Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інфрачервоне випромінювання.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
78.34 Кб
Скачать

Вплив інфрачервоного випромінювання на живі організми

Встановлено, що дія інфрачервоного випромінювання сприятливо позначається на людині. Якщо теплове випромінювання з довжиною хвилі більше 2 мкм сприймається в основному шкірним покривом з проведенням теплової енергії, що утворилася, всередину, то інфрачервоне випромінювання з довжиною хвилі до 1,5 мкм проникає крізь шкіру, частково нагріває її, досягає системи кровоносних судин і безпосередньо підвищує температуру крові. При певній інтенсивності теплового потоку його дія викликає приємне теплове відчуття.

При інфрачервоному електричному опаленні тіло людини віддає велику частину надмірного тепла шляхом конвекції навколишньому повітрю, що має нижчу температуру. Така форма тепловіддачі сприятливо впливає на самопочуття. Теплова енергія від інфрачервоних обігрівачів не поглинається повітрям, тому все тепло від інфрачервоних обігрівачів практично без втрат досягає предметів і людей в зоні його дії і гріє саме їх, а не повітря. Інфрачервоний спосіб електричного опалення означає нагрівання поверхонь (підлоги, стіни, меблі) в зоні обігріву, а не повітря, як при конвекційному опаленні, що гарантує відсутність протягів і скупчень пилу. Тепло концентрується знизу, у поверхонь, а не під стелею.

Променисте тепло створює відчуття, що температура навколишнього середовища дещо вища (на 3-4°C). Це дозволяє відчувати себе комфортно при нижчій температурі. Нагадаємо, що зниження температури в приміщенні на 1 градус дає 5% енергозбереження!

Інфрачервоні обігрівачі не сушать повітря, не спалюють кисень, не піднімають пил і не шумлять, а їх сучасний дизайн прикрасить будь-який інтер'єр. Інфрачервоні обігрівачі працюють безшумно, без вібрації і, за відсутності продуктів згоряння, додаткові системи витяжної вентиляції не потрібні.

Інфрачервоні обігрівачі можуть також бути використаними в сільському господарстві для обігріву теплиць, в тваринництві, в тераріумах. Оскільки вологість повітря не зменшується, для теплиці це ідеальний варіант, оскільки потреби в постійному додатковому зволоженні повітря немає.

"Інфрачервона спетроскопія", "ІЧ-спектроскопія", (російська мова рос.' инфракрасная спектроскопия, ИК-спектроскопия, 'англійська мова англ.' infra-red spectroscopy; 'німецька мова нім.' Infrarot-Spektroskopie f') — різновид молекулярної оптичної спектроскопія спектроскопії, оснований на взаємодії речовини з електромагнітним випромінюванням в ІЧ діапазоні: між червоним краєм видимого спектра (хвильове число 14000 обернений сантиметр см-1) і початком короткохвильового радіодіапазону (20 см-1). ІЧ-спектри виникають при поглинанні ІЧ-випромінення на частотах, що співпадають з деякими власними коливальними і обертальними частотами молекул або з частотами коливань кристалічної ґратки. ІЧ-спектри отримують за допомогою спектрометрів різних типів, робочий діапазон яких знаходиться в межах так званої фундаментальної ІЧ-області (300 см-1 — 4000 см-1). Найпоширенішим при приготуванні зразків для інфрачервоної спектроскопії є метод, оснований на приготуванні таблеток з KBr. На основі ІЧ-спектрів можна проводити якісний та кількісний аналіз речовини. Інфрачервона спектроскопія дозволяє отримувати спектри речовини у всіх її агрегатних станах. Інфрачервана спектроскопія відбивання використовується при дослідженні твердих тіл, особливо монокристалів. Для зразків із сильним поглинанням і поверхневих сполук розроблений так званий метод нарушеного повного внутрішнього вібиття. Інфрачервона спектроскопія застосовується для виявлення і оцінки фаз, вміст яких в руді, г.п. більше 1-5%. Вона — джерело інформації для вирішення таких питань кристалохімія кристалохімії, як будова складних комплексних аніонів, ізоморфних заміщень у мінералах тощо. Успішно використовується ІЧ-спектроскопія для вивчення флотаційних реагентів, міжфазної зони «адгезив-субстрат», ідентифікація ідентифікації і кількісних вимірювань промислових забруднень, аналізу в польових умовах, вивчення реакцій в атмосфері та ін.