вій — 3;

— шпателі — 4;

— бюкси — 2;

— лотки — 4;

—ложки Унна — 2;

— голки Відаля — 2;

— лупа бінокулярна — 1;

— анатомічні пінцети — 2;

— корнцанг — 2;

— стерилізатор — 2.

3. Білизна

з розрахунку на одне робоче місце:

— серветки — 40 штук;

— пеньюари — 40;

— косинки — 40;

— простирадла — 6.

Повторне використання білизни не допускається. Серветки для компресів повинні стерилізуватися.

12. Персонал косметичного кабінету має бути забезпечений

санітарним одягом з розрахунку 3 халати, 3 шапочки і 3 рушники на одного працюючого.

13. Чиста білизна має зберігатися в шафах чи засклених вітринах. Брудна білизна має зберігатися в підсобному приміщенні у щільно закритому баці.

14. Усі інструменти і туалетне приладдя перед уживанням мають стерилізуватися чи піддаватися ретельному механічному

очищенню і знезаражуванню шляхом занурення інструментів у дезінфікуючі розчини (рідину Каретникова не менш ніж на 40 хвилин; 0,3% хлораміну на 20 хвилин; спирт-ректифікат на 40 хвилин).

15. Предмети, що важко піддаються очищенню і здатні сприяти переносу інфекції (пушки, губки й ін.), до збереження і вживання в косметичному кабінеті не допускаються.

16. У робочому залі мають бути встановлені умивальні раковини з підводкою холодної і гарячої води, з розрахунку одна раковина на 3 робочі місця. Усі умивальні раковини мають бути постійно забезпечені милом. Персонал повинен користуватися індивідуальними рушниками.

17. Весь персонал косметичних кабінетів до прийняття на роботу має піддаватися медичному огляду відповідно до Інструкції Міністерства охорони здоров'я СРСР від 6/V 1961 р. № 352-61 і доповнення до Інструкції від 26/VIII 1965 р. № 10-83/14-104 і прийматися на роботу лише після пред'явлення довідки про допуск до роботи. 18. Працівники косметичних кабінетів щоквартально проходять терапевтичний огляд, один раз на рік — флюорографію і огляд венеролога відповідно до зазначеної інструкції. Дані медогляду повинні вноситися до журналу. 19. Персонал повинен працювати у чистих халатах, волосся закривається полотняною шапочкою чи косинкою.Перед початком роботи з кожним відвідувачем працівник зобов'язаний ретельно вимити руки, нігті на руках повинні бути коротко обстрижені. Під час проведення процедур руки мають бути вільні від сторонніх предметів (персні, браслети, годинник). 20. Відповідальність за виконання цих правил покладається на завідувачів косметичних кабінетів і підприємств комунального і побутового обслуговування населення, при яких відкриті кабінети. 21. Контроль за виконанням цих правил здійснюється місцевими установами санітарно-епідеміологічної служби.